Gospodarstwa rodzinne dostarczają 80 proc. żywności

Rodzinne gospodarstwa rolne dostarczają ponad 80 proc. żywności produkowanej na naszej planecie i to na nich opiera się walka z głodem - stwierdza ogłoszony w Rzymie raport Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Raport zatytułowany „Stan światowego rolnictwa i wyżywienia w 2014 roku” podaje, że 570 milionów rodzinnych gospodarstw rolnych, które istnieją na świecie, stanowi ponad 90 proc. wszystkich producentów rolnych i eksploatują one 70-80 proc. gruntów uprawnych.

Autorzy opracowania podkreślają, że wobec wzrostu zapotrzebowania rolnictwo musi produkować coraz więcej żywności przy ograniczonych zasobach gruntów uprawnych oraz niedoborze wody.

Główna teza raportu brzmi: zadanie to spocznie głównie na drobnych i średnich producentach rolnych. Według ekspertów „istnieje szeroki margines zwiększenia produkcji żywności poprzez podnoszenie wydajności rodzinnych gospodarstw rolnych”. Kluczem do rozwiązania tego zadania wg FAO „jest słowo innowacyjność”, a polityka rolna poszczególnych krajów i wspólnot powinna zapewnić rodzinnym gospodarstwom rolnym lepszy dostęp do nowości agrotechnicznych i do rynków.

Podczas czwartkowych obrad FAO w Rzymie odczytano list papieża do ich uczestników. Franciszek przypomina w nim o losie „braci, którym brakuje chleba powszedniego” i ubolewa z powodu „ogromnych ilości wyrzucanych co dzień artykułów żywnościowych i spekulacji cenowej uprawianej w imię boga zysku”. Papież skrytykował także ogólne zmniejszenie publicznej pomocy dla rozwoju i postawę nacechowaną obojętnością wobec takich niekorzystnych zjawisk.

Źródło:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.