700-300-katalogi-warzyw

Drugi chleb Rosjan

W spożyciu ziemniaków w Rosji – ciągle wysokim zachodzą wyraźne zmiany struktury produkcji. Rośnie sektor profesjonalnej produkcji, maleje powierzchnia upraw małoobszarowych. Wraz z technologią zmienia się ekonomika produkcji.

Rosyjskie statystyki często podają poziom produkcji ziemniaków w Rosji na poziomie 32-33 mln ton. Taki obraz został skorygowany przez powszechny spis rolny (2016 r.)do 19-20 mln ton, zaś Kartofielnyj Sojuz – organizacja społeczno-zawodowa branży ocenia go jeszcze niżej, na 15-16 mln ton.

Rosjanie jedzą teraz znacznie mniej ziemniaków (50-60 kg/os.) podczas gdy w połowie lat 90. Ubiegłego wieku było to ponad 100 kg/os. Zwiększa się także na rosyjskim rynku zapotrzebowanie na ziemniaki wstępnie przygotowane do spożycia – droższe, ale nie wymagające żadnej pracy w polu i potem w kuchni.

W ostatnich piętnastu latach na rosyjskich polach wzrosła dwukrotnie wydajność produkcji ziemniaków – do 23,2 t/ha w 2018 roku. Równolegle spadał obszar zajmowany przez tę kulturę. Przemysłowe plantacje zajmują teraz około 284 tys. ha, w zeszłym roku było to 297 tys. ha, w 2013 r. – jeszcze 392 tys. hektarów.

Najniższą dochodowość wykazały ziemniaki w 2016 r., kiedy wyniosła ona 4,7%, by w następnym podskoczyć już do 19,8%.

za: welikepotato.ru

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię