Chińscy uczeni prześledzili genom dzikich form rosnącego w Indiach ogórka (ojczyzna tego warzywa) – tych o szerokich, a najważniejsze gorzkich jak piołun owocach. Mieszkańcy subkontynentu indyjskiego używają ich czasem w charakterze środka przeczyszczającego.
Chińczycy prześledzili 115 linii ogórka, by zorientować się w szlakach metabolicznych, jakie przechodzą w tym warzywie substancje odpowiedzialne między innymi za gorzki smak owoców. Znaleźli w sumie jedenaście genów odpowiedzialnych za syntezę kukurbitacyny. Stwierdzili, że w roślinie ogórka są dwa genetyczne „główne przełączniki” jej syntezy – gen BI odpowiedzialny za obecność goryczki w liściach oraz Bt – kontrolujący jej syntezę w owocach.
Niepożądana w owocach kukurbitacyna ma jednak interesujące właściwości – hamuje rozwój komórek rakowych. Są szanse, że uda się je wykorzystać do produkcji leków antynowotworowych.
Za: news.xinhuanet
pg