Strona główna Tagi żywność
Tag:

żywność

Opakowanie, które pokaże czy żywność jest świeża

Łódzcy naukowcy pracują nad inteligentnymi, biodegradowalnymi opakowaniami do żywności, których barwa będzie zmieniać się pod wpływem starzenia produktu. Takie indykatory pochodzenia roślinnego będą nas informować czy żywność jest świeża – zapowiada dr Anna Masek z Instytutu Technologii Polimerów i Barwników Politechniki Łódzkiej.
 

Ponad połowa produktów rolniczych jest wolna od pozostałości pestycydów

Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności.

Blisko 250 produktów ze znakiem Jakość Tradycja

Około 250 produktów regionalnych i tradycyjnych otrzymało już znak Jakość Tradycja. Mogą go dostać produkty wytwarzane tradycyjnie z wysokiej jakości surowca - poinformował wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jan Zwoliński.

Eksport żywności przekroczył 24 miliardy złotych

W zeszłym roku Polska wyeksportowała żywność za 24,1 mld euro, o 1,2 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych resortu rolnictwa. Największym odbiorcą były Niemcy, a najważniejszym produktem eksportowym - mięso drobiowe. Artykuły rolno-spożywcze stanowiły w ubiegłym roku 13,2 proc. w eksporcie ogółem. Saldo w obrotach artykułami rolno-spożywczymi było dodatnie i w 2016 roku osiągnęło poziom 7,1 mld euro wobec 7,8 mld euro rok wcześniej (spadek o 8,9 proc.). 
 

W UE na śmieci trafia rocznie 20 proc. produkowanej żywności

Co roku w Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton jedzenia, czyli w koszach na śmieci ląduje ok. 20 proc. produkowanej żywności - Komisja Europejska szacuje związane z tym koszty na 143 mld euro.

Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł

Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł – podkreślają przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie planować zakupy. Wystarczy raz w tygodniu zrobić listę produktów, które rzeczywiście zostaną wykorzystane do przyrządzenia posiłków i ściśle trzymać się tej rozpiski w sklepie. Do promocji powinno się podchodzić z dużą dozą ostrożnością, bo często prowadzą one do gromadzenia zbędnych zapasów, które w końcu wyrzuca się na śmietnik.
 

Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie

Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Projekt ustawy dot. znakowania żywności skierowany do podkomisji

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "produkt polski" - zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, który we wtorek został skierowany do prac w podkomisji. Wszystkie kluby popierają projekt.

Większość Polaków dostrzega korzyści ze stosowania środków ochrony roślin

Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.
 

Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?

Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku.

Ostatnie artykuły

Iglasta piękność

Cedry należą do jednych z najładniejszych gatunków ozdobnych roślin iglastych. Dotychczas nie były one zbyt popularne w polskich ogrodach, bowiem obawiano się ich uszkodzenia przez mróz. Łagodniejsze obecnie zimy stwarzają jednak warunki do tego, aby drzewa te były sadzone częściej. Ich rozmnażaniem zajmują się już coraz częściej polskie szkółki roślin ozdobnych.

Zwycięski koleus

Niezależna, amerykańska organizacja All-America Selection, testująca odmiany przez wprowadzeniem ich do sprzedaży, co roku wyróżnia najlepsze kreacje. W ostatniej edycji konkursu zwyciężył koleus 'Beale Street' z grupy Main Street (hodowcą jest firma Dümmen Orange). Ta nowa odmiana, która będzie dostępna na rynku od 2020 r., jest pierwszą kreacją koleusa nagrodzoną przez AAS.

Ziemniaki jadalne – stały dodatek w miesięczniku Warzywa

Stałym dodatkiem w miesięczniku „Warzywa” jest dział poświęcony ziemniakom jadalnym.