Strona główna Tagi żywność

żywność

Powstanie Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej

Podjęto starania w celu utworzenia w woj. pomorskim Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Inicjatorami powołania organizacji są urząd marszałkowski województwa pomorskiego i Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Polski Producent Żywności 2013

Kilkanaście firm z regionu łódzkiego zgłosiło się już do wojewódzkiego etapu konkursu Polski Producent Żywności 2013. Termin zgłoszeń minąl w piątek; organizatorzy liczą, że w konkursowe szranki stanie mniej więcej 30 firm z regionu. Finał konkursu odbędzie się 22 lutego podczas targów "Na Styku Kultur" w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Łodzi.

PSL przedstawia wartość polskiego importu i eksportu w 2012 roku

Łączna wartość polskiego eksportu i importu towarów rolno-spożywczych od stycznia do listopada 2012 r. wyniosła 28,2 mld euro i była o ponad 10 proc. większa niż w analogicznym okresie 2011 r. - poinformowali na konferencji prasowej politycy PSL. Politycy PSL przedstawili informacje przygotowane przez resorty: rolnictwa i gospodarki, oparte na danych GUS. Były minister rolnictwa Marek Sawicki podkreślił, że w polskiej gospodarce jest taki dział - handel artykułami rolno-spożywczymi - który w kryzysowym roku 2012 radził sobie dobrze i był źródłem dodatkowych miejsc pracy.

Powstał klaster „Podkarpackie smaki”

Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający wytwórców tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej żywności. Głównym celem klastra „Podkarpackie smaki” ma być współpraca przy promocji tego rodzaju żywności.

Nabór do regionalnego konkursu Polski Producent Żywności

Firmy z woj. łódzkiego mogą już zgłaszać się do regionalnego etapu konkursu Polski Producent Żywności 2013. Impreza ma promować najlepsze polskie przedsiębiorstwa produkujące żywność. Finał etapu wojewódzkiego odbędzie się w lutym.

Efekty funkcjonowania klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”

Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności – to niektóre efekty działań klastra „Dolina ekologicznej żywności”, stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.

Żywność w 2013 r. może podrożeć o ok. 3 proc.

W 2013 roku żywność prawdopodobnie podrożeje mniej, niż w 2012 r. W pierwszym półroczu wzrost cen może wynieść ok 2,5 proc., a w sumie w całym roku ok. 2,5-3 proc. - prognozuje Krystyna Świetlik z IERiGŻ.

Marnujemy żywność

Co roku statystyczny Polak wyrzuca do kosza żywność za 270 zł. Głównie w święta. W Unii Europejskiej marnuje się 90 mln ton żywności rocznie, a Polska ma w tym swój 10-procentowy udział. To oznacza, że w kraju co roku wyrzucanych jest 9 mln ton jedzenia, zarówno na etapie produkcji, dystrybucji, jak i przez gospodarstwa domowe. Tendencja od kilku lat jest rosnąca. Podczas świąt ilość marnowanej żywności podwaja się.

VII Ogólnopolska Konferencja

„Produkty tradycyjne szansą rozwoju regionalnej turystyki kulturowej” obradowała w poniedziałek na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Obrady otwarł JM Rektor UR prof. dr. Hab. Włodzimierz Sady, wśród gości byli małopolscy posłowie Joanna Bobowska, Józef Lassota i Andrzej Romanek oraz sadownicy z gmin Łącko i Szydłów.
 

PSL w mikołajki przekonywał do zdrowej żywności w szkołach

Do swojego projektu ustawy o wycofaniu tzw. żywności śmieciowej ze szkół przekonywało w czwartek Polskie Stronnictwo Ludowe. Z okazji mikołajek przebrany za św. Mikołaja poseł PSL rozdawał dzieciom i dziennikarzom kosze ze zdrową żywnością.