Polska żywność nie będzie smaczna, gdy podrożeje

Straci ona swoją wysoką pozycję na rynkach, gdy nabywcy będą musieli zapłacić za nią tyle, co za pochodząćą z innych krajów. Takie wnioski z rozmowy z prof. Andrzejem Kowalskim cytuje "Puls Biznesu".

Według A. Kowalskiego – dyrektora IERiGŻ w 2012 roku na niemieckim rynku nasza żywność wygrywała konkurencję w 53%  produktów pochodzenia zwierzęcego i 60% – roślinnego, podczas gdy 10 lat wcześniej nasza przewaga była o 30% większa w pierwszej z wymienionych kategorii i o 7% wyższa w drugiej. Polskiemu rolnictwu potzrebne jest podniesienie efektywności i zadbanie o inne przewagi konkurencyjne niż cena.

za: biztok.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCzy będą ogórki?
Następny artykułJak zapobiegać chorobie replantacyjnej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.