Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
31.10.2016

Ogórki w tunelach

Hasło Ogrodnicze | Anna Maciejuk
Fot. 1. Andrzej Anczewski specjalizuje się w tunelowej uprawie ogórków i pomidorów

Fot. 1. Andrzej Anczewski specjalizuje się w tunelowej uprawie ogórków i pomidorów

Andrzej Anczewski (fot. 1) specjalizuje się w produkcji pomidorów i ogórków w tunelach foliowych. W prowadzonym przez siebie gospodarstwie w miejscowości Mały Rudnik pod Grudziądzem w bieżącym sezonie uprawiał ogórki w cyklu wiosennym, zaś na jesień w tunelach planował posadzić pomidory.
 
Sprawdzone odmiany 
Powierzchnia upraw pod osłonami w gospodarstwie A. Anczewskiego wynosi łącznie 3,6 tys. m2 (18 tuneli po 200 m2 każdy). W cyklu wiosennym na całej powierzchni uprawiane były ogórki odmiany Melen F1 z hodowli firmy Enza Zaden. Ogrodnik od lat wybiera do produkcji tego mieszańca o półdługich owocach i według niego odmiana ta dobrze sprawdza się w warunkach produkcyjnych panujących w jego gospodarstwie. Rośliny są tolerancyjne na niedobory światła, a ponadto mają dużą siłę wzrostu i są odporne na mączniaka prawdziwego oraz wirusa mozaiki ogórka. Ciemnozielone owoce o długości 20–22 cm są lekko żebrowane z połyskiem i co ważne, zachowują prosty kształt oraz nie przerastają na grubość. Odmiana jest plenna i wydajna, cechuje się szybkim tempem wzrostu i zawiązywania owoców – w pełni sezonu zbiory przeprowadzane są 3 razy w tygodniu. W cyklu jesiennym ogrodnik uprawia pomidory odmiany mięsistej Casania F1 (z hodowli firmy Syngenta) i średnioowocowego mieszańca Admiro F1 (Monsanto).

Ogórki uprawiane są w podłożu z wełny mineralnej. Maty firmy Bomat ułożone są na styropianowych podkładkach, na podłożu tunelu wyścielonym białą folią. Na pojedynczej macie sadzone są po 3 rośliny, a w brzegowych rzędach– po 4.Rośliny prowadzone są w systemie „na parasol” (fot. 2).

Fot. 2. Rośliny prowadzone są w systemie „na parasol”

Po osiągnięciu wysokości drutu pędy zostają ogłowione i wypuszcza się z nich 3 lub 4 pędy boczne, przycinane za 1. lub 2. węzłem. Pędy przewieszane są przez drut na specjalnej plastikowej przewieszce (fot. 3), zapobiegającej ich złamaniu czy uszkodzeniu.

Fot. 3. Pędy przewieszane przez drut zabezpieczane są plastikową przewieszką


Z własnej rozsady
Ogrodnik produkuje rozsadę samodzielnie. Trzy tunele pełnią funkcję mnożarek i wyposażone są w lampy do doświetlania asymilacyjnego. Wyprodukowane siewki pikuje się w kostki z wełny mineralnej Grodan Delta i ustawia w mnożarkach. Produkcja rozsady trwa 21 dni – po tym czasie rośliny przenoszone są do tuneli produkcyjnych i ustawiane na matach. Zbiory owoców zaczynają się po kolejnych 20–25 dniach, w zależności od pogody. W tym sezonie siewki pikowano 10 lutego. Rozsadę sadzono w tunelach w pierwszych dniach marca, a pod koniec tego miesiąca rozpoczęły się zbiory. Ogórki zbierane są do połowy lipca, a produkcja pomidorów prowadzona jest do 1 listopada. 


Komentarze

(0 komentarz(y))
Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności