Światowy Dzień Żywności 2020

żywność
75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)

16 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Żywności (World Food Day), proklamowany przez FAO w 1979 roku, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku.

Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
W tym roku z okazji jubileuszu 75. rocznicy utworzenia FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa – obchody Międzynarodowego Dnia Żywności będą celebrowane w sposób szczególny.

Hasłem tegorocznej kampanii promującej tak ważny dla nas wszystkich dzień jest „Produkuj, dostarczaj żywność, otaczaj ochroną. Razem. Nasze działania są naszą przyszłością”.

Światowy kryzys zdrowotny związany z COVID-19 stał się czasem refleksji nad rzeczami, które cenimy i nad naszymi najbardziej podstawowymi potrzebami. Te niepewne czasy sprawiły, że wielu z nas na nowo odkryło fakt że, to co niektórzy uważają za coś oczywistego dla innych jest trudne do zdobycia: ŻYWNOŚĆ.

Żywność jest istotą życia i jedną z podstaw naszych kultur i wspólnot. Zapewnienie dostępu do bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności jest i nadal będzie istotną częścią reakcji na pandemię wywołaną przez COVID-19. Jest to szczególnie istotne w odniesieniu do ubogich społeczeństw, które najbardziej ucierpiały z powodu pandemii oraz wywołanego przez nią kryzysu gospodarczego. W takich chwilach, ważniejsze niż kiedykolwiek, wydaje się wspieranie rolników oraz pracowników sektora żywnościowego, którzy dbają o to, aby żywność trafiała z pola na stół bez zakłóceń.

W ostatnich dziesięcioleciach świat poczynił znaczne postępy w poprawie wydajności rolnictwa. Pomimo, że obecnie produkujemy więcej żywności niż to jest konieczne, aby wyżywić całą ludzkość, systemy żywnościowe są wciąż niezrównoważone. Głód, otyłość, degradacja środowiska, utrata różnorodności rolno-biologicznej, marnotrawstwo żywności to tylko niektóre z problemów, które podkreślają ten brak równowagi.

Tegoroczny Światowy Dzień Żywności wzywa do globalnej solidarności, aby pomóc wszystkim populacjom, a zwłaszcza tym najsłabszym, wyjść z obecnego kryzysu oraz zwiększyć elastyczność i odporność systemów żywnościowych. Tak, aby systemy te mogły wytrzymać rosnącą zmienność oraz znaczące zmiany klimatyczne, zapewnić niedrogie i zrównoważone źródło pożywienia dla wszystkich, a także przyzwoite źródła utrzymania dla pracowników systemu żywnościowego. Będzie to wymagało poprawy systemów ochrony socjalnej, jak również wykorzystania nowych możliwości oferowanych przez cyfryzację i handel elektroniczny, ale także wdrożenia bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych, które pozwolą chronić zasoby naturalne Ziemi, nasze zdrowie i klimat.

W tym roku zdecydowano się na świętowanie przede wszystkim za pośrednictwem Internetu oraz przy wykorzystaniu serwisów społecznościowych. Szczegóły kampanii oraz wydarzenia towarzyszące obchodom znajdą Państwo na stronie Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa-FAO.

Źródło: IJHARS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię