Naukowcy badają właściwości prozdrowotne buraków ćwikłowych

Ile buraków czerwonych należy zjeść i w jakiej formie, by miały one prozdrowotny wpływ na organizm - takie badania prowadzą olsztyńscy naukowcy z Polskiej Akademii Nauk. Specjaliści badają procesy wchłaniania i metabolizmu betalain - związków barwiących buraki.

Warzywa przedsezonowo u „Mączki”

21 listopada koncern Bayer CropScience (właściciel marki Nunhems) przy współudziale spółki Luty Jacek (dystrybutor nasion i rozsady warzyw) zorganizował spotkanie w małopolskim zagłębiu warzyw w hurtowni owoców i warzyw „Mączka” w Stręgoborzycach k. Krakowa.

Ogórki w nowoczesnej technologii

Dla grupy Producentów Warzyw Chrobry w Kłecku (powiat gnieźnieński) sezon ogórkowy to prawie trzymiesięczny czas wytężonej pracy. Tak długi okres zbiorów wielkopolscy producenci ogórków zawdzięczają uprawie odmian partenokarpicznych w bawarskiej technologii z wykorzystaniem fertygacji, ściółkowania czarną folią i okrywania roślin włókniną.

Barwne sałaty w Witkach

Jednym z czynników decydujących o powodzeniu uprawy sałaty jest właściwy dobór odmian do terminu nasadzeń, przeznaczenia produktu końcowego i warunków występujących w gospodarstwie. Temu zagadnieniu wiele uwagi poświęcono podczas Dnia Sałaty zorganizowanego w czerwcu przez firmę Rijk Zwaan w Stacji Doświadczalnej Witki (woj. mazowieckie).

Piknik brokułowy w Brukach Unisławskich

11 października 2015 r. firmy: Syngenta Polska, New Holland, Caldena oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń zorganizowały pokaz odmian brokułów i kalafiorów w gospodarstwie Alicji i Stanisława Nerowskich w Brukach Unisławskich. W tej formule spotkań merytoryce towarzyszą jeszcze inne ciekawe elementy...

Dobre kalafiory dla przetwórstwa

W miejscowości Dobre Wieś k. Radziejowa na Kujawach firma HM. Clause w ubiegły piatek - 9 października - zaprezentowała bogatą kolekcję odmian kalafiorów i innych warzyw dedykowanych dla przetwórstwa. Dobrą jakość prezentowanych warzyw zapewniło nawadnianie plantacji.
 

Kalafiory i brokuły znad Wisły

W sobotę 3 października w gospodarstwie Katarzyny i Jarosława Budnych w miejscowości Przypust położonej na nadwiślańskiej skarpie (woj. kujawsko-pomorskie) odbył się pokaz kalafiorów i brokułów firmy Monsanto (Seminis). Współorganizatorami spotkania były firmy: AgroBiznes Park, BASF, Flortom, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, RUN Chłodnia i Yara.

Mniej ziemniaków u największych unijnych producentów

NEPG - Stowarzyszenie Północnozachodnich Producentów Ziemniaków oszacowało łączne zbiory u pięciu największych unijnych producentów tych warzyw. W sumie w UE-5, czyli w Belgii, Niemczech, Holandii, Francji i Wielkiej Brytanii zebrane zostanie w roku 2015 około 24,5 mln ton ziemniaków.

Jubileusz pracy „królowej fasoli”

Miejscowość Tropie w malowniczej dolinie Dunajca na Sądecczyźnie. To tutaj już od 10 lat Janina Molek promuje bogactwo miejscowych pól - fasolę Piękny Jaś. Pełna werwy seniorka rozsławiła w Polsce tę odmianę fasoli i po latach nie kryje z tego dumy.

O marchwi w Miernowie

W niedzielę  27 września w Miernowie k. Buska Zdroju odbyło się spotkanie dla producentów marchwi zorganizowane przez spółkę Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze przy współudziale firmy Intermag.