Strona główna Tagi WHO
Tag:

WHO

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.