Ostatni dzwonek na siew cebuli!

Coraz większym zainteresowaniem producentów cieszy się uprawa cebuli ozimej, która pojawia się na rynku wiosną po wyczerpaniu zapasów cebuli z przechowalni. Choć jest to dochodowa produkcja, to jednak obarczona jest ryzykiem.

PROFIFRUIT – Zbiory jabłek 2020 – Konferencja online!

Już w najbliższy wtorek, 15 września o godzinie 19.00, rozpocznie się międzynarodowa konferencja online PROFIFRUIT – Zbiory 2020.

Komunikat sadowniczy PROCAM 20 z 07.09.2020

Zapraszamy do obejrzenia nowego komunikatu sadowniczego Krzysztofa Gasparskiego, PROCAM. Dziś mowa przede wszystkim o zabiegach przedzbiorczych. Jakie rozwiązania wybrać?

Zaawansowane technologie wsparciem dla rolnictwa

Współczesne rolnictwo to coraz częściej wielkoobszarowe uprawy, zarządzane i prowadzone jak firmy. Analiza kosztów i zysków, wykorzystywanie nowoczesnych narzędzi, maszyn i technologii jest dziś na porządku dziennym. Rolnik jest zaś tak naprawdę przedsiębiorcą, który realizuje swoje biznesowe cele z wykorzystaniem naturalnych zasobów. Ale nie tylko. Coraz częściej swoje decyzje opiera o dane pozyskane dzięki systemom satelitarnym czy dronom. W jaki sposób?

Miliony z polskich sadów. Wersja na rok 2020

Polscy sadownicy już od wielu lat należą do elitarnej grupy milionerów. Pewnie duża część zapytanych uśmiechnie się ironicznie i odpowie, że chyba chodzi o kredyt…

Rolnictwo i przemysł spożywczy wobec zmian klimatu

W Katowicach 4 września br. zakończył się Europejski Kongres Gospodarczy. W dyskusji panelowej poświęconej mechanizmom wzajemnego oddziaływania klimatu i rolnictwa, produkcji żywności, jako gałęzi gospodarki szczególnie zależnej od zmian klimatycznych, omówiono szanse i wyzwania oraz kierunki zmian i technologiczne rozwiązania dostosowujące produkcję żywności do wyzwań klimatycznych i demograficznych, ze szczególnym uwzględnieniem Zielonego Ładu i strategii „Od pola do stołu”.

Ubezpieczyciel źle Cię potraktował – masz pomoc

Na każdym etapie sporu z ubezpieczycielem istnieje możliwość uzyskania bezpłatnej porady e-mailowej Rzecznika Finansowego – informuje MRiRW.

Kapusta z Charsznicy online – Dni Kapusty – webinarium 10.09.2020

Zapraszamy na zorganizowane wspólnie z Gminą Charsznica i jej Wójtem Janem Żebrakiem webinarium #kapustyzCharsznicyonline dla producentów warzyw kapustnych, które odbędzie się w czwartek 10 września br. o godzinie 20.00.

Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS ponownie od 1 września 2020 r.

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że od 1 do 20 września 2020 r. ponownie przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego rolnika/domownika.

Borówka coraz popularniejszym smakiem rzemieślniczych lodów

Organizowany od trzech lat Konkurs na „Najlepsze Lody Borówkowe” pokazuje popularność borówki. Rosną wolumeny, ilość lodziarni, ilość oryginalnych receptur. Te najlepsze powstają na Opolszczyźnie, z ręki lodziarskiego Mistrza Polski Tomasza Szypuły. Lodowi rzemieślnicy polecają współpracę z plantatorami. Korzystają z wiedzy o odmianach, dzięki czemu tworzą znakomite lody i prawdziwy boom na lodowe rzemiosło. Coraz więcej ludzi je lody dla czystej przyjemności i robi to przez cały rok.