Chińscy uczeni prześledzili genom dzikich form rosnącego w Indiach ogórka (ojczyzna tego warzywa) – tych o szerokich, a najważniejsze gorzkich jak piołun owocach. Mieszkańcy subkontynentu indyjskiego używają ich czasem w charakterze środka przeczyszczającego.
                    Chińczycy prześledzili 115 linii ogórka, by zorientować się w szlakach metabolicznych, jakie przechodzą w tym warzywie substancje odpowiedzialne między innymi za gorzki smak owoców. Znaleźli w sumie jedenaście genów odpowiedzialnych za syntezę kukurbitacyny. Stwierdzili, że w roślinie ogórka są dwa genetyczne „główne przełączniki” jej syntezy – gen BI odpowiedzialny za obecność goryczki w liściach oraz Bt – kontrolujący jej syntezę w owocach.
Niepożądana w owocach kukurbitacyna ma jednak interesujące właściwości – hamuje rozwój komórek rakowych. Są szanse, że uda się je wykorzystać do produkcji leków antynowotworowych.
Za: news.xinhuanet
pg
        
            
		













![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























