Niemieckie doświadczenia z zakresu ochrony

Koncern BASF między innymi w Dannstadt koło Limburgerhof w Niemczech testuje autorskie, innowacyjne programy ochrony roślin warzywnych. Testuje tam rozwiązania z użyciem wyłącznie konwencjonalnych środków ochrony roślin (własnych i innych firm), ale także projekty zintegrowania chemicznych środków z biologicznymi.
W ramach Akademii BASF koncern umożliwił polskim dystrybutorom środków ochrony roślin, doradcom i producentom warzyw uczestnictwo w 11. Warzywniczych Dniach Pola firm BASF i Enza Żaden odbywających się w Dannstadt koło Limburgerhof  w Niemczech. Liczne doświadczenia z zakresu ochrony warzyw zwiedzali przedstawiciele z różnych krajów europejskich. Dla zwiedzających przygotowano wiele wskazówek ochrony roślin z punktu widzenia firmy BASF. Cieszyły się one zainteresowaniem wielu praktyków. Na poletkach demonstracyjnych zaprezentowano gatunki warzyw popularne nie tylko w rejonie Nadrenii-Palatynatu (południowo-zachodnie Niemcy): marchew, sałatę, kapustę i cebulę. Wnioski z wielu kombinacji stosowania strategii herbicydowych i aplikacji fungicydów polskiej grupie przedstawił Marcin Chojecki (BASF Polska) oraz Heinrich Menger (BASF Niemcy).
 Marcin Chojecki (BASF Polska)
 

Heinrich Menger (BASF NIemcy)

W kwaterze z sałatą
W Niemczech popularnym w uprawie warzywem jest sałata. Uprawia się ją na ok. 7 000 ha. Dużym zagrożeniem w tym kraju dla tego gatunku są grzyby z rodzaju Rhizoctonia i Sclerotinia, dlatego na poletkach demonstracyjnych BASF-u zwrócono szczególną uwagę na ochronę roślin przed sprawcami tych chorób. Patogen Rhizoctonia solani wywołuje choroby u różnych roślinna całym świecie. Zakres gospodarza obejmuje ponad 500 gatunków roślin, w tym sałaty. W Niemczech „krótkie” płodozmiany i ciepłe, wilgotne warunki klimatyczne sprzyjają zachorowalności. 

Zdrowotność roślin sałaty po zabiegu Signum 33 WG

Bez środków kontroli, straty gospodarcze w wyniku Rhizoctonia szacowane są rocznie tylko w samym Palatynacie na 250 000 euro. Typowe objawy, to małe, rdzawe do czekoladowo-brązowych zmian pojawiające się najpierw na dolnych liściach, szczególnie na spodniej stronie blaszki. Wraz ze stopniowym rozwojem choroby po zgniliźnie dolnych liści i korzenia, postępuje ona na kolejne liście lub wewnątrz główki sałaty. 


Sałata w kobinacji, w której użyto preparatu biologicznego firmy BASF – Serifel

Sclerotinia to także powszechny patogen na roślinach wielu gatunków warzyw. Pierwsze objawy choroby widoczne są najczęściej na szyjce korzeniowej. Mają one postać mokrych, pokrytych obfitym, białym nalotem plam, które szybko powiększają się i obejmują zasięgiem całą nasadę dolnych liści. Liście „kładą” się na ziemi i gniją. Zwiedzający sałatowe poletka mogli ocenić kilka rozwiązań przeciw tym patogenom, w których kluczowe były preparaty: Signum 33 WG oraz Rovral Aquaflo 500 SC, a także produkt biologiczny o nazwie Serifel. Lustracja poletek wskazywała, że najskuteczniejszym rozwiązaniem było 2-krotne opryskanie roślin fungicydem Signum33 WG.

