Na otwarcie sezonu marchwiowego

11 marca zorganizowano II Ogólnopolską Konferencję Marchwiową. Organizatorzy spotkania – firmy Bayer CropScience oraz Nunhems Poland na miejsce spotkania wybrali hotel Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim k. Warszawy. Współorganizatorami sympozjum były: Instytut Ogrodnictwa, Marwit, SVZ oraz Plantpress – wydawca m.in. czasopism „Hasło Ogrodnicze” i „Warzywa”.

W programie konferencji położono nacisk na zagadnienia, które mogą przełożyć się na uzyskanie produktu końcowego wysokiej jakości, bowiem właśnie „Produkcja marchwi wysokiej jakości” była hasłem przewodnim tegorocznego spotkania. Przypomnę że, dwa lata temu była to „Uprawa marchwi w pigułce”.

Przechowalnia to nie szpital
Marchew na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych oraz do przetwórstwa jest liderem spośród warzyw korzeniowych. Na wstępie spotkania zwrócono uwagę, że aktualnie w przechowalniach i chłodniach znajduje się jeszcze spora część towaru wyprodukowana w poprzednim sezonie. Pewnie dlatego w pierwszym wykładzie Hans Kole (Nunhems Holandia), specjalista z tej dziedziny, omówił czynniki, które mogą wpływać na uzyskanie zadowalających efektów w przechowywaniu korzeni. Prelegent podczas swojego wystąpienia kilkakrotnie akcentował, że przechowalnia to nie szpital. Zaznaczał, że jeżeli do przechowywania trafi towar wysokiej jakości, wówczas dbałość o odpowiednie warunki składowania może być opłacalna. Holenderski specjalista omawiając różne metody przechowywania (np. w przechowalniach, w polu) informował, że w Europie w chłodniach składowana jest marchew z ok. 17 000 ha, co daje ok. 1 200 000 ton. Z wielu różnych czynników wpływających na zdolności przechowalnicze korzeni wymienił: typ gleby, metody uprawy, nawadnianie, nawożenie, ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami oraz zbiór marchwi. Warto pamiętać, że według H. Kole w skrzyniopalecie o pojemności 1 tony, między korzeniami marchwi powinno znajdować się ok. 300 kg ziemi.

Hans Kole

Produkcja marchwi pod soki
Marwit to polska firma z branży owocowo-warzywnej, która powstała w 1993 r. Początkowo nosiła nazwę Firma Produkcyjno-Handlowa Maciej Jóźwicki i mieściła się na terenie Toruńskich Zakładów Czesankowych Merinotex. W swoich początkach wytwarzała skromną liczbę 600 butelek soków na dzień i rozprowadzała je w samym Toruniu. Następnie przeniosła siedzibę pod Toruń do Złejwsi Wielkiej. Po 5 latach działalności rozpoczęła sprzedaż soków w dużych miastach polskich: Warszawie, Szczecinie, Poznaniu, Łodzi i Katowicach. Marwit stopniowo rozszerzał wybór sprzedawanych soków, wprowadził sprzedaż małych surowych marchewek Marwitek i soku buraczano-jabłkowego. Obecnie firma produkuje kilkanaście rodzajów soków o różnych smakach, m.in. 1-dniowy sok marchewkowy, sok pomarańczowy oraz soki warzywne, np. sok marchewkowo-selerowy. Wytwarza również gotowe świeże sałatki, surówki i marchewki Marwitki – mówili podczas spotkania przedstawiciele firmy Marwit. Spółka surowiec do produkcji soków pozyskuje m.in. z własnych upraw – od 1997 r. utworzono dział Agro, który odpowiada za produkcje surowca, obecnie na ok. 1000 ha. Na areale tym warzywa uprawia się nowoczesnymi metodami produkcji, opartymi na precyzyjnym rolnictwie – wykorzystującym m.in. techniki GPS, mapy zasobności gleby.

Paleta rozwiązań Bayer CropScience
Podczas kolejnych dwóch prelekcji można było się przekonać, jak szeroka jest paleta rozwiązań w ochronie marchwi firmy Bayer CropScience. Mirosław Korzeniowski z polskiego oddziału tego koncernu, odpowiedzialny za Techniczne Zarządzanie Uprawą –Sadownictwo i Ogrodnictwo, zwrócił uwagę na kilka środków z oferty firmy rekomendowanych do tego gatunku. Do zwalczania chwastów firma proponuje Sencor Liquid 600 SC (nowa płynna formulacja metrybuzyny). Warto pamiętać, że preparat ten poza marchwią dopuszczony jest do stosowaniana na plantacjach ziemniaków oraz pomidorów. W uprawie marchwi zaleca się zabieg jednorazowy w fazie 5-6 lisci właściwych lub opryskiwanie metodą dawek dzielonych, 2-krotnie po 0,25 l/ha (pierwszy zabieg w fazie 1-2 liści właściwych, a drugi – w odstępie minimum 7 dni, w fazie 2–6 liści właściwych). Sencor Liquid 600 SC jest produktem zwalczającym szerokie spektrum chwastów dwuliściennych i niektórych jednoliściennych.

