1,3 proc. próbek owoców miało przekroczony poziom dopuszczalnych pozostałości śor

PIORiN, sprawując nadzór nad prawidłowym stosowaniem środków ochrony roślin, corocznie prowadzi badania pozostałości środków ochrony roślin - m.in. w świeżych owocach.

Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin napawają optymizmem. Przebadanych zostało m.in. 1156 próbek owoców pobranych na terenie całego kraju. W próbkach tych przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów stwierdzono jedynie w 15 przypadkach (1,3% próbek), które zostały ocenione jako niestwarzające zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Badania, pod kątem obecności około 400 substancji czynnych środków ochrony roślin, prowadzone są w akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.
 
W 2016 roku przebadanych zostało łącznie 3201 próbek roślin, o 301 więcej niż w roku 2015. Jak podkreśla główny inspektor Andrzej Chodkowski, wszystkich przypadków przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin było 52, tj. zaledwie 1,6% ogólnej liczby badanych próbek.

Źródło: PIORiN

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKubota otwiera Centralę Regionalną w Europie
Następny artykułW Broniszach są już tegoroczne jabłka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.