Strona główna Tagi żywność
Tag:

żywność

“Za dobre na śmietnik”? Wyrzucają za dużo żywności

Niemcy wyrzucają co roku 6,7 mln ton jedzenia; na statystycznego mieszkańca tego kraju przypada 81,6 kg wyrzuconych produktów spożywczych o wartości 235 euro - wynika z badań Uniwersytetu w Stuttgarcie.

Nagroda dla Eko-Bakłażanów

Grupa młodych filmowców z LO w Czarnkowie zajęła drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Filmowym „Nakręć się na zdrowie”. Tematem były korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności. Jury przewodniczył znany reżyser, aktor i scenarzysta Tadeusz Kijański.

Nowe prawo UE o znakowaniu żywości

„Nowe prawo UE o znakowaniu żywności” było tematem konferencji zorganizowanej przez Biuro Promocji Jakości, która odbyła się 27 września br. w Warszawie. Uczestnikami spotkania byli producenci żywności oraz przedstawiciele najważniejszych organizacji rolniczych i żywnościowych w Polsce. Na konferencji omówione zostało nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Ostatnie artykuły

Ceny warzyw gruntowych nadal wysokie

Na rynku hurtowym warzyw zaczynają dominować warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Cena wielu gatunków jest wysoka, obserwowane są nieznaczne spadki cen niektórych warzyw (np. marchwi, cebuli, buraka). Na fluktuacje cen wpływ też eksport.

Mołdawia: handel promuje rodzimych producentów

Mołdawski Kaufland był partnerem i sponsorem promocyjnej imprezy mającej promować produkcje owoców jagodowych w rodzimych gospodarstwach kraju.

Wsparcie dla rolnictwa obszarów górskich

W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem odpowiedniego programu wsparcia rolnictwa na obszarach górskich, który poprawi rentowność produkcji rolnej oraz pozwoli zachować unikalność tych terenów. Program powinien również pomóc w podtrzymaniu rolniczego wykorzystania gruntów rolnych na obszarach górskich.