Ceny żywności niższe niż przed rokiem

Do końca 2014 r. ceny żywności będą niższe niż przed rokiem, zaś dynamika sprzedaży detalicznej żywności utrzyma się na dodatnim poziomie - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
 
Raport wskazuje, że spadek cen detalicznych żywności, wzrost siły nabywczej płac, rent i emerytur oraz pozytywne tendencje na rynku pracy sprzyjały wzrostowi popytu na żywność. W okresie styczeń-październik 2014 r. średni poziom cen żywności i napojów bezalkoholowych był o 0,5 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 r.
 
„Utrzymujący się od lutego br. spadek krajowych cen żywności był efektem malejących cen surowców rolniczych, paliw i nośników energii, będących pochodną aktualnej sytuacji na światowych rynkach surowcowych związanej głównie z wyhamowaniem koniunktury w gospodace globalnej. Taniejące surowce rolne, paliwa i nośniki energii przyczyniły się do spadku kosztów produkcji artykułów żywnościowych i transportu. Na dynamikę cen przełożyły się także skutki rosyjskiego embarga na polską żywność” – napisano.
 
za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGorsze zbiory winogron stołowych w UE
Następny artykułNiemiecki rynek dyni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.