Warzywa z balkonu

Wiele odmian warzyw nadaje się do uprawy w pojemnikach na tarasach i balkonach.  Dużą popularnością cieszą się rośliny z rodziny psiankowatych: pomidor, papryka i bakłażan,  które obok wartości użytkowych mają także znaczne walory dekoracyjne. Do  uprawy pojemnikowej nadają się przede wszystkim odmiany niewysokie, o zwartym  pokroju oraz o smacznych i dekoracyjnych owocach.

Pomidor
Najbardziej popularne w uprawie pojemnikowej  są odmiany drobnoowocowe  pomidora. Przyciągają wzrok barwą  – owoce mogą być czerwone, żółte, kremowe i brązowoczerwone, o dużej  zawartości likopenu. Różnią się także  kształtem – mogą być okrągłe lub wydłużone  oraz wielkością: te typu cherry są  bardzo drobne, wielkości owoców wiśni;  „cherry plum” – wydłużone, w kształcie  śliwki, w uprawie są także odmiany o owocach  nieco większych, tzw. koktajlowe.  Odmiany drobnoowocowe są odporniejsze  na choroby niż odmiany o owocach  dużych. Pomidory polecane do uprawy na  balkonach i tarasach należą do samokończących,  nie wymagają usuwania pędów  bocznych, palikowania i podwiązywania. 

Odmiany:
Aztek’
– owoce żółte, kuliste,  drobne, o masie 15–20 g, rośliny są niskie, osiągające 25–30 cm, dobrze  rozgałęzione, odmiana wczesna;
‘Balkoni  Red’
– owoce czerwone, kuliste,  grona luźne;
‘Balkoni Yellow’ – owoce  żółte, kuliste, obie odmiany z grupy Balkoni są wczesne, osiągają wysokość  50–70 cm, są przydatne do uprawy  w doniczkach o średnicy 30 cm;
‘Balkonstar’  – owoce czerwone, kuliste,  średniej wielkości, o masie 50–60 g,  wysokość krzewów 50–70 cm, pokrój  zwarty, odmiana wczesna, do uprawy  w pojemnikach większych, o średnicy  30 cm;
‘Caprese F1
– owoce czerwone,  wydłużone, o masie 25–30 g;
‘Cupido F1
  – owoce wydłużone, czerwone, bardzo  słodkie, o masie 10–12 g, rośliny bardzo  dobrze się krzewią i obficie plonują;
‘Corato’ – owoce czerwone, o masie 12–15 g, wcześnie się wybarwiają, pędy silne,  wysokość roślin wynosi około 40 cm, odmiana wczesna;
‘Cream Sausage’  – owoce kremowożółte, wydłużone,  o długości 5–7 cm, rośliny dobrze rozkrzewione,  o wysokości około 90 cm, nie  wymagają palikowania;
‘Evita’
– owoce w kształcie serca, bardzo wczesna, wysokość  roślin – 50 cm;
‘Liz’
– owoce czerwone,  kuliste, rośliny dobrze rozgałęzione,  wysokość 25 cm, odmiana wczesna; 
‘Koralik’
– owoce czerwone, drobne,  o średnicy do 2 cm, w gronach po 30–40 szt.,  odmiana wiotkołodygowa, dość wysoka  – dorasta do 1,5 m, wymaga palikowania,  średnio wczesna, odporna na zarazę  ziemniaczaną i niekorzystne warunki  atmosferyczne;
‘Maskotka’
– owoce czerwone,  kuliste, o średnicy 2–3 cm, rośliny  silnie rozkrzewione, wysokość około  30 cm, odmiana wiotkołodygowa, bardzo  wczesna;
‘Minibell’
– owoce czerwone,  kuliste, rośliny rozkrzewione, osiągają wysokość ok. 45 cm, odmiana wczesna; 
‘Miniboy’ – owoce czerwone, kuliste,  średnicy ok. 4 cm, rośliny dorastają do  wysokości około 50 cm, odmiana wczesna;
‘Ola Polka’
– owoce żółte, kuliste,  o masie 30–50 g; odmiana karłowa,  sztywnołodygowa, wczesna;
‘Picolino F1  – odmiana o owocach tzw. koktajlowych,  jasnoczerwonych z połyskującą skórką,  o masie 30–40 g, wczesna;
‘Pixie Striped’  – owoce o średnicy do 5 cm, czerwone  z żółtymi smugami, rośliny niskie,  odmiana średniopóźna;
‘Primabell’  – owoce drobne, czerwone, pokrój roślin bardzo zwarty, wysokość 25 cm, odmiana  wczesna;
‘Primagold’ – owoce o średnicy  3–4 cm, żółte, wysokość roślin ok. 50 cm; 
‘Red Robin F1 – owoce kuliste, ciemnoczerwone,  pokrój roślin dość zwarty,  wzniesiony;
‘Sunnyboy F1 – owoce czerwone  średniej wielkości, o masie około  40 g, wysokość roślin około 40 cm;
‘Venus  F1 – owoce pomarańczowe, kuliste,  drobne, o masie 6–8 g; odmiana niska,  dorasta do wysokości 20–30 cm, silnie  rozgałęziona, wczesna;
‘Verino F1’ – owoce  czerwone, pędy sztywne, wysokość  30 cm, odmiana wczesna.

