Strona główna Tagi żywność
Tag:

żywność

Co roku polska rodzina wyrzuca żywność o wartości 2 tys. zł

Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł – podkreślają przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie planować zakupy. Wystarczy raz w tygodniu zrobić listę produktów, które rzeczywiście zostaną wykorzystane do przyrządzenia posiłków i ściśle trzymać się tej rozpiski w sklepie. Do promocji powinno się podchodzić z dużą dozą ostrożnością, bo często prowadzą one do gromadzenia zbędnych zapasów, które w końcu wyrzuca się na śmietnik.
 

Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie

Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie, głównie z powodu przegapienia daty przydatności do spożycia lub zbyt dużych zakupów - wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

Projekt ustawy dot. znakowania żywności skierowany do podkomisji

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "produkt polski" - zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, który we wtorek został skierowany do prac w podkomisji. Wszystkie kluby popierają projekt.

Większość Polaków dostrzega korzyści ze stosowania środków ochrony roślin

Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.
 

Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?

Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku.

„Rodzina 500 plus” wpłynie na zmianę preferencji zakupowych Polaków

Jak wynika z obserwacji sieci handlowych, większe możliwości finansowe już zmieniły preferencje zakupowe konsumentów – kupują oni bardziej świadomie i stawiają częściej na zdrową żywność. Aż 2/3 badanych wskazuje stosunek jakości do ceny jako istotną przesłankę przy wyborze produktu. Do końca czerwca w ramach rządowego programu „Rodzina 500 plus” gospodarstwa domowe otrzymały ponad 4,1 mld zł.

W II połowie roku umiarkowany wzrost cen żywności?

Rosnący popyt na żywność przełoży się na umiarkowany wzrost cen w II połowie roku - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.

Profesor Colin Campbell z wizytą w Warszawie

Profesor Colin Campbell, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania, z wizytą w Warszawie. Słynny amerykański biochemik w ramach europejskiego tournée po raz pierwszy odwiedza Polskę.

Polska żywność może utracić atrakcyjność

Unia Europejska kończy prace nad metodologią opracowywania etykiet środowiskowych na żywność. Będą one odzwierciedlać wpływ produktu na środowisko. Wprowadzenie systemu takich etykiet będzie miało wpływ na postrzeganie produktów żywnościowych pochodzących z Polski.

Ostatnie artykuły

Reperkusje sadowniczych bolączek odczują konsumenci

Rosyjskie embargo i brak możliwości eksportu na tamtejszy rynek, niedobór pracowników sezonowych, konkurencja ze strony producentów z Ukrainy i nierówne relacje z przemysłem przetwórczym to w tej chwili największe bolączki polskich sadowników. W tym sezonie dołączył do nich jeszcze czynnik pogodowy. Niekorzystne warunki pogodowe, szczególnie wiosenne przymrozki przyczyniły się do redukcji zbiorów, co z kolei odbija się na cenach owoców, a tym samym na kieszeniach konsumentów.

Czy jagoda kamczacka stanie się towarem w Rosji?

Bez żadnych wątpliwości – jest to roślina o wielu cennych właściwościach. Z drugiej – praktycznie nieznana, nie ma na nią rynku. Przyszłość owoców tej jagody w Rosji nie jest więc wcale pewna.

Ukraińska malina tanieje, ale ciągle jest droższa niż przed rokiem

W połowie lipca na rynek Ukrainy trafiła obfitość rodzimych malin, co natychmiast przełożyło się na ceny tych owoców. Mimo wszystko, jagody te pozostają droższe niż były o tej samej porze przed rokiem.