Zadowalające efekty uzyskano także w kombinacji, gdzie jako pierwszy zastosowany był preparat Signum 33 WG, a do kolejnego zabiegu użyto preparat biologiczny Serifel. Produkt ten nie jest jeszcze dostępny w Polsce. Heinrich Menger informował, że jest to biologiczny fungicyd zapobiegawczy na bazie bakterii Bacillus amyloliquefaciens szczepu MBI 600. Serifel ma korzystny profil toksykologiczny i środowiskowy, co sprawia, że jest bardzo bezpieczny dla użytkowników, środowiska i konsumentów. Daje to większą elastyczność stosowania środków ochrony roślin w trakcie cyklu wegetacyjnego, jest to istotne m.in. w produkcji sałaty – podkreślał w Dannstadt H. Menger.

[NEW_PAGE]

W kwaterze z kapustą
Niemcy to państwo, w którym duży areał producenci warzyw przeznaczają pod kapusty (warzywa kapustne zajmują ok. 15 000 ha). Plon przeznaczany jest na ogół do bezpośredniego zaopatrzenia rynku warzyw świeżych. Podobnie jak w naszym kraju w Niemczech kłopotliwe jest zwalczanie chwastów w uprawach warzyw kapustnych. W Dannstadt firma BASF zaproponowała w tym zakresie kilka rozwiązań w uprawie kapusty głowiastej białej oraz kalafiora. Wyróżniającymi się kombinacjami, były te gdzie stosowano: Butisan, Butisan Kombi (w Polsce preparat ten zarejestrowany jest jako Butisan Duo 400 EC) oraz Stomp Aqua 455 CS + Spectrum. Przy poletkach, gdzie aplikowano Butisan Kombi (substancja aktywna: metazachlor 200 g/l oraz dimetenamid-P 200 g/l) informowano, że herbicyd był stosowany 4 dni po posadzeniu kapusty i kalafiora. Efekty już jednokrotnego zabiegu w 2015 r. były bardzo dobre – mówił H. Menger. 

Warzywa kapustne – poletko kontrolne…

Z kolei Marcin Chojecki podkreślał, że z uwagi na ograniczenia dotyczące stosowania metazachloru (1000 g/ha/na trzy lata), Butisan Kombi jest rozwiązaniem, które pozwoli ograniczyć dawkę tej substancji aktywnej, a włączenie do herbicydu drugiej substancji aktywnej pozwala skutecznie zwalczać szerokie spektrum chwastów. W Polsce podejmowane są kroki, w kierunku rejestracji tego produktu do stosowania w uprawach warzyw. 

Na poletkach  herbicydowych z kapustą głowiastą białą uwagę zwracało to, na którym zastosowano Stomp Aqua 455 CS, następnie Butisan Kombi+ Centium 36 CS. Wysoką skuteczność w zwalczaniu chwastów potwierdził także herbicyd Stomp Aqua 455 CS zastosowany solo. 

… i odchwaszczane chemicznie

W kwaterze z marchwią

Mączniak prawdziwy baldaszkowatych oraz alternarioza naci to choroby powodujące duże straty na plantacjach marchwi. W Dannstadt rośliny marchwi odmiany Neptun F1 nie wykazywały objawów sprawców chorób po dwukrotnym zastosowaniu fungicydu Signum 33 WG. Obiecująco zapowiada się także nowy preparat oparty na boskalidzie i nowej substancji aktywnej – przedstawiono go pod symbolem VSM.   Mączniak prawdziwy baldaszkowatych to choroba często występująca w marchwi – w latach upalnych do zakażeń roślin dochodzi już w sierpniu 


W Dannstadt rośliny marchwi odmiany Neptun F1nie wykazywały objawów mączniaka prawdziwego po dwukrotnym zastosowaniu fungicydu Signum 33 WP

Tekst i zdjęcia: Marcin Bartczak

Artykuł pochodzi z miesięcznika „Warzywa” 6/2016
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZSRP apeluje do sadowników o niesprzedawanie wiśni
Następny artykułWiedza podnosi popyt na jagody

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.