Odmiana ‘Caprese F1’
 

Odmiana ‘Cupido F1’

Odmiana ‘Picolino F1’

Odmiany polecane do pojemników  wiszących:
‘Brasil Red’
– owoce czerwone, o średnicy 3 cm, wysokość  30 cm, pędy przewieszające się, odmiana  wczesna;
‘Losetto F1
’ – owoce typu cherry,  kuliste, czerwone, odmiana dość silnie  rosnąca;
‘Tumbling F1 Tom Red’ – owoce  typu cherry, czerwone, bardzo smaczne,  liczne, pędy przewieszające się o długości  ok. 60 cm, odmiana średniopóźna; 
‘Tumbling F1 Tom Tigress’ – owoce typu  cherry, paskowane, czerwono-brązowe, 
‘Tumbling Tom F1 Yellow’
– owoce typu  cherry, żółte, średnicy ok. 2,5 cm. 

W pojemnikach wiszących można sadzić  również inne niskie odmiany drobnoowocowe,  zwłaszcza wiotkołodygowe,  ponieważ ich pędy przewieszają się pod  ciężarem owoców.[NEW_PAGE]Papryka
Do uprawy na balkonach nadaje się także  papryka, która nie wymaga palikowania  i cięcia. Jej owoce mogą być białe, czerwone,  purpurowe, żółte i pomarańczowe.  U niektórych odmian rosną różnokolorowe  nawet na tej samej roślinie. Różnią  się one kształtem (są okrągłe lub wydłużone)  i smakiem (delikatne lub ostre).  Bardzo drobne owoce odmian słodkich  papryki są mniej smaczne, z tego względu  odmiany o owocach większych są  bardziej przydatne do wykorzystania  w kuchni.
 
Odmiany słodkie:
‘Lubega® Mini  Red F1 i ‘Lubega® Mini Yellow F1  – owoce, odpowiednio, czerwone lub żółte, o cienkich ściankach i bardzo  małym gnieździe nasiennym;
‘Merida®  XL’ – owoce początkowo kremowożółte,  w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe,  a następnie czerwone, rośliny  mają zwarty, wzniesiony pokrój;
‘Midi-Red F1
– owoce czerwone, o długości  około 6 cm, wysokość krzewów około  40 cm;
‘Midyl F1
’ – żółte owoce o długości  około 6 cm, wysokość roslin około 40 cm; 
‘Mohawk F1
– owoce pomarańczowe, wysokość  krzewów około 40 cm;
‘Redskin F1’  – owoce czerwone typu blok, wysokość  roslin 40–45 cm, wczesna;
‘Snakor F1  owoce żółtopomarańczowe, wydłużone,  owocuje obficie, rośliny zwarte,  wysokość około 40 cm;
‘Toscana F1
  – owoce czerwone, wydłużone, wysokość  roślin 70–80 cm, wczesna.

Papryka ‘Merida®XL’
 

Papryki z grupy Lubega® charakteryzują się bardzo małym gniazdem nasiennym

Odmiany ostre:
‘Apache F1’
– owoce  czerwone, o długości 7 cm, rośliny mocno  rozgałęzione o wysokości 30–35 cm; 
‘Cheyenne F1’ – owoce pomarańczowe,  wydłużone, drobne, wysokość roślin  40–50 cm;
‘Golden Cayenne’
– owoce  żółte, wydłużone, wysokość 60 cm;
‘Hot  Banana’
– owoce czerwone kształtu  banana, długości 16 cm, skierowane ku  górze, wysokość krzewów 30 cm;
‘Hot  Carrot’ – owoce żółtopomarańczowe,  długości 10–12 cm, pędy sztywne, dobrze  rozgałęzione, wysokość roślin  40 cm;
‘Hot Chenzo’ – owoce początkowo zielone, później czarne, a dojrzałe czerwone,  o długości około 5 cm, pędy wygięte  łukowato, wysokość roślin około  60 cm;
‘Hot Tomato’
– owoce czerwone  okrągłe, o średnicy około 4 cm, wysokość  krzewów 40 cm.

Owoce odmian ostrych  są bardzo dekoracyjne, mogą być wykorzystane  w kuchni, świeże lub zasuszone,  jako ostra przyprawa. Ciekawą odmianą  jest ‘Calura’, która ma liczne, jaskrawoczerwone  owoce o długości około 7 cm,  słodkie i ostre na jednej roślinie dorastającej  do wysokości 60 cm. 

Bakłażan
Warto na niego zwrócić uwagę. Jego  ciemnofioletowe lub białe owoce są także  bardzo dekoracyjne i nadają się do  wykorzystania w kuchni.
  