Mirosław Korzeniowski

Przedstawiciel firmy Bayer z Holandii – Peter Adriaansen wskazywał, że holenderscy producenci herbicyd Sencor Liquid 600 SC mogą stosować na plantacjach: szparagów, marchwi, ziemniaków oraz trawy – rajgrasu. Przekazał, że w ich programach preparat ten zaleca się na plantacjach marchwi stosować powschodowo od fazy 2 liści właściwych (1-3 zabiegów) w dawce 0,1 l/ha. Prelegent informował, że nie ma przeciwskazań mieszania herbicydu z innymi produktami, surfaktantami czy nawozami.

Peter Adriaansen

Innym produktem adresowanym do producentów marchwi jest Nativo 75 WG, który oparty jest na dwóch substancjach aktywnych (trifloksystrobina, tebukonazol) o różnym mechanizmie działania. Fungicyd wykazuje silne działanie zapobiegawcze i interwencyjne przeciwko alternariozie naci marchwi, mączniakowi prawdziwemu oraz zgniliźnie twardzikowej – mówił M. Korzeniowski. Warto pamiętać, że dawka tego od niedawna polecanego do marchwi (od czerwca 2013 r.) fungicydu wynosi 0,3 kg/ha, natomiast zalecana ilość wody 700 l/ha.

W ochronie roślin przed insektycydami nowością Bayera jest działający kontaktowo i żołądkowo Proteus 110 OD. W uprawie marchwi zaleca się go do zwalczania dwóch groźnych szkodników, tj. bawełnicy topolowo-marchwiowej oraz połyśnicy marchwianki. Rekomendowana dawka środka na 1 ha wynosi 0,75 l.

[NEW_PAGE]M. Korzeniowski wspomniał także o produktach, które najprawdopodobniej już w 3 kwartale br. ogrodnicy będą mogli wykorzystać w ochronie roślin. Wspomniał o oczekiwaniu na dopuszczenie do stosowania preparatów z grupy Luna®, opartych na nowej substancji aktywnej fluopyram. Z rodziny Luna do marchwi będzie polecana Luna Experience 400 SC, do walki z alternariozą i mączniakiem prawdziwym.

Przetwórczo o marchwi
O uprawie marchwi na potrzeby zakładu SVZ Tomaszów Lubelski mówił Andrzej Szwaczyna, kierownik ds. rozwoju bazy surowcowej w tej firmie. Jest to jeden z sześciu oddziałów globalnego koncernu specjalizującego się w produkcji przecierów, koncentratów oraz mrożonek z owoców i warzyw. Wykładowca omówił strategię działania firmy dotyczącą pozyskiwania dostawców oraz zasady zorganizowania i kontroli łańcucha dystrybucji gotowych wyrobów. Przekazał także informacje odnośnie do wymagań surowca – marchwi do produkcji koncentratu. A. Szwaczyna zwracał uwagę, że firma potrzebuje surowca odmian zgodnych z wymaganiami odbiorcy z rynku japońskiego, ze względu na walory smakowe koncentratu, barwę, betakarotenoidy oraz błonnik. Ważny jest też m.in. niski poziom azotanów (w surowcu do 150 mg/kg). W firmie przetwarzane są marchwie pomarańczowe, jak i innej barwy np. purpurowe.

Andrzej Szwaczyna

Rozpoznanie sprawcy choroby i ochrona
W dalszej części spotkania skupiono się na chorobach marchwi. Robert Oostveen z firmy Nunhems Holland w grupie patogenów powodujących duże straty gospodarcze i porażających część nadziemną roślin zaliczył: alternariozę naci marchwi, chwościka marchwi oraz mączniaka prawdziwego. Natomiast do głównych chorób korzeni zakwalifikował te wywoływane przez patogeny z rodzaju Pythium, Phytophtora oraz Fusarium. W przechowalni za najbardziej uciążliwe, powodujące największe straty uznał zgniliznę twardzikową, szarą pleśń i infekcje wywoływane przez Rhizoctonia solani. Zasygnalizowano także wystąpienie nowej, w polskich warunkach klimatycznych, choroby wywoływanej przez Rhexocercosporidium carotae (Acrothecium rot). Sprawca choroby (grzyb należący do gromady workowe) jest organizmem bytującym w glebie i stąd pierwotnie infekuje korzenie. Głównie rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych. Objawy występują wyłącznie na korzeniach, czasami dopiero podczas przechowywania. W miejscach przetchlinek początkowo powstaje soczewkowatego kształtu, brunatna plamka, której zaostrzone końce rozszerzają się w poprzek korzenia (po obwodzie). Przebarwienie nieznacznie powiększa się także ku górze i dołowi, jednak pojedyncza plama raczej nie przybiera kształtu kolistego. Soczewkowate, brunatne plamy są nieco jaśniejsze w centralnej swej części, która stopniowo się zapada, w efekcie opanowania przez sprawcę głębszych warstw miękiszu (kory). Powstaje kraterowate wgłębienie. Chorobowo zmienione korzenie tracą wartość handlową i przetwórczą.

