Ciekawe rozwiązania w starszych szklarniach

W Polsce jest wiele szklarni stawianych na przełomie lat 70. i 80. ubiegłego wieku. Jeśli chodzi o technologię produkcji i wyposażenie tych gospodarstw, zauważa się, że niewiele odbiegają one pod tym względem od tych w najnowszych obiektach. W gospodarstwie Tadeusza Chałupka i jego zięcia Sławomira Pudliszewskiego zastosowano m.in. komputer, który kontroluje klimatem w szklarni i zarządza pracą pieców, dwa sterowniki do recyrkulacji pożywki, układ dezynfekcji i mieszania pożywki. W tym artykule opisuję, w co jeszcze mogą być wyposażone starsze obiekty i jak mogą zaskakiwać nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi.

Nawozy na jesień

Jesień nie jest typowym terminem stosowania nawozów mineralnych, są jednak przesłanki, które przemawiają za tym, aby je czasami stosować. Po pierwsze na większości pól wykonuje się głęboką orkę przedzimową, co jest doskonałą okazją do wymieszania nawozu z całą warstwą orną. Jest to szczególnie ważne na glebach bardzo ubogich, gdzie istnieje konieczność stosowania dużych dawek nawozów np. potasowych, co wiosną może powodować nadmierne zasolenie. Jesienią można stosować składniki pokarmowe, które są sorbowane wymiennie lub trudno wymywane.

FoodSniffer wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu

Wywęszy pleśń w piwie i produktach zbożowych, alergeny w mleku, pestycydy w winogronach i winie. Niewielkiej przystawce do smartfonu, nad którą pracują m.in. naukowcy z Krakowa, wystarczy kilka sekund, aby sprawdzić czy nasze jedzenie i picie są bezpieczne.

Roboty zapylające to nie konkurencja dla pszczół

Roboty zapylające nie zastąpią pszczół. Mogą jednak rozwiązać wiele problemów, jakie pojawiają się przy namnażaniu nasion i uprawach hodowlanych. Zapotrzebowanie na automatyzację zapylania pojawia się w rolnictwie wielu krajów, a polscy naukowcy już szykują rewolucyjne rozwiązania.

Cebula – najczęściej zbiór dwufazowy

Widocznym symptomem dojrzewania cebuli i wchodzenia jej w okres spoczynku jest załamywanie się i stopniowe zasychanie szczypioru, zamieranie i zasychanie korzeni oraz wytwarzanie suchych łusek okrywających. Wówczas należy dokonać zbioru cebuli. Można go zmechanizować, wykorzystując specjalistyczne obcinacze szczypioru oraz kopaczki.

Wybarwianie się owoców

Wybarwianie się owoców to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w trakcie którego powstają barwniki zwane flawonoidami. W jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek. Obecność opisanych barwników w komórkach skórki jabłek jest uwarunkowana genetycznie, natomiast na ich stężenie w komórkach wpływa ogromna ilość czynników zewnętrznych (z tego też powodu owoce tych samych odmian w poszczególnych latach mogą wybarwiać się z różną intensywnością).

O odżywianiu truskawek

Nawożenie to kluczowa kwestia każdej uprawy, toteż również na spotkaniu Grupy Truskawkowej 12 lipca w Piasecznie k. Warki podsumowującym sezon wiele o nim mówiono.

Pozakorzeniowe dokarmianie kalafiora i brokułu

W sytuacjach kiedy zaburzone jest pobieranie składników pokarmowych z gleby, może dochodzić do niedoborów poszczególnych pierwiastków w roślinach, prowadzących do chorób fizjologicznych. Najszybszym i najskuteczniejszym sposobem dostarczenia brakujących składników jest nawożenie pozakorzeniowe.

Targi Rolno-Przemysłowe Rolexpo po raz drugi w Sochaczewie

Serdecznie zapraszamy do udziału w II edycji Targów Rolno-Przemysłowych Rolexpo, które odbędą się w dniach 23-24 sierpnia (sobota i niedziela) na terenie sochaczewskiego MOSiR-u, przy ul. Olimpijskiej. Organizatorem wydarzenia jest spółka Murator EXPO – doświadczony organizator targów, wystaw i konferencji.

Kombajny do kapusty

Kapusta w Polsce, nawet w dużych gospodarstwach, zbierana jest najczęściej ręcznie, ewentualnie z wykorzystaniem przenośników taśmowych. Jest to spowodowane kilkoma czynnikami, m.in. tym, że warzywo to ma stosunkowo długi okres dojrzałości zbiorczej i można zbiory rozłożyć w czasie. Ponadto wahania opłacalności produkcji oraz relatywnie tania siła robocza nie zachęcają do inwestowania w nowoczesne maszyny. Jednak w rejonach, w których brakuje pracowników sezonowych, mechaniczny zbiór kapusty powoli staje się koniecznością.