W Opatkowicach z myślą o nowym sezonie warzywniczym

21 stycznia w Opatkowicach (woj. małopolskie, pow. proszowicki) odbyło się spotkanie informacyjno-szkoleniowe skierowane dla producentów warzyw z rejonu podkrakowskiego.

Organizatorem wydarzenia była istniejąca od 2003 r., rodzinna (prowadzona od początku swojego funkcjonowania przez dwóch braci Wojciecha i Macieja Makowskich) Firma Handlowo-Usługowa „Rolnik” zajmująca się zaopatrzeniem rolników i ogrodników w środki do produkcji (w tym m. in. nasiona, nawozy, środki ochrony roślin, substraty i podłoża). Firma znana jest także wśród producentów z fachowego doradztwa i wykwalifikowanych pracowników, którzy nie tylko oferują środki do produkcji ale też służą wiedzą i pomocą agrotechniczną. Współorganizatorami spotkania były firmy Agrimpex, Bayer, KHiNO Polan, PNOS Ożarów, „Spójnia” Nochowo, Syngenta, Timac Agro Polska, Weremczuk.
 
Wojciech i Maciej Makowscy otwierając spotkanie zwrócili uwagę na bogaty program szkolenia i jego wielowątkowość. Szeroka tematyka obejmowała bowiem zagadnienia związane z podsumowaniem minionego sezonu, stosowaniem środków ochrony roślin i nawozów, właściwym doborem odmian, wykorzystaniem agrowłóknin. Mimo trudnego dla producentów warzyw minionego sezonu w spotkaniu uczestniczyło ponad 180 osób – chłonnych wiedzy i informacji o nowych rozwiązaniach uprawowych.


Wojciech i Maciej Makowscy, właściciele firmy „Rolnik”

– W rozpoznawaniu problemów w uprawie warzyw istotne znaczenie ma właściwie wykonana diagnostyka (nie tylko wizualna, ale też przy pomocy konkretnych technik laboratoryjnych), objawy niedoborów składników pokarmowych mogą być mylone z objawami chorób czy nawet objawami fitotoksyczności po zastosowaniu herbicydów – informował prof. dr hab. Józef Robak, podając jako przykład bardzo podobne objawy w postaci zasychania i żółknięcia liści warzyw kapustnych, które mogą świadczyć o niedoborze potasu, ale tez wynikać z fitotoksyczności wywołanej herbicydami zawierającymi pirydat. Profesor podsumował miniony sezon, skupiając się na najczęściej występujących chorobach w uprawie warzyw polowych i problemach związanych z niewłaściwym nawożeniem lub przechowywaniem warzyw.

W uprawie kapusty w tym sezonie kłopot sprawiało nasilone występowanie sprawców bakterioz oraz mączniaka rzekomego. Poważnym problemem jest rosnące zagrożenie ze strony Plasmodiophora brassicae, sprawcy kiły kapusty. Według prof. J. Robaka dużym zagrożeniem było wystąpienie w okresie przedzbiorczym objawów szarej pleśni, zgnilizny twardzikowej i fuzaryjnego gnicia główek kapusty. W uprawie kapusty pekińskiej w tym sezonie pojawiły się także problemy związane z mokrą zgnilizną oraz pieprzową plamistością. W uprawie cebuli w ostatnich latach największe zagrożenie stanowią choroby bakteryjne, ale też nicienie i choroby pochodzenia odglebowego. Prelegent zwrócił uwagę także na nasilające się problemy z chorobami w uprawie warzyw korzeniowych. W wypadku marchwi zagrożenie stanowią czarna plamistość korzeni marchwi, czernienie korzeni marchwi, rizoktonioza marchwi, fioletowe gnicie korzeni marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatych.


