Kalerosse™ – nowe warzywo

Na polskim rynku debiutuje nowe warzywo – Kalerosse™. To krzyżówka brukselki i jarmużu - mająca bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i wiele wartości odżywczych.
Jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa była chęć odkrycia uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i smaczne „kapustki”. 

Kalerosse™ cieszy się już wielką popularnością w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. W Berlinie, w konkursie na innowacyjne produkty Fruit Logistica Innovation Award 2013 zdobyło 3 miejsce.

 
Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Warzywo można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
 
Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W  100 g znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C, niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. 
 
Na polski rynek warzywo to wprowadzane jest pod marką Fit&Easy należącą do polskiej firmy Green Factory mającej 50% udziałów polskiego rynku sałat ciętych gotowych do spożycia. 
 
za: materiały firmowe Green Factory
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiększe kontyngenty importowe na chińskie produkty
Następny artykułPrezydent podpisał ustawę mającą pomóc w promocji polskiej żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.