włochy
Święto pomidora
Na południowym krańcu Sycylii – w miejscowości Marzamemi od 4 do 9 sierpnia trwać będzie uliczna fiesta – święto pomidorów, których region Pachino jest dużym i znanym nie tylko we Włoszech producentem. Ma zupełnie inny przebieg niż hiszpańska La Tomatina (Bunol koło Walencji, 26 sierpnia ) – pomidorowa bitwa.
Włoscy ogrodnicy szukają nowych rynków
Branża chce zachować albo i zwiększać produkcję oraz dochody borykając się z rosnącą samowystarczalnością państw unijnych z jednej strony i rosyjskim embargiem z drugiej. Agencja Centro Servizi Ortofrutticoli przygotowała wspomagany prze fundusze UE trzyletni program promocji włoskich produktów ogrodniczych na rynkach Azji i Ameryki Północnej.
Mafia penetruje włoskie ogrodnictwo
20 lipca funkcjonariusze DIA (Direzione Investigativa Antimafia) przeprowadziła w Kampanii (środkowe Włochy) operację przeciwko grupom mafii monopolizującej rynki i dostawy ogrodnicze w południowych i środkowych Włoszech. „Na celowniku” służb znalazło się 200 osób, nakazy aresztowania wystawiono dla 20 osób.
Włochy: rolnicy piętnują na Expo podrabianie włoskiej żywności
Kawa “mafiozzo”, ser “zottarella” - to napiętnowane we Włoszech przykłady podróbek słynnych produktów żywnościowych. "To już nie tylko oszustwo, ale zniewaga" - podkreślają włoscy rolnicy, którzy pokazali te najbardziej jaskrawe przykłady na Expo w Mediolanie. Związek włoskich rolników Coldiretti zaprezentował na światowej wystawie, poświęconej żywności, najbardziej absurdalne i – jak oceniono - obraźliwe przykłady fałszowania różnych artykułów czy też osobliwych interpretacji tego, czym jest kuchnia z Italii.
Nie wszyscy zarobią na czereśniach
Włosi nie uznają tego sezonu za udany dla swoich czereśni - po majowych gradach, ulewach i wichurach niszczących sady mało owoców nadaje się na sprzedaż. Teraz na rynku muszą one konkurować z innymi dodatkowo walcząc z rosnącą biurokracją. Zadowoleni są natomiast Bułgarzy, którym przeszkadza tylko to, że polscy sadownicy mają wysokie subwencje do sadów, które nie pozwalają im konkurowac z naszymi producentami.
Koniec sezonu – na plusie
Konsorcjum VOG (Południowy Tyrol, Włochy) podsumowało kończący się sezon sprzedaży jabłek jako w sumie udany. W końcu czerwca w chłodniach pozostało do sprzedaży 13% zgromadzonych owoców, a tymże miesiącu odnotowano w UE niższe poziomy zapasów jabłek, niż przed rokiem.
Szkółki nową atrakcją turystyczną Toskanii (cz. II)
W pierwszej części artykułu z wyjazdu zorganizowanego dla przedstawicieli prasy po szkółkach Toskanii opisałem aktualny stan tej branży we Włoszech, jej problemy i pomysły na dalszy rozwój. Poniżej przedstawiam relację z kilku kolejnych szkółek w regionie, które odwiedziłem późną jesienią ub.r.
Czereśnie i truskawki we Włoszech ucierpiały
W miniony weekend nad różnymi obszarami Włoch przeszły fale obfitych opadów deszczu i gradu oraz wichury. Poszkodowanych jest wiele upraw – głównie plantacji truskawek i sadów czereśniowych.
Szkółki nową atrakcją turystyczną Toskanii (cz. I)
Nazwa włoskiej prowincji Toskania to już powszechnie rozpoznawana na świecie marka. Kojarzy się z zabytkami, sztuką, krajobrazami i dobrą kuchnią. Turyści zazwyczaj odwiedzają jednak Florencję, Pizę i Sienę. Czwarte pod względem wielkości miasto Toskanii – Pistoia – jak dotąd niewiele z tego korzystało. Jego władze postanowiły zmienić ten stan rzeczy i wypromować region hasłem „Pistoia Earth Garden”, czyli „Pistoia Ziemski Ogród”. Do odwiedzenia regionu ma zachęcać prawie 500 ha otaczających miasto szkółek.
Polsko-włoskie gotowanie nad Tybrem
Wspólną pasję do gotowania zamienili na promocję we Włoszech polskiej żywności. Ambasador RP w Rzymie Tomasz Orłowski i urodzony w Warszawie, a mieszkający od lat w Rzymie szef kuchni i właściciel prestiżowej restauracji Nestor Grojewski realizują w języku włoskim serię krótkich filmów o gotowaniu.