Prof. Józef Robak

Krzysztof Kantor, reprezentujący firmę Bayer mówił o rozszerzeniach rejestracji wybranych środków ochrony roślin stosowanych w produkcji warzywniczej. I tak np., od tego sezonu fungicyd Luna Experience 400 SC w dawce 0,9 l/ha można stosować także w uprawie warzyw kapustnych (kapusta głowiasta biała i czerwona, brukselska, pekińska, włoska, kalafior, brokuł) w celu zwalczania czerni krzyżowych, szarej pleśni, czarnej plamistości, suchej zgnilizny kapustnych, zgnilizny twardzikowej, mączniaka prawdziwego, bielika krzyżowych. Prelegent omówił także zastosowania środków takich jak Luna Sensation 500 SC, Proteus 110 OD, Movento 100 SC i zwrócił uwagę na Emulpar 940 SC – środek pochodzenia naturalnego na bazie oleju rydzowego z lnianki (Camelina sativa) oraz emulgatorów, wykorzystywany do mechanicznego zwalczania szkodników (mszyce, przędziorki, miodówki, mączlik) w uprawie warzyw i owoców oraz roślin ozdobnych.


Krzysztof Kantor, Bayer

– Timac Agro to firma produkująca rocznie ponad 3 mln ton nawozów granulowanych. Na świecie zlokalizowanych jest 28 fabryk przedsiębiorstwa; w 46 krajach pracuje osiem tysięcy osób, a w Polsce mamy 120 doradców – mówił Bogusław Stawarz, regionalny dyrektor sprzedaży Timac Agro Polska. Prelegent przedstawił także korzyści wynikające z wykorzystania ekstraktów z alg, bogatych w związki biologicznie czynne, do produkcji nawozów. Kompleks Seactive® w składzie wyróżnić można: m. in. glicynę-betainę i aminokwasy (pozyskiwane z alg) wchodzi w skład nawozów dolistnych Fertileader. Kompleks ten wykazuje silne działanie antystresowe na rośliny, podnosi odporność i zwiększa wydajność procesów fizjologicznych w roślinie, stymuluje procesy pobierania i transportu składników pokarmowych.


Bogusław Stawarz, Timac Agro

Michał Książek, również reprezentujący firmę Timac Agro Polska przedstawił kolejne technologie, które wykorzystywane są w produktach przedsiębiorstwa. Zwrócił uwagę m. in. na ● Top-Phos® rozwiązanie, w którym opatentowana nowa forma fosforu wykorzystywana w produktach firmy ogranicza problem uwsteczniania się fosforu; ● kompleks Fertiactyl® w skład którego wchodzą glicyna-betaina, zeatyna (pozyskiwane z alg morskich) oraz kwasy huminowe i fulwowe – wykorzystywany w produkcie Fertiactyl Starter. Ten płynny nawóz stymuluje rozwój systemu korzeniowego, poprawia żyzność gleby i dostępność składników pokarmowych, wzmacnia tolerancję roślin na stres abiotyczny.


Michał Książek, Timac Agro

Władysław Tokarczyk reprezentujący firmę Syngenta przedstawił programy realizowane przez firmę (Onion Leader i Kapustne bez tajemnic) oraz ofertę nowości odmianowych wybranych gatunków warzyw. W asortymencie sałaty prelegent prezentował odmiany Julian – sałatę masłową polecaną do uprawy w gruncie do nasadzeń wczesnowiosennych oraz Ice Circle – sałatę lodową do uprawy wiosennej w odkrytym gruncie. Crusader F1 to nowa odmiana papryki przeznaczona do upraw polowych o ciemnoczerwonej barwie owoców (220 g), wysokiej zdrowotności i dużym plonie. Prelegent omówił także bogaty asortyment odmian kapusty głowiastej białej, zwracając uwagę m.in. na: ● Gallican F1 – o 73−80-dniowym okresie wegetacji, przeznaczoną na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, do kwaszenia i na surówki; ● Carbonara F1 – o 95−105-dniowym okresie wegetacji, o okrągłych, zbitych główkach (6−8 kg) przeznaczonych do przetwórstwa; ● Professor F1 – o 130−140-dniowym okresie wegetacji o mocnym wigorze i wysokiej zdrowotności, przeznaczonej na świeży rynek i do przetwórstwa. W asortymencie kalafiorów prelegent rekomendował odmiany do uprawy latem: ● Lecanu F1; ● Guideline F1, ● Almagro F1.