Robert Oostveen

Także kolejny z prelegentów Piotr Borczyński, specjalista ds. warzywnictwa z KPODR Minikowo Oddział Zarzeczewo, mówił o ochronie roślin. Przedstawił praktyczne aspekty integrowanej ochrony roślin (i.o.r.), obowiązującej od początku bieżącego roku wszystkich producentów płodów rolnych, w tym również producentów warzyw. Mówił m.in. o przepisach regulujących i.o.r., zasadach prowadzenia przez rolników dokumentacji (ewidencji zabiegów) czy trudnościach np. związanych z ustalaniem optymalnych terminów zabiegów na podstawie sygnalizacji pojawienia się szkodników czy patogenów (w przypadku wielu agrofagów nie monitoruje się momentów ich wystąpienia, nie dla wszystkich określono dotychczas progi szkodliwości). Prelegent informował, że i.o.r. nie wyklucza wykonywania zabiegów chemicznych, ale daje pierwszeństwo metodom niechemicznym.

Piotr Borczyński

[NEW_PAGE]Jubileusz odmiany Laguna
W Ożarowie Mazowieckim nie zabrakło informacji o odmianach oferowanych przez firmę Nunhems. Krzysztof Jawor z Nunhems Poland polecał uprawę odmian: Laguna F1 (okres wegetacji 90 dni), Vitana F1 (okres wegetacji ok. 105 dni), Bonfire F1 (okres wegetacji 120 dni), Romance F1 (okres wegetacji 120 dni), Sirkana F1 (okres wegetacji 130 dni) oraz Elegance F1 (okres wegetacji 135 dni). Warto pamiętać, że Laguna F1 przydatna jest do produkcji na bezpośrednie zaopatrzenie rynku – jako marchew pęczkowa lub obcinana, ale również cenna jest dla przetwórstwa – do produkcji plastrów we wczesnym terminie. Odmiana ta ma swoją ugruntowaną pozycję. W tym roku obchodzimy 10-lecie wprowadzenia tego mieszańca na polski rynek.

Druga z wymienionych odmian jest tolerancyjna wobec zróżnicowania glebowego, a trzecia wyróżnia się bardzo długim korzeniem (22–24 cm). Mieszaniec przeznaczony do uprawy z przeznaczeniem na plastry i soki – mówił K. Jawor. Kolejna z odmian, Romance F1 polecana jest na lżejsze gleby i wyróżnia się wysoką odpornością na alternariozę, natomiast Sirkana F1 – gładkimi, cylindrycznymi korzeniami długości ok. 17–20 cm. Jej nać także jest mało podatna na alternariozę. Ostatnia z wymienionych odmian, Elegance F1 tworzy 18–20-centymetrowe korzenie – cylindryczne, tępo zakończone. Z uwagi na twarde korzenie jest polecana do mycia w profesjonalnych myjkach szczotkowych.

Krzysztof Jawor

Dostępne oraz w planach
Na zakończenie spotkania Radosław Suchorzewski, Doradca Techniczno-Handlowy ds. Warzywnictwa w firmie Bayer CropScience Polska mówił o wsparciu techniczno-handlowym, oferowanym przez ten koncern dla gospodarstw i grup producentów warzyw. Przekazał, że spółka od kilku lat firmom oraz producentom rolnym oferuje program lojalnościowy Kometa. Zgodnie z zasadami programu zakup produktów jest nagradzany punktami. Każdy z uczestników może dokonywać zakupów produktów i uzyskiwać punkty przy użyciu karty u nie więcej niż trzech, a w uzasadnionych wypadkach pięciu Autoryzowanych Dystrybutorów Bayer. Zdobyte punkty są rejestrowane na koncie uczestnika. Za zdobyte punkty uzyskuje się prawo do wyboru nagród z Katalogu Nagród. Każdy uczestnik może zdobyć więcej niż jedną nagrodę, stosownie do stanu konta, w trakcie trwania Programu Kometa.

Ponadto R. Suchorzewski zapowiedział, że w Polsce Centralnej powstanie w tym roku Demo Farma Warzywna, gdzie ogrodnicy będą mogli zapoznawać się z nowoczesnymi rozwiązaniami proponowanymi przez firmę Bayer CropScience.

Radosław Suchorzewski

Podczas spotkania zainteresowane osoby mogły zaprenumerować czasopisma z oferty firmy Plantpress

Dr inż. M. Bartczak
Fot. M. Bartczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrezydent powołał Marka Sawickiego na ministra rolnictwa
Następny artykułSawicki o priorytetach resortu rolnictwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.