700-300-katalogi-warzyw

Innowacyjne brokuły

Spotkanie poświęcone innowacyjnym odmianom brokułu zorganizowała firma Seminis-Monsanto jesienią ub.r. w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców w Mosznej koło Nałęczowa. Uczestniczący w nim producenci warzyw polowych mieli okazję do zapoznania się m.in. z nowymi odmianami brokułu, o cechach predysponujących je do zbioru mechanicznego.

Te oraz inne omawiane kreacje hodowlane można było obejrzeć na polu demonstracyjnym, gdzie odbyła się ponadto prezentacja mechanicznego zbioru brokułów.

Jak informował Kevin Walsh (fot. 2), specjalista zajmujący się w firmie Monsanto hodowlą warzyw kapustnych, nowe odmiany powstają w oparciu o oczekiwania zarówno producentów warzyw, jak i konsumentów. W przypadku brokułu głównymi cechami, jakie starają się uzyskać hodowcy, są: zdrowotność roślin, plenność oraz jakość róż, w tym także ich dobry smak oraz wysoka zawartość związków prozdrowotnych.

Fot. 1. Henryk Zając – gospodarz spotkania w Mosznej

Fot. 2. Kevin Walsh mówił o kierunkach hodowli i wynikach prac nad nowymi odmianami

W ostatnich latach prace hodowlane w firmie Monsanto skupiały się również na uzyskaniu odmian dedykowanych m.in. producentom zaopatrującym zakłady przetwórcze, które byłyby przydatne do zbioru mechanicznego i łatwe w różyczkowaniu (fot. 3). Wynikiem tych prac są dwie nowe odmiany brokułu, które będą wprowadzone na rynek w br. – SVR 1197 F1 (fot. 4) i SVR 1199 F1 (fot. 5). Róże obydwu kreacji są osadzone na długich pędach i cechują się dużym wyrównaniem. Są one wysoko osadzone, wzniesione ponad liście, a dodatkowo dzięki hodowli uzyskano zredukowane ulistnienie pędów, co znacznie ułatwia prace przy zbiorze (chwytanie pędów przez pasy transmisyjne i obcinanie róż).

Fot. 3. Nowe odmiany, dedykowane dla przemysłu przetwórczego, są m.in. łatwe w różyczkowaniu

Fot. 4. Nowe odmiany przystosowane do zbioru mechanicznego – SVR 1197 F1…

Fot. 5. …oraz SVR 1199 F1

Innymi nowatorskimi propozycjami tego hodowcy są dwie odmiany oferowane pod markami Bellaverde® (fot. 6) i Beneforte® (fot. 7). Pierwsza to kreacja brokułu łodygowego, u którego do zbioru przeznacza się róże z bocznych odrostów (po usunięciu róży głównej) osadzone na długich (ok. 15 cm), niedrewniejących pędach, które są przeznaczone do spożycia wraz z różami. Cechują się one słodkim, łagodnym smakiem. Druga odmiana odznacza się z kolei podwyższoną zawartością związków prozdrowotnych, w tym głównie antyoksydantów, które mają duże znaczenie m.in. w profilaktyce przeciwnowotworowej. W stosunku do tradycyjnych odmian brokuły Beneforte® zawierają 3–4-krotnie więcej tych substancji.

Fot. 6. Nowatorska odmiana brokułu łodygowego Bellaverde® o smacznych, słodkich pędach

Fot. 7. Beneforte® – to nowa propozycja brokułu o zwiększonej zawartości antyoksydantów

[NEW_PAGE]Spośród innych nowości podczas spotkania zaprezentowano dwie odmiany będące jeszcze w fazie testów hodowlanych, funkcjonujące pod numerami SVR 1002 F1 i SVR 1017 F1. Pierwsza jest propozycją do zaopatrzenia zakładów przemysłowych latem i jesienią, a jej głównymi atutami są plenność, duże wyrównanie róż i silny system korzeniowy. Drugi mieszaniec jest rekomendowany do uprawy na zbiory od drugiej połowy czerwca do późnej jesieni. Ciężkie i wypukłe róże są przydatne zarówno dla przemysłu, jak i do sprzedaży na rynku warzyw świeżych.

Uczestnicy spotkania z zainteresowaniem przyglądali się także pokazowi mechanicznego zbioru brokułów (fot. 8, 9) przy użyciu prototypowej, jednorzędowej maszyny współpracującej z ciągnikiem, którą skonstruowano w holenderskiej firmie Tumoba we współpracy ze specjalistami z koncernu Monsanto.

Fot. 8. Prototypowa maszyna do mechanicznego zbioru brokułów

Fot. 9. Długie pędy ułatwiają zbiór mechaniczny

Anna Maciejuk
Fot. 1-9 A. Maciejuk

Artykuł pochodzi z numeru 2/2013 Hasła Ogrodniczego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię