Dymka w uprawie ozimej

Uprawa zimująca cebuli z siewu obarczona jest w klimacie Polski sporym ryzykiem wymarznięcia. Aby ryzyko to ograniczyć, można zdecydować się na uprawę zimującą z dymki. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest uzyskanie maksymalnego przyspieszenia w stosunku do uprawy z siewu wiosennego. Podstawowym minusem jest oczywiście wysoka cena dymki, choć nasiona do uprawy zimującej również stanowią spory wydatek. Inwestując w uprawę z jesiennego sadzenia dymki, warto zapoznać się z ofertą odmian przeznaczonych do tego celu.

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń

Polska eksportuje i importuje coraz więcej dyń – wynika z danych resortu rolnictwa i GUS. W 2016 r. wyeksportowaliśmy ponad 2 tys. ton tych owoców, a ok. 2,7 tys. ton sprowadziliśmy do kraju.

Wielkopolski Dzień Cebuli

13 września w Szemborowie firmy Bejo, Yara, Milex oraz Bayer zorganizowały Wielkopolski Dzień Cebuli - cebula na fertygacji. 
 

Jubileusz 150-lecia powstania działu warzyw Syngenta

W tym roku firma Syngenta obchodzi 150. jubileusz powstania działu nasion warzyw. Firma jest jednym z wiodących producentów nasion warzyw na świecie. Dział Warzywny firmy zatrudnia ponad 2400 pracowników, a centra dystrybucji oraz Badań i Rozwoju znajdują się w 30 krajach. W swoim portfolio Syngenta posiada około 2500 odmian trzydziestu różnych gatunków upraw.

Cebulowe szkolenie w Chalinie

21 sierpnia w Chalinie k. Sierakowa w Wielkopolsce na polu Tadeusza Basińskiego odbyło się lokalne spotkanie cebulowe zorganizowane przez Spółdzielczą Grupę Producentów Warzyw i Owoców dla przetwórstwa „Tomapol” przy współudziale firm ADOB, Awimex, BASF oraz Hazera.

Czosnek w coraz liczniejszych odmianach

Spożycie czosnku w Polsce jest coraz większe i przekracza krajową produkcję tego warzywa. Wraz z rosnącymi popytem i areałem produkcji zwiększa się liczba odmian czosnku.

Charsznickie Dni Kapusty 2017

Kapusta – znak rozpoznawczy i symbol gminy Charsznica, określana w tym rejonie mianem „zielonego złota” jest w tej części Małopolski nie tylko uprawiana, ale też przetwarzana. Dlatego co roku mieszkańcy gminy, producenci i przetwórcy tego warzywa w drugi weekend września obchodzą Charsznickie Dni Kapusty, które już na stałe wpisały się w kalendarz najważniejszych wydarzeń. W tym roku odbyły się one w miniony weekend, 9−10 września.

Elite Onion Club w Turzanach

6 września w ramach Elite Onion Club zorganizowano kolejne spotkanie „Cebula bez tajemnic”. Jego organizatorami były firmy Hazera, BASF, ADOB oraz Agrarada a gospodarzami spotkania Maria i Andrzej Weber gospodarujący w Turzanach.

Cebulowe asy w Orłowie

Na plantacji Sławomira Webera w miejscowości Orłowo (woj. kujawsko-pomorskie) 3 września odbył się pokaz kolekcji cebuli firmy Syngenta.

Cebulowe Warsztaty Polowe w ramach Agro Akademii

31 sierpnia w miejscowości Cienciska koło Strzelina na polu Państwa Janowskich firma BASF wraz z partnerami: ADOB, Agrarada, Flortom oraz Monsanto zorganizował Cebulowe Warsztaty Polowe w ramach Agro Akademii.