Dzień Otwartych Drzwi Odziału Warzywnictwa IO

19 lipca przed sympatykami Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach szeroko otwarto drzwi Oddziału Warzywnictwa. Dzień Otwartych Drzwi tego Oddziału dał możliwość zapoznania się z prowadzonymi projektami badawczymi oraz zwiedzenia obiektów i pól doświadczalnych.
Uroczystego otwarcia spotkania dokonał prof. dr hab. Franciszek Adamicki, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. W dalszej części programu Dnia Otwartego prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski oraz mgr Aleksandra Gidelska omówili kierunki badań z zakresu ochrony roślin warzywnych. Przedstawili wyniki badań nad nowymi metodami zwalczania kiły kapusty w uprawach roślin z rodziny kapustowatych. Podczas prezentacji doświadczeń realizowanych w szklarniach prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski zaprezentował prace nad wytypowaniem podłoża biodegradowalnego w uprawie pomidora. Profesor oprowadził również przybyłych gości po poletkach z cebulą, selerem i kapustą, na których badany jest wpływ różnych ekoaktywatorów glebowych. W tunelach foliowych dr Jacek Dyśko zwracał uwagę na efekty uzyskiwane w uprawie pomidorów na węglu brunatnym, natomiast dr Agnieszka Stępowska – na wygląd roślin, w uprawie których stosowano grzyby z rodzaju Trichoderma. Nie zabrakło także informacji o badaniach prowadzonych w pracowni entomologii i fitopatologii roślin warzywnych oraz pracowni herbologii. Urszula Kłosińska na polu doświadczalnym omówiła nowe mieszańce ogórka polowego hodowli Pracowni Hodowli i Biotechnologii O/Warzywnictwa. 
Na zakończenie zwiedzania pól doświadczanych można było zapoznać się z pracami z zakresu ekologicznej produkcji warzyw. Wiele różnych kombinacji badawczych z tej dziedziny przybliżyli dr Anna Szafirowska oraz prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski.
 
MB 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPoznaj smak gościnności
Następny artykułO bieżących problemach w sadach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.