żywność
Telewizja bez reklam?
Tak przynajmniej bez niektórych i dla niektórych widzów. Ośmiu polskich nadawców umówiło się między sobą i dobrowolnie rezygnuje z nadawania reklam niezdrowej żywności. Inicjatywa właścicieli stacji telewizyjnych jest doprecyzowaniem zapisu ustawy o radiofonii i telewizji.
Jedna trzecia Polaków wyrzuca artykuły spożywcze
Co trzeci Polak przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać żywność. Najczęściej są to produkty świeże, jak pieczywo, warzywa, owoce, wędliny oraz produkty mleczne. Zjawisko to nasila się w okresie świątecznym, bo Polacy często kupują zbyt dużo i gotują za duże porcje. Nieznaczna zmiana nawyków zakupowych i konsumenckich może ograniczyć problem.
Tańsze jedzenie na święta
Tegoroczne zakupy żywności świątecznej są tańsze niż w ubiegłym roku. W grudniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych są niższe o 2,2 proc. niż rok temu. Niektóre z produktów typowo świątecznych potaniały jednak dużo bardziej – kapusta aż o 50 proc., buraki o 20-30 proc., a cukier o 30-40 proc.
Polska żywność nie będzie smaczna, gdy podrożeje
Straci ona swoją wysoką pozycję na rynkach, gdy nabywcy będą musieli zapłacić za nią tyle, co za pochodząćą z innych krajów. Takie wnioski z rozmowy z prof. Andrzejem Kowalskim cytuje "Puls Biznesu".
Zdrowie w słoiku
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – z ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiotyków. Te ostatnie są nam potrzebne szczególnie zimą.
Prezydent podpisał ustawę o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą w poniedziałek 24 listopada podpisał prezydent, wdraża unijne przepisy do polskiego prawa. Zakłada m.in., że wszystkie zakłady pakowania jaj obejmie kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Chcą surowych zasad dotyczących nowej żywności
Komisja Parlamentu Europejskiego opowiedziała się za szybszym wydawaniem pozwoleń dla nowej żywności, ale z wyłączeniem produktów zawierających nanocząsteczki. Europosłowie postulują, by najpierw Europejska Agencja ds. Żywności przeprowadziła ocenę ryzyka.
Konsumenci już nie szukają najtańszych produktów
Polacy coraz częściej przy wyborze produktów żywnościowych kierują się jakością. Sięgają po dobre artykuły, ale w korzystnej cenie – mówi Andrzej Faliński z POHiD. Są też otwarci na innowacje i lubią próbować nowych smaków, a sieci handlowe wychodzą naprzeciw ich oczekiwaniom. Żywność wciąż ma wyższy niż na Zachodzie udział w koszyku konsumenta.
Mamy dobre wyniki w handlu żywnością
Polska, mimo rosyjskiego embarga, może osiągnąć w 2014 r. wyniki w handlu żywnością zbliżone do ubiegłego roku. W ciągu trzech kwartałów br. eksport wyniósł 15,7 mld euro, a import 10,8 mld euro - poinformował w czwartek minister rolnictwa Marek Sawicki.
Gospodarstwa rodzinne dostarczają 80 proc. żywności
Rodzinne gospodarstwa rolne dostarczają ponad 80 proc. żywności produkowanej na naszej planecie i to na nich opiera się walka z głodem - stwierdza ogłoszony w Rzymie raport Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).