Ceny jabłek na Broniszach – relacja z rynku, 1.10.2020

Ten tydzień rozpoczął się zdecydowanie mniejszej podaży, ale nie na tyle małej, aby ceny znacząco wzrosły. Jednak wpłynęło to pozytywnie na przebieg handlu i jego płynność.

Konsumpcja warzyw i owoców we wrześniu

Dietetycy zalecają aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Prawie co piąty (18%) Polak spełnił ten warunek we wrześniu i odsetek ten jest identyczny jak w sierpniu. Jednocześnie odnotowaliśmy niewielki wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 50% Polaków, przy czym u 36% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). We wrześniu, podobnie jak w sierpniu (14%) Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki września.

W najnowszym MPS SAD 10/2020

W październikowym numerze MPS SAD mowa między innymi o czym należy pamiętać, zanim owoce umieścimy w chłodni i na co zwrócić uwagę, zadając parametry ich przechowywania. Autorzy zwracają również uwagę, że wzrost średniej rocznej temperatury na przestrzeni zaledwie 4 lat o 1,6°C może sprzyjać rozwojowi nowych patogenów oraz wzmaga potencjał infekcyjny tych, które już występują w sadach

„Moc Polskich Warzyw” – rusza kampania promocyjna

Grupy producentów polskich warzyw łączą siły i rozpoczynają ogólnopolską kampanię promującą spożycie lokalnych warzyw, uprawianych w Polsce. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Przedłużenie zasiłku chorobowego dla rolników

W Dzienniku Ustaw opublikowane zostało 28 września br. pod poz. 1664, rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wysokości jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej oraz zasiłku chorobowego.

Jak i gdzie kupujemy warzywa i owoce?

Zakupy owoców i warzyw są coraz częściej planowane, co ma związek z epidemią koronawirusa, ale również z oszczędnością i niechęcią do marnowania żywności. Podczas epidemii konsumenci zaczęli lepiej planować zakupy, tak, aby zmniejszyć ilość wizyt w sklepie i skrócić czas spędzony na zakupach.

Część sadowników deklaruje wstrzymanie sprzedaży jabłek przemysłowych

Obserwując wykreowany rynek jabłek przemysłowych i regularne spadki, część sadowników deklaruje, że ma zamiar wstrzymać sprzedaż jabłek przemysłowych. Ich zdaniem analiza bieżącej sytuacji daje podstawy ku temu, aby jabłka przemysłowe sprzedać w niedalekiej drożej niż w cenie 0,40 zł za kilogram.

Aktualne ceny warzyw na Broniszach – 28.09.2020

Zapraszamy do zapoznania się z cenami warzyw na giełdzie Bronisze z dnia 28.09.2020

Czereśnie na podkładce KRYMSK5 – Sławomir Doliński

Ze Sławomirem Dolińskim spotkaliśmy się w jego szkółce na kwaterze czereśni na podkładce KRYMSK®5 (VSL 2) . Zdaniem szkółkarza, ten sezon pokazał, że podkładka bardzo dobrze sprawdza się w nowych nasadzeniach.

Czas na polską złotą jesień?

W najbliższych dniach pogodę będzie kształtował niż znad Bałkanów, kierujący do Polski dość ciepłe i wilgotne powietrze z rejonu Morza Czarnego.