Odmiany:
‘Black Pearl’
– owoce  wydłużone, ciemnofioletowe, średniej  wielkości;
‘Madonna F1’ – owoce ciemnofioletowe,  wydłużone, wysokość  ok. 60 cm;
‘Mini Pear’
– owoce delikatne,  małe, o masie ok. 60–80 g, z ciemnofioletową  skórką, wzrost roślin jest średnio  silny;
‘Mohican F1
– owoce białe, kuliste,  rośliny zwarte o wysokości 40–60 cm; 
‘Ophelia F1
’ – owoce fioletowoczarne,  wydłużone, rośliny zwarte, obficie plonujące,  o wysokości ok. 60 cm;
‘Pinstripe’
  – owoce fioletowe z kremowymi pasami,  wysokość roślin ok. 55 cm.

[NEW_PAGE]Warunki uprawy
Warzywa psiankowate rozmnaża się  z nasion. Uprawa pomidorów od wysiewu  nasion do uzyskania roślin owocujących  trwa 3–4,5 miesiąca, papryki  4–5 miesięcy, bakłażana 4,5–5,5 miesiąca,  w zależności od wczesności odmiany  i warunków uprawy. Można sprzedawać  także nieowocujące jeszcze rośliny. 

Nasiona pomidora wysiewa się  od stycznia do maja (w zależności od  planowanego terminu sprzedaży), papryki  – od połowy stycznia do połowy  lutego, a bakłażana – w lutym. W temperaturze  22–24°C nasiona pomidora  kiełkują po 1–2 tygodniach, papryki  – po 10–14 dniach, a bakłażana – po  około 2 tygodniach. Nasiona wysiewa  się do palet i pikuje, gdy siewki mają  wykształcone 2 lub 3 liście właściwe.  W wyspecjalizowanych firmach można  także zamówić gotową rozsadę, także  roślin szczepionych. 

Rośliny psiankowate mają dość wysokie  wymagania termiczne, papryka  i bakłażan trochę większe niż pomidor.  Młode siewki pomidora uprawia się  w temperaturze 16–18°C, w końcowym  okresie uprawy można temperaturę  obniżyć do 12°C. Paprykę uprawia się  w temperaturze 16–18°C, bakłażan wymaga  18–21°C. Nie zaleca się obniżania  temperatury do 12°C w czasie uprawy papryki i bakłażana, zbyt niska powoduje  bowiem zahamowanie wzrostu. W czasie  dni słonecznych szklarnie trzeba dobrze  wietrzyć, aby temperatura nie była zbyt  wysoka. Nie powinno się podlewać roślin  zimną wodą. Wszystkie gatunki wymagają  pełnego dostępu światła, ponieważ  tylko w dobrych warunkach świetlnych  uzyskują zwarty pokrój.
 
Dla odmian karłowych pomidora  pojemnik finalny powinien mieć średnicę  12 cm lub – w wypadku doniczki  wiszącej – 25–30 cm. Paprykę karłową  sadzi się do doniczek o średnicy około  12 cm, bakłażan 12–20 cm, w zależności  od siły wzrostu odmiany. Odmiany  wyższe sadzi się do pojemników 3–5-litrowych.
 
Do uprawy warzyw psiankowatych  nadają się podłoża przepuszczalne, na  bazie średnio zmielonego torfu wysokiego  z dodatkiem glinki montmorylonitowej,  o pH 5,0–6,0. Rośliny te mają  wysokie wymagania pokarmowe. Żywi  się je regularnie płynnymi nawozami pełnymi w stężeniu 0,1%, o podobnej  zawartości azotu i potasu lub z niewielką  przewagą potasu. Bakłażan jest bardziej  wrażliwy na wysokie stężenie soli  w podłożu niż pomidor i papryka. Żywi  się go nawozami płynnymi w stężeniu  0,05–0,1%. Niższe stężenia polecane są  dla roślin młodszych. Wszystkie gatunki  podlewa się umiarkowanie, gdy górna  warstwa podłoża lekko przeschnie,  nadmiar wody może spowodować zamieranie  korzeni. 

Na balkonach i tarasach rośliny  psiankowate sadzi się pod koniec maja.  Plonują obficie w miejscach nasłonecznionych  i osłoniętych. Regularne podlewanie  i nawożenie zapewniają dobre  zbiory. Delikatne poruszanie roślinami  polepsza zapylanie kwiatów. Dobrym  towarzystwem dla tych roślin będzie  aksamitka rozpierzchła, której zapach  odstrasza mączlika szklarniowego.  Można je także sadzić razem z ozdobnymi  ziołami.

Gotowa rozsada pomidorów

Prof. dr hab. Joanna Nowak
Katolicki Uniwersytet Lubelski w Lublinie
Fot. I. Sprzączka

Artykuł pochodzi z numeru 9/2014 miesięcznika „Rośliny Ozdobne”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPodkarpackie Święto Winobrania
Następny artykułSadownicy alarmują: mamy najniższe ceny jabłek w Europie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.