Powstał klaster „Podkarpackie smaki”

Na Podkarpaciu powstał klaster zrzeszający wytwórców tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej żywności. Głównym celem klastra „Podkarpackie smaki” ma być współpraca przy promocji tego rodzaju żywności.

Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia” – inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji. Są wśród nich m.in. zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
 
– Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo – m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra – dodał. Staszewski zaznaczył, że ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów unijnych, z których będą oni mogli pozyskiwać pieniądze m.in. na zakup maszyn i urządzeń czy rozbudowę firm.
 
Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKujawsko-Pomorskie na Grüne Woche
Następny artykułRzecznik ETS przeciw polskim dopłatom do zakupu gruntów rolnych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.