Więcej kalafiorów we Francji

W połowie marca bieżącego roku ukazały się wstępne dane szacunkowe dla tegoroczne produkcji kalafiorów we Francji. Wstępnie szacuje się na około 6% większe wobec roku 2012 oraz również o 6% wyższe wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat. 
 
W całej Francji kalafiorów powinno zostać zebrane około 384,2 tys. ton, a największym regionem produkcyjnym jest południe kraju, gdzie w roku 2013 spodziewana produkcja to nieco ponad 340 tys. ton tych warzyw. Kalafiory uprawiane są w bieżącym roku na łącznej powierzchni 19,3 tys. ha. W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 156,6 tys. ton kalafiorów, z czego aż 151,6 tys. ton skierowano na pozostałe unijne rynki. Trzema największymi, unijnymi odbiorcami przed rokiem były Niemcy – 57,3 tys. ton oraz Holandia i Wielka Brytania – odpowiednio po 26,3 i 21,4 tys. ton francuskich kalafiorów.
Za: FAMMU/FAPA 
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRekordowy eksport ukraińskiej cebuli
Następny artykułUle na parlamencie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.