Władysław Tokarczyk, Syngenta

– Od ponad 20 lat na polskim rynku działa firma Agrimpex, będąca jednocześnie pionierem i liderem jeśli chodzi o agrowłókniny. Posiadamy bardzo bogatą ofertę, a produkowane przez nas agrowłókniny i folie wykonane są z czystego PP (polipropylenu) i PE (polietylenu) z odpowiednią stabilizacją UV (na promieniowanie słoneczne) – informował Andrzej Karwat, reprezentujący firmę Agrimpex.

Wykorzystanie agrowłóknin w produkcji ogrodniczej daje szereg korzyści, wśród których prelegent wymienił: ● przyspieszenie produkcji o ok. 1−2 tygodnie; ● możliwość uzyskania lepszej ceny za zebrany plon, co wynika z wcześniejszego zbioru i mniejszej konkurencji na rynku; ● ochronę roślin przed przymrozkami; ● zabezpieczenie przed niektórymi szkodnikami, ograniczenie ich penetracji; ● ochronę przed ptakami (szczególnie nasion); ● ograniczenie strat wody gruntowej; ● zabezpieczenie przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi (intensywny wiatr, ulewny deszcz, gradobicie). Dobrej jakości włókniny powinny charakteryzować się: odpornością na rozerwanie, elastycznością i stabilizacją na promienienie UV, i takie parametry spełniają ofererowane przez Agrimpex produkty – informował A. Karwat, rekomendując wykorzystanie agrowłóknin Pegas agro® i Agro Marina® (nowość, o bardzo dobrej przepuszczalności dla wody, polecana do roślin wysadzanych z rozsady).


Andrzej Karwat, Agrimpex

Maciej Jazic, właściciel firmy VSeeds Farm omówił i podsumował trudną sytuację producentów cebuli w Polsce oraz przeprowadził analizę europejskiego i światowego rynku cebuli. Jak informował prelegent Polska jest dużym producentem cebuli w Europie, w wolumenie produkcji plasuje się za Hiszpanią i Holandią. Prawie 86,5% produkcji stanowi uprawa z siewu wiosennego; około 8% z dymki (nasadzenia wiosenne); 4,5% − zimująca z nasion i ok. 1% − zimująca z dymki.

Wśród problemów minionego sezonu w uprawie cebuli prelegent wyróżnił najważniejszy z nich dotyczący terminu zbioru. Wskutek trudnych warunków pogodowych (deszcz, duża wilgotność) w wielu strategicznych rejonach uprawy nie został on wykonany w optymalnym terminie. Na ok. 60% powierzchni do połowy października nie zebrano cebuli z pól. Problemem było także wczesne porażenie roślin przez Stemphylium vesicarium. Regionalnie pojawiły się problemy z wystąpieniem mączniaka rzekomego. W tym sezonie notowano mniejsze nasilenie presji ze strony wciornastków, co uwarunkowane było aurą, która nie sprzyjała rozwojowi szkodnika. Również regionalnie wystąpiły opady gradu, które zniszczyły część plantacji. – Bardzo ważna jest zdrowotność materiału wyjściowego przy zakładaniu plantacji. Jeśli chodzi o opłacalność uprawy, to najlepsze ceny uzyskuje producent w czerwcu i do połowy lipca. Dlatego perspektywa na najbliższy czas to produkcja cebuli na wczesny zbiór – mówił M. Jazic.


Maciej Jazic, VSeeds Farm


Organizatorzy spotkania i prelegenci (od lewej): Renata Pietrzak (PNOS Ożarów), Krzysztof Kantor (Bayer), Małgorzata Lewicka (PNOS Ożarów), Jarosław Makowski („Rolnik”), Dariusz Bartnik („Spójnia” Nochowo), prof. dr hab. Józef Robak, Maciej Jazic (VSeeds Farm), Dariusz Lenartowicz (Weremczuk), Wojciech Makowski („Rolnik”), Andrzej Karwat (Agrimpex), Aleksander Buśkiewicz (Weremczuk), Władysław Tokarczyk (Syngenta), Maciej Makowski („Rolnik”), Magdalena Słowiak (KHiNO Polan), Mariusz Duś („Rolnik”), Hubert Bochenek („Rolnik”)

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Więcej informacji w wiosennych wydaniach naszych czasopism.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułHolenderski Dzień Tulipana staje się świętem międzynarodowym
Następny artykułZaproszenie do udziału w misji handlowej do Chin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.