Już za miesiąc 29 Sandomierskie Spotkanie Sadownicze

Już po raz 29 zapraszamy sadowników z całej Polski na Sandomierskie Spotkania Sadownicze. Wykłady zagranicznych i krajowych ekspertów, wystawa technologii i maszyn już 29 i 30 stycznia 2020 w Hali Sportowej w Sandomierzu.

Rosja: zwrot połowy kosztów prądu dla szklarni

Ministerstwo Rolnictwa Federacji Rosyjskiej zaproponowało, aby rząd zwracał szklarniowcom połowę kosztów energii elektrycznej. Ministerstwo tłumaczy swoją propozycję wysokimi kosztami energii elektrycznej, co prowadzi do wyższych cen produktów.

Cena ziemniaków na Ukrainie – prognozy na 2020

W przyszłym roku ceny ziemniaków na rynkach hurtowych mogą spaść do krytycznie niskich cen. Ich producenci wyrażają najgorsze prognozy - do półtora hrywien za jeden kilogram.

Druga rocznica śmierci Beaty Meszki

21 grudnia 2017 r. odeszła dr hab. Beata Meszka, prof. Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Znana gronu sadowników specjalistka w dziedzinie ochrony drzew i krzewów owocowych przed chorobami.

Pomidorowa Holandia

Holenderski sektor agro daje roczny produkt wartości około 52 mld euro – 7,55% PKB kraju. W kraju pracuje około 54 gospodarstw.

Classic Blue w żywności

Classic Blue to jak ogłosił Pantone Color Institute kolor roku 2020. Niebo krótko po zapadnięciu zmroku – to tylko jedno z założeń określających tę barwę symbolizującą jednocześnie wodę w oceanie tuż przed deszczem, spokój, pewność siebie oraz stabilizację . Jak natomiast sytuacja przedstawia się w kwestii żywności? Czy warto stawiać na kolor w komponowaniu codziennego menu?

Jaki kształt ma zdrowie?

Stojąc przed sklepową półką lub straganem wybieramy do koszyka produkty, które ładnie wyglądają, apetycznie pachną, są nam potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy lub kusi nas promocyjna cena. Warto jednak sięgać po lokalne owoce i warzywa, które oprócz smakowitego wyglądu, przyniosą także ukojenie naszym narządom oraz wpłyną na poprawę stanu zdrowia.

Najnowszy numer „Hasła Ogrodniczego” już w sprzedaży!

W ostatnim w tym roku wydaniu „Hasła Ogrodniczego” tematem przewodnim jest rolnictwo zrównoważone, polegające na racjonalnym wykorzystaniu zasobów przyrody w poszanowaniu środowiska naturalnego.

Czym według Polaków jest eko-konsumpcja?

Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS „Żywność ekologiczna w Polsce 2019”* wynika, że żywność ta posiada sporą grupę konsumentów (27% deklaruje, że kupuje ją przynajmniej raz w tygodniu), jednak nadal pojęcie to jest rozumiane bardzo niejednoznacznie.

Nowe prawo zdrowia roślin dla ogrodników amatorów

Jakie zasady dotyczące zdrowia roślin muszą być przestrzegane przez ogrodników hobbystów – amatorów?