Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.

Łączne spożycie warzyw i ich przetworów w Polsce, w przeliczeniu na produkty świeże, według danych bilansowych (produkcja – eksport + import) w latach 2002-2011 wynosiło 111,1 kg/mieszkańca. Zmniejszało się w tych latach o 0,1% średniorocznie, tj. o 0,1 kg (wykres 1). W latach 2005-2007 średni poziom spożycia wzrósł o 0,7%(do 111,5 kg/mieszkańca) wobec 110,7 kg w latach 2002-2004. W okresie 2008-2010 wobec poprzedniego trzylecia spożycie wzrosło o 1,4% (do 113 kg). W 2011 r. konsumpcja warzyw była niższa o 6,2% wobec lat 2008-2010 i wyniosła 106 kg na mieszkańca, niższa była także o 4,6% od średniej z lat 2002-2011.

Spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych oraz przetworów warzywnych w Polsce według badania budżetów rodzinnych gospodarstw domowych prowadzonych przez GUS (nie obejmuje spożycia w publicznych zakładach żywieniowych zbiorowego, tj. stołówkach, szpitalach, barach, restauracjach itp.), w latach 2002-2011wyniosło 62,26 kg na osobę i obniżało się z roku na rok o 1,2%, co stanowiło równowartość 0,73 kg/osobę. Najbardziej (o 5,1%) obniżyło się w latach 2008-2010 wobec okresu 2005-2007, a także w roku 2011 (o 4,2%) wobec średniej z lat 2002-2011 (tabela, wykres 2).

Duże spadki konsumpcji wielu warzyw
W omawianym okresie najbardziej obniżało się spożycie buraków ćwikłowych – z roku na rok o 5,82% (wykres 3). W latach 2005-2007 wobec 2002-2004 konsumpcja buraków ćwikłowych zmniejszyła się o 17,3%,w następnym trzyleciu o 15,4%, natomiast w 2011 r. o 10,4% w porównaniu z okresem 2008-2010. Następnie nieco mniejszym spadkiem charakteryzowało się spożycie kapusty (o 3,5% – wykres 4). W latach 2005- 2007 wobec 2002-2004 konsumpcja kapusty obniżyła się o 12,7%, a w następnym trzyleciu orazw2011 r. odpowiednio o 8,3% i 6,2%. Podobnie ograniczone zostało spożycie marchwi – średniorocznie o 3,45%. Przy czym największy spadek wobec minionego trzylecia zanotowano w latach 2005-2007 – o 10,4%, w następnych latach zmniejszało się ono nieco wolniej (o 9,9% i 4,3%).

W ostatnim dziesięcioleciu także spożycie cebuli było mniejsze – z roku na rok spadało o 2,45% i, podobnie jak poprzednich warzyw, najbardziej zmniejszyło się w latach 2005-2007 (wykres 5). W porównaniu z latami 2002- 2004 spożycie cebuli zmalało o 10,5%. W kolejnych latach zainteresowanie konsumentów tym warzywem obniżało się, choć w mniejszym stopniu (5,2% oraz 0,7%).

Współczynnik konsumpcji pozostałych warzyw w omawianych latach obniżył się o 1,95%. W najwyższym stopniu zredukowano ich spożycie w okresie 2005-2007 wobec 2002-2004 – o 13,1%, w następnym trzyleciu o 1,5%, ale w 2011 r. odnotowano znaczny wzrost (o 3,4%) w porównaniu z latami 2008-2010. Spożycie ogórków obniżało się średniorocznie o 1,77%, a największe ograniczenie spożycia (o 8,2%) zanotowano w okresie 2008-2010 wobec 2005-2007 (wykres 6).

Ujemny współczynnik kierunkowy (o 0,54%) zanotowano także dla pomidorów oraz kalafiorów i brokułów (o 0,34%). Przeciętnie spożycie warzyw świeżych obniżało się z roku na rok o 2,33%, czyli o 1,3 kg/osobę. Bardzo dynamicznie w latach 2002-2011 obniżało się spożycie kapusty kwaszonej (o 5,51% – wykres 7). Konsumpcja przetworów warzywnych i grzybowych ogółem, poczynając od roku 2005 była inaczej klasyfikowana przez GUS i nie może być porównywana z latami poprzednimi. W okresie 2005-2011 spożycie tych produktów zmniejszało się średniorocznie o 0,11%, a w latach 2001- 2011 w gospodarstwach domowych wzrastała jedynie konsumpcja soków warzywnych (o 0,66% rocznie).


