Najnowsze odmiany kapusty

Michalina F1, fot. P. Kamiński
Do rejestru roślin uprawnych w 2021 roku zostały przyjęte dwie odmiany kapusty głowiastej białej wyhodowane w Instytucie Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach przez dr. Piotra Kamińskiego. Są to MAŁGOSIA F1 i MICHALINA F1.

Obie kreacje charakteryzuje wysoka plenność, a masa główek wynosi powyżej 2 kg.

MAŁGOSIA F1 (SKW 1518) to odmiana późna (130 dni od sadzenia), która sprawdzi się zarówno w przechowywaniu, jak i w kwaszeniu. Główki są wyrównane, kuliste, wysoko osadzone, z silnym woskiem, krótkim głąbem wewnętrznym. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały, zwarty.

Odmianę MAŁGOSIA F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, tip-burn i mączniaka prawdziwego.

Małgosia F1, fot. P. Kamiński

MICHALINA F1 (SKW 1418) to odmiana wczesna (75 dni od sadzenia) przeznaczona do bezpośredniego spożycia i wczesnego kwaszenia. Smaczna. Główki są wyrównane, kulistowydłużone, z silnym woskiem. Pokrój rośliny jest kompaktowy, głąb wewnętrzny krótki, a głowy dobrze eksponowane. Są odporne na pękanie, a miąższ jest biały, zwarty.

Odmianę MICHALINA F1 charakteryzuje wysoka odporność na choroby: czerń krzyżowych, bakteryjne gnicie, tip-burn i mączniaka prawdziwego.

źródło: materiał prasowy Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.