Kwaśna mina białej kapusty

Co roku rolnicy ćwiczą na kapuście prawa ekonomii. W bieżącym na jej nadpodaż wpłynęło embargo Rosji. Ale też Kowalski coraz bardziej niechętnie sięga po to warzywo – pisze "Puls Biznesu".

Nowoczesna uprawa ogórków gruntowych

21 listopada firma Rijk Zwaan oraz Grupa Producentów Warzyw „Chrobry” zaprosiły plantatorów ogórków gruntowych do Mielna (woj. wielkopolskie) na spotkanie poświęcone nowoczesnej uprawie tego gatunku.

Profesjonaliści w produkcji marchwi

W Goczałkowicach-Zdroju, które od południowego wschodu otaczają pasma Beskidu a od północy rozległe Lasy Pszczyńskie i faliste płaskowyże; miejscowości, która jako jedna z dwóch w województwie śląskim ma status uzdrowiska, produkcja warzyw na dużą skalę prowadzona jest w gospodarstwach rodziny Dzidów, w tym Łukasza i Stanisława. Ich działalność skupiona jest głównie na produkcji marchwi.

Słowacy nie chcą już jeść ziemniaków

W przeciągu ostatnich 20 lat mocno zmieniały się nawyki żywieniowe Słowaków. W porównaniu do roku 1993 obywatele tego kraju spożywają aż o połowę mniej ziemniaków. Ich miejsce zajęły natomiast wszelkiego rodzaju makarony.

Naukowo o trwałości pozbiorczej warzyw

Jednostki naukowo-badawcze coraz większy nacisk kładą na badania związane z możliwością wydłużania trwałości warzyw m.in. tych wstępnie przygotowanych do spożycia, bowiem zainteresowanie nimi wśród klientów rośnie. O światowych doświadczeniach dotyczących technologii przedłużania trwałości warzyw dyskutowano podczas 3. Międzynarodowej Konferencji, która odbyła się w tym roku w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Zbierają zielone szparagi nie tylko wiosną

W Polsce tylko do 20 czerwca można zbierać i spożywać świeże zielone szparagi. W Chinach natomiast, w niektórych regionach, w tym czasie zaczyna się już drugi zbiór wypustek. Co ciekawe zbiory są przeprowadzane trzykrotnie w ciągu roku, łącznie trwają do 250 dni.

Kalafiory i brokuły z Syngentą

19 października, już po raz ósmy, w gospodarstwie Alicji i Stanisława Nerowskich z Bruków Unisławskich firma Syngenta i Zakład Przetwórczy Pinguin w Dąbrowie Chełmińskiej zorganizowały pokaz odmian kalafiora i brokułu.

Dzień Polowy Hazera

5 października na polach Małgorzaty i Adama Obiegałków oraz Jolanty i Radosława Staszaków w miejscowości Trzebisławki (gmina Środa Wlkp.) odbył się Dzień Polowy, którego organizatorami były firmy Hazera, Agromix i Awimex. Dla licznie przybyłych na spotkanie wielkopolskich producentów warzyw przygotowano pokazy poletek odmianowych, prezentację oferty handlowej współorganizatorów spotkania oraz doradztwo agrotechniczne.

Selerowe spotkanie koło Kalisza

12 października w Piątku Małym Kolonii koło Kalisza Bayer CropScience Vegetable Seeds (BCS VS), właściciel marki Nunhems zorganizował spotkanie dla plantatorów selera. Gospodarzami spotkania była Grupa Producentów Warzyw Fresh Kal, zajmująca się produkcją i konfekcjonowaniem przede wszystkim warzyw korzeniowych – selera, marchwi i buraka ćwikłowego.

Kalafiory i brokuły w Justynowie

Kolekcję odmian kalafiorów i brokułów zaprezentowała firma Syngenta. Spotkanie odbyło się 5 października w gospodarstwie Marzeny i Tomasza Więcek w Justynowie koło Sochaczewa. Prezentowane odmiany można było obejrzeć na ok. 2-hektarowym polu produkcyjnym. Współorganizatorami spotkania były firmy Yara Poland oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń.