Tantniś – sytuacja bardzo zła…

Tantniś-na-kalafiorze
Tantniś krzyżowiaczek na kalafiorze
… lokalnie nawet, rzec można bez przesady – tragiczna. Osobiście jeszcze czegoś podobnego nie widziałam na polach warzyw kapustnych. Populacje tantnisia krzyżowiaczka [Plutella xylostella (PLUTMA)] są tak bardzo liczne, że pracować na polach trudno. Sytuacja jest identyczna na wszystkich polach warzyw kapustnych, niezależnie od gatunku.

Wzbijające się do lotu motyle, z poruszonych, nagle zacienionych przez postać człowieka, roślin są tak irytujące… Wpadają „we wszystkie otwory”. Przejść po polu trudno. Docierają do mnie sygnały, że: „śmietki na polach jest masa”. Nie wiem, czy na pewno taka obserwacja naszych „respondentów” nie dotyczy właśnie obecności tantnisia na polu, a nie śmietki. Motyl tantnisia w locie na pewno niczym nie przypomina… motyla (do którego widoku jesteśmy przyzwyczajeni), a właśnie jakąś muchówkę.

Motyl tantnisia krzyżowiaczka osiąga długość 1,5 cm. Jest beżowo-jasnobrązowawy. Ma dwie pary wąskich skrzydeł (przednie ciemniejsze z zygzakowatym wzorkiem, tylne jasne, jednobarwne) ułożonych w spoczynku dachówkowato. Motyl jest trudny do zaobserwowania na roślinie – przebywać może zarówno na górnej stronie liści, jak i na dolnej, bardzo często także penetruje ją przedostając się pomiędzy liśćmi w okolice głąba.

Jednym ze środków do walki z tantnisiem krzyżowiaczkiem w uprawach kapusty jest Steward 30 WG.

Jaja są niewielkie, najczęściej w złożach po kilka, kilkanaście sztuk na powierzchni liści (fot. 1). Pojedyncze jest podłużne, ma 2 mm długości, 1 mm średnicy. Jego powierzchnia jest nieregularna, opalizująca, białokremowa.

Fot. 1. Jaja tantnisia na nerwie liścia kapusty głowiastej białej, fot. K. Kupczak
Fot. 1. Jaja tantnisia na nerwie liścia kapusty głowiastej białej

Gąsienica może mieć ciało barwy zielonej lub zielonobeżowej. Na jej tarczce karkowej i pięciu przednich segmentach znajdują się liczne, sztywne, czarne szczecinki (po 14 na pojedynczym segmencie). Na segmentach kolejnych, tj. od piątego szczecinki są mniej liczne. Głowa jest nieco ciemniejsza od reszty ciała, pokrywają ją brązowe szczecinki (fot. 2).

Fot.-2.-Gąsienica-tantnisia-krzyżowaiczka, fot. K. Kupczak
Fot. 2. Gąsienica tantnisia krzyżowiaczka

Kokon poczwarkowy ma formę siateczkowato połączonej przędzy (fot. 3), białawej, połyskującej. Przytwierdzony jest do liścia. Tuż przed zakończeniem procesu przepoczwarczenia, pod przędzą można zaobserwować formujące się skrzydła przyszłego motyla.

Fot. 3. Kokon tantnisia krzyżowiaczka

Z oglądu pół przeprowadzonych w okolicach Krakowa 17 czerwca, nie ma gatunku mniej lub bardziej licznie zasiedlonego (fot. 4–6). Na kalafiorach, brokułach, kapustach występują jednocześnie wszystkie stadia rozwojowe tantnisia.

Fot.-6.-Tantniś-na-kapuście-głowiastej-czerwonej
Fot. 4. Tantniś na kapuście głowiastej czerwonej
Fot. 5. Tantniś na kapuście głowiastej białej
Fot. 5. Tantniś na kapuście głowiastej białej
 Szczegóły załączonego pliku Fot.-7.-Tantniś-na-kapuście-pekińskiej

Fot. 6. Tantniś na kapuście pekińskiej

Sytuacja może napawać strachem o następne miesiące wegetacji – wszak tantniś wystąpić może w 3, 4 pokoleniach. Jeśli pierwsze jest tak liczne, to co będzie w kolejnych. W Małopolsce grozę sytuacji potęguje fakt, że na obszarze pól obsadzonych kapustnymi, w maju zalanymi, wzrost i rozwój warzyw uległ silnemu przyhamowaniu. Jakość roślin jest fatalna, dlatego nikt na razie ich nie zbiera, zajmując się plantacjami rokującymi zysk. Takie pozostawione, zaniedbane pola, których właściciele nie zamierzają opryskiwać, a czasu na uprzątnięcie nie mają, stają się inkubatorem i źródłem ogromnej ilości różnych szkodników. Te mobilne (uskrzydlone) jak tantniś, bez problemów przedostaną się na sąsiednie uprawy. Dlatego też przyszłość może okazać się trudna…

Tekst i fot. (wykonane 17 czerwca br.) Katarzyna Kupczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSilver Axe IV – zatrzymano ponad 550 ton nielegalnych środków ochrony roślin
Następny artykułPierwsze partie ukraińskiej borówki wysokiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.