Jak poinformował, jest to bezprzewodowy system rejestracji wszystkich wykonywanych przez pracowników czynności – od poszczególnych elementów pielęgnacji roślin, aż po zbiór. Oprócz tego, że umożliwia on łatwą rejestrację i analizę takich danych, jak wydajność pracowników czy koszty pracy, system pozwala na prognozowanie wielkości i czasu zbiorów owoców, a także monitorowanie występowania szkodników i chorób w uprawie. Wdrożenie i korzystanie z systemu ma na celu podniesienie wydajności pracy oraz produkcji poprzez kontrolę nad tymi elementami.
Podstawę systemu stanowi jednostka centralna, która gromadzi dane. Wszystkie zapisane informacje mogą być przedstawione na przejrzystych wykresach, tabelach lub mapach i mogą być eksportowane do różnych plików. Dane do jednostki centralnej przesyłane są drogą radiową poprzez stacje komunikacyjne (nadajnik/odbiornik; fot. 1), rozmieszczone nad uprawami w obiekcie. Stacje te zbierają dane z terminali, umożliwiają również zlokalizowanie osoby oraz komunikację między terminalami (przesłanie krótkich informacji).
Bezprzewodowe terminale (fot. 2) służą do wprowadzania wszelkich informacji, takich jak numer pracownika, numer rzędu, rodzaj pracy czy dane o szkodnikach lub chorobach. Wszystkie wpisy są zapamiętywane przez terminal, również poza zasięgiem stacji komunikacyjnych, co zapewnia ciągłość rejestracji danych. Informacje mogą być wpisywane do terminali ręcznie albo za pomocą kart zbliżeniowych RFID (fot. 3).
Fot. 2. Bezprzewodowe terminale służą do wprowadzania danych
Fot. 3. Karta zbliżeniowa z numerem rzędu
Dzięki specjalnym kluczom USB można ukrywać imiona pracowników (w ich miejscu pojawią się znaki zapytania), aby w ten sposób zabezpieczyć dane personalne. Oprogramowanie zawiera także moduł kontroli błędów, który umożliwia zaznaczanie i poprawianie błędnych wpisów.
Wyposażenie systemu dobierane jest na podstawie rodzaju uprawy oraz organizacji pracy. Dzięki temu, że ma budowę modułową, można go dostosować do indywidualnych potrzeb gospodarstwa. Dostępne są m.in. małe, poręczne terminale oraz terminale stacjonarne, umiejscowione przy głównych alejkach, mobilne wagi, z których można korzystać w szklarni oraz stacjonarne urządzenia przeładunkowo-ważące w sortowni. System można także rozbudować np. o moduł magazynowy, pozwalający na śledzenie stanu magazynu i zużycia poszczególnych produktów (np. nawozów).
Anna Maciejuk
Fot. 1-3. A. Maciejuk
Artykuł pochodzi z numeru 8/2016 „Hasła Ogrodniczego”