 

[NEW_PAGE]Struktura konsumpcji
Struktura konsumpcji warzyw i przetworów w latach 2002-2004 kształtowała się następująco: dominujący udział (19,0%) miały warzywa pozostałe (pietruszka, seler, papryka, kukurydza cukrowa, fasola szparagowa, cukinia, oberżyna itp.), następnie pomidor (16,1%), kapusta (13,7%), marchew (12,6%), ogórek (12,2%), cebula (10,6%), burak ćwikłowy (6,8%), przetwory warzywne (5,9%) oraz kalafior i brokuł (3,1%).

W latach 2005-2007w porównaniu ze średnią z lat 2002-2004 zmniejszył się w spożyciu udział kapust (o 1,6%),marchwi (o 1,2%), buraków (o 1,1%), cebuli (o 0,9%). Wzrósł natomiast w konsumpcji udział kalafiorów i brokułów (o 0,2%), pomidorów (o 0,1%), ogórków (o 0,1%), a także warzyw pozostałych i przetworów warzywnych (o 2,3%).

W okresie 2008-2010 zmniejszył się wobec lat 2005-2007 udział w spożyciu kapusty, ogórków, buraków ćwikłowych oraz marchwi, na korzyść brokułów i kalafiorów, pomidorów oraz warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparagów, porów, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów itp.), a także przetworów warzywnych. W roku 2011 w porównaniu z okresem 2008-2010 ponownie obniżyła się konsumpcja kapusty, buraków i marchwi, a ponadto przetworów i soków warzywnych pitnych, na korzyść kalafiorów i brokułów. Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw (wykres 8) dowodzą, że wzrosło znaczenie pomidorów, przetworów warzywnych, a także warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparagów, porów, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów).

Wydatki na warzywa
Udział wydatków na warzywa i ich przetwory w wydatkach na żywność i napoje bezalkoholowe w gospodarstwach domowych w latach 2002-2011 wynosił średnio 7,90%i wzrastał z roku na rok o 0,30%.Warzywa i ich przetwory zajmują, podobnie jak w latach poprzednich, czwarte miejsce w wydatkach gospodarstw domowych na produkty żywnościowe i napoje bezalkoholowe (po wydatkach na mięso, przetwory zbożowe i nabiał).

Spożycie w 2011 r.
Z badań budżetów rodzinnych wynika, że w 2011 r., w porównaniu z rokiem poprzednim łączne spożycie warzyw świeżych, chłodzonych i mrożonych oraz przetworów warzywnych wzrosło o 0,8% do 59,64 kg/osobę. Najbardziej zwiększyło się spożycie kalafiorów i brokułów (o 21,4%). Konsumpcja pomidorów była wyższa o 15,8%. Nieznacznie niższa była konsumpcja ogórków (o 4,8%), buraków ćwikłowych (o 4,2%), kapust (o 3,5%), cebuli (o 2,0%), a także marchwi (o 1,9%).

W grupie przetworów o 13,6% obniżyło się spożycie kapusty kwaszonej, a wzrosło pozostałych przetworów. Konsumpcja soków warzywnych była niższa o 12,5% i wyniosła 0,84 l na osobę. W strukturze konsumpcji warzyw wzrósł także udział ogórków (o 0,7%), kapusty (o 0,5%), marchwi i cebuli (o 0,3%) oraz buraków ćwikłowych (o 0,2%), a także przetworów warzywnych (o 1,7%). Obniżył się udział pomidorów (o 2,3%), kalafiorów i brokułów (o 0,6%) oraz warzyw pozostałych (pietruszki, selerów, papryki, kukurydzy cukrowej, fasoli szparagowej, cukinii, oberżyny itp. o 0,5%).

W 2011 r. spożycie warzyw najbardziej wzrosło w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów (o 1,7%). Wyższe było też w rodzinach pracowników (o 1,2%). W pozostałych grupach społeczno-ekonomicznych konsumpcja warzyw obniżyła się: w gospodarstwach domowych rolników o 4,6%, a pracujących na własny rachunek o 0,9%. Udział samozaopatrzenia w gospodarstwach domowych stanowił średnio 16,5% spożycia, wobec 17,0%, w roku poprzednim. Udział samozaopatrzenia w spożyciu warzyw i ich przetworów był najwyższy w gospodarstwach rolników i wyniósł 54,6%. W rodzinach emerytów i rencistów udział samozaopatrzenia w konsumpcji wyniósł 16,4%, pracowników – 12,6%, a w rodzinach pracujących na własny rachunek – 9,6%.

Irena Strojewska
Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w Warszawie
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSuska sechlońska w Turynie
Następny artykułCeny jabłek przemysłowych w Rosji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.