Strona główna Tagi Zdrowie
Tag:

zdrowie

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.

Owocowo-warzywne miksy na zdrowie

Na rozpoczynających się jutro targach Macfrut włoska grupa Brunelli pokaże swoją nową propozycję – „Detox”. Są to przygotowane do zmiksowania mieszanki owocowo-warzywne składające się z gatunków, które uważa się za pomocne w oczyszczaniu (cokolwiek by to miało znaczyć) organizmu ludzkiego ze szkodliwych substancji.

10 porcji warzyw i owoców dziennie najbardziej przedłuża życie

Najdłuższe życie zapewnia spożywanie dziennie 10 porcji warzyw i owoców; rocznie mogłoby to uchronić przed zgonem 7,8 mln ludzi na świecie – twierdzą badacze brytyjscy na łamach „International Journal of Epidemiology”.

Orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych

Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) opublikowano na łamach pisma "Molecular Carcinogenesis". 
 

Opakowania żywności – zagrożeniem dla zdrowia? Fakty i mity

I międzynarodowa konferencja naukowa pod tym tytułem odbędzie się 15 listopada w Hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie.

Zdrowie w superowocach

Narzędzia do oceny walorów zdrowotnych i sensorycznych tzw. superowoców - m.in. aronii i miechunki peruwiańskiej, opracowuje mgr inż. Magdalena Kupska – doktorantka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.
Superowoce, to występujące naturalnie, niezmodyfikowane przez człowieka owoce o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i smakowo-zapachowych. To m.in. aronia, a także mniej znana miechunka peruwiańska – drobny pomarańczowy owoc o intensywnym smaku kiwi-truskawko-agresto

Zdrowe jedzenie w łódzkich szkołach

Łódzki magistrat chce w nowym roku przekonać uczniów do zastąpienia "śmieciowego jedzenia" owocami i warzywami. Urzędnicy, którzy już kontrolują asortyment szkolnych sklepików, będą zachęcać szkoły do prowadzenia edukacyjnych zajęć skierowanych nie tylko do uczniów, ale również ich rodziców.

FoodSniffer wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu

Wywęszy pleśń w piwie i produktach zbożowych, alergeny w mleku, pestycydy w winogronach i winie. Niewielkiej przystawce do smartfonu, nad którą pracują m.in. naukowcy z Krakowa, wystarczy kilka sekund, aby sprawdzić czy nasze jedzenie i picie są bezpieczne.

Ziemniaki mogą chronić przed rakotwórczym mięsem

Tak zwana oporna skrobia – zawarta na przykład w sałatce ziemniaczanej - może chronić przed rakotwórczymi substancjami zawartymi w czerwonym mięsie – informuje pismo ”Cancer Prevention Research”. 
 

Turnusy rehabilitacyjne dla dzieci rolników w 2014 roku

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego ogłasza terminy i miejsca organizacji ośmiu dorocznych turnusów rehabilitacyjnych dla dzieci. W czasie letnich wakacji z 21-dniowego wypoczynku połączonego z rehabilitacją leczniczą będzie mogło skorzystać 1 176 dzieci, których przynajmniej jedno z rodziców jest ubezpieczone w Kasie. Wskazaniem do skierowania dziecka na turnus jest rozpoznanie wad postawy, choroby układu ruchu lub choroby układu oddechowego. Więcej informacji dla zainteresowanych osób w komunikacie w dziale Rehabilitacja.

Ostatnie artykuły

Marchwiowy weekend na Śląsku Cieszyńskim

W miniony weekend (14-15 września) odbyło się Sympozjum Marchwiowe, zorganizowane przez firmę Bejo Zaden, współorganizatorami wydarzenia były firmy Yara Poland i Basf.

Wzrost eksportu marokańskich pomidorów do UE

Od października 2018 r. do maja roku bieżącego Maroko wyeksportowało 426,07 tys. ton pomidorów. To o 10% więcej, niż w poprzednim sezonie.

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.