Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia

żywność

Globalne badanie: zbyt mało owoców i warzyw dla wszystkich
Globalne badanie: zbyt mało owoców i warzyw dla wszystkich

Gdyby wszyscy na naszej planecie chcieli jeść zdrowo, z konieczną ilością owoców i warzyw, mielibyśmy problem. Po prostu nie produkujemy wystarczających ich ilości - wynika z badań...

Opakowania dla żywności
Opakowania dla żywności

Jednym z nowych kierunków rozwoju opakowań są opakowania aktywne i inteligentne. Zadaniem tych pierwszych jest przedłużenie okresu przydatności do spożycia, natomiast te drugie...

Europejczycy chcą jeść naturalnie - to szansa dla polskich producentów
Europejczycy chcą jeść naturalnie - to szansa dla polskich producentów

Z raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych”  opracowanego przez firmę analityczną Mintel dla Banku Zachodniego WBK wynika, że prawie 1/3 wszystkich nowych...

Coraz częściej sięgamy po super foods i zdrową żywność

Rynek zdrowej żywności choć rozwija się w Polsce dynamicznie, to wciąż stanowi tylko ułamek procenta rynku spożywczego. Na przeszkodzie szybszego rozwoju stoją przede wszystkim ceny...

Konsumenci częściej szukają żywności ekologicznej i lokalnej
Konsumenci częściej szukają żywności ekologicznej i lokalnej

Producenci wyrobów ekologicznych, regionalnych i certyfikowanych mogą liczyć na promocję ze strony instytucji państwowych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa powstały kilka tygodni temu z...

W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności
W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności

a świecie marnuje się rocznie około 1/3 wyprodukowanej żywności, czyli nawet 2 mld ton. W Polsce co roku do śmietników trafia 9 mln ton jedzenia. Jednocześnie szacuje się, że w 2016 roku...

Coraz chętniej wybieramy krajową żywność

W coraz większym stopniu polscy konsumenci doceniają krajową żywność. Najchętniej wybierają rodzime produkty mleczne, mięso, warzywa, owoce i pieczywo. Produkty z Polski cieszą się też...

Wartość eksportu polskiej żywności przekroczy w tym roku 25 mld zł

Według ministra rolnictwa tegoroczna wartość eksportu w tym sektorze przekroczy 25 mld złotych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi szereg kampanii, które mają przekonać polskich i...

Polscy producenci żywności szukają nowych rynków zbytu
Polscy producenci żywności szukają nowych rynków zbytu

Najważniejszymi odbiorcą polskiej żywności są od lat nasi sąsiedzi zza Odry. Rośnie jednak znaczenie nowych rynków Azji i Afryki, gdzie bogaci się klasa średnia - podaje w czwartek...

Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki
Sojusz AIAM5 w Warszawie. W centrum uwagi owoce, warzywa i soki

W Warszawie 19 września rozpoczął się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Owoców i Warzyw organizowany przez AIAM5 oraz Krajową Unię Producentów Soków. To dwudniowe wydarzenie...

Kalendarz wydarzeń

created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności