W Broniszach rosną ceny warzyw i borówki

Kapusta
Długotrwała susza odbija się w wysokości cen warzyw korzeniowych i kapustnych - podaje Rynek Hurtowy Bronisze w komunikacie. W tym sezonie nie należy spodziewać się niskich cen wywołanych importem z zachodniej Europy - dodaje.

Ceny tych warzyw są następujące:

  • kalafiory – 3-5 zł/szt
  • kapusta biała – 2,5-3,5 zł/szt
  • marchew – 1,3-1,7 zł/kg
  • cebula biała – 1-1,3 zł/kg.

Nadal utrzymują się dość wysokie ceny pomidorów i ogórków:

  • pomidory czerwone – 3-4 zł/kg
  • pomidory malinowe – 4,5-6 zł/kg
  • ogórki szklarniowe – 2,5-3,5 zł/kg
  • ogórki gruntowe – 2,5-3,5 zł/kg.

Inne warzywa spod osłon są droższe niż w sierpniu; kosztują:

  • papryki czerwone – 3-4,5 zł/kg
  • cuknie – 2-3 zł/kg
  • fasolka szparagowa – 4-5 zł/kg
  • bakłażany – 4,5-5,5 zł/kg.

Ceny owoców

Jeśli chodzi o maliny, to w ofercie są odmiany jesienne – Polesie i Polka. Upały spowodowały duże różnice w jakości oferowanych owoców; ich ceny mieszczą się między 9 a 14 zł/kg.
 
Ceny śliwek są niskie, ponieważ wysoka jest podaż we wszystkich grupach drobno i wielkoowocowych – od 0,9 do 1,5 zł/kg.
 
Obserwowany jest stopniowy spadek cen jabłek. Gamę odmian poszerzyły odmiany już typowo przechowalnicze, ceny uzależnione od kalibru wynoszą od 1 do 1,5 zł/kg.
 
Popularne letnie gruszki są w tym roku słabej jakości; ich ceny są zróżnicowane – od 2 do 3 zł/kg.
 
Wzrosły ceny borówki amerykańskiej do poziomu 22-40 zł/kg w zależności od kalibru owoców – plantatorzy tłumaczą to warunkami pogodowymi (powróciły upały).
 
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosyjskie drony – polinatory dla truskawek
Następny artykułPotato Europe 2018 – konferencja i targi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.