żywność
Dietoterapia: ciasteczko dla zdrowia
Naturalne polskie produkty żywnościowe, wzbogacone przez poznańskich naukowców w bioaktywne składniki, mogą wkrótce stać się zalecanym przez lekarzy uzupełnieniem terapii czterech poważnych chorób.
Bioaktywna żywność ma pomagać w leczeniu otyłości, anemii związanej z nieswoistym stanem zapalnym jelit, nadciśnienia oraz cukrzycy typu pierwszego. Dobiegają końca badania kliniczne w projekcie kierowanym przez prof. dr. hab. Józefa Korczaka, szefa Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
„Polski Producent Żywności 2014” w Małopolsce
30 maja o godz. 10.00 w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach odbędzie się XVIII edycja Inicjatywy Pozytywistycznej "Polski Producent Żywności", pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Droga biożywność
Pęczek ekologicznej marchewki w delikatesach - 55 zł, tak samo ekologiczna ubiegłoroczna marchew - 7 zł/kg. Jabłka eko kosztuja i 18 zł/kg. Przez pośredników wykorzystujących modę na "zdrową żywność". Rada na to - kupować bezpośrednio u producentów tej żywności - podpowiada Dziennik Gazeta Prawna.
Polski Kongres Rolnictwa 19 maja w Warszawie
Polski Kongres Rolnictwa to cykliczne wydarzenie, na które składa się 10 spotkań na terenie całego kraju. Już 19 maja kolejna edycja Kongresu – tym razem w Warszawie.
Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. rdr
Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,6 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną
W Trójmieście rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną. W maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.
W szkolnych sklepach zamiast żelków niezbędne kanapki i owoce
Kanapki, jogurty, owoce świeże i suszone - zamiast lizaków, chipsów i gazowanych napojów. Listę produktów, które powinny zapełnić szkolne sklepiki, zaprezentował w czwartek Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci chcą w ten sposób walczyć z nadwagą wśród uczniów.
W tym roku żywność zdrożeje o 2-2,5 proc.
Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosną w tym roku o 2-2,5 proc. w porównaniu do 2013 roku - przewidują specjaliści Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
Jakość żywności ucierpi przez rosnący poziom CO2
Coraz wyższy poziom dwutlenku węgla w atmosferze zaburza u roślin przyswajanie azotu, co w obliczu zmian klimatu może obniżać wartość odżywczą upraw - wskazuje badanie terenowe opisane w "Nature Climate Change".
Spożycie ekologicznej żywności w Polsce
Statystyczny Polak wydaje tylko cztery euro rocznie na żywność ekologiczną. Niemiec przeznacza na ten cel 86 euro, a Duńczyk – prawie dwa razy więcej. Spożycie ekologicznej żywności jest w Polsce około 15 razy mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej i pięć razy mniejsze niż, na przykład w Czechach. Zdaniem dystrybutorów ekoproduktów wynika to głównie z niskiej świadomości społecznej. Jednak według nich branża zdrowego żywienia ma duży potencjał wzrostu.