Drożdże i brązowy cukier wspomogą biologiczną walkę z owocówką jabłkóweczką

Dwa powszechnie dostępne produkty mogą znacznie zwiększyć skuteczność wirusa CpGV, naturalnego patogenu używanego komercyjnie do walki z gąsienicami owocówki jabłkóweczki (Cydia pomonella), zagrażającej m.in. jabłkom, gruszkom oraz orzechom włoskim. .
Wspólne doświadczenia naukowców z federalnej Stacji Doświadczalnej Rolnictwa (ARS) Stanów Zjednoczonych oraz ich kolegów ze Szwecji wykazały, że dodatek drożdży piwowarskich oraz brązowego cukru do wykorzystywanej do opryskiwania drzew cieczy roboczej z wirusem CpGV, znacznie zwiększa kontakt i wchłanianie cieczy przez gąsienice szkodnika

Obecnie wirus CpGV jest wykorzystywany na około 150 tys. ha sadów jabłoniowych w wielu regionach świata(np. w Polsce w postaci preparatu Carpovirusine Super SC). – Efektywność tego bioinsektycydu może jednak zależeć od jego ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe oraz tendencji larw do szybkiego wgryzania się w miąższ jabłek zaraz po wylęgu – mówi entomolog Alan Knight z oddziału ARS w Wapato w stanie Waszyngton.

Przez dwa lata doświadczeń polowych okazało się, że dodatek drożdży piwowarskich i brązowego cukru do cieczy roboczej z wirusem CpGV, zwiększa odsetek zabitych gąsienic do 83%, w porównaniu do użycia roztworu bez tych dodatków (55%). Zabieg z użyciem „wspomagaczy” zmniejszył także liczbę szkód powodowanych przez owocówkę w jednym z dwóch badanych sezonów.

Kombinacja wirus + brązowy cukier okazała się mniej skuteczna niż wirus i drożdże, ale obie były i tak mniej skuteczne niż użycie drożdży oraz cukru jednocześnie. – Sądzimy, że cukier pomaga drożdżom rosnąć, przy czym wytwarzają się zapachy atrakcyjne dla gąsienic owocówek i stymulujące je do intensywniejszego pobierania kropel cieczy z wirusami, a tym samym większej śmiertelności tych szkodników – mówi A. Knight. Wspólnie z Peterem Witzgallem, profesorem ekologii chemicznej ze szwedzkiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych w Alnarp, doszli oni do tego wniosku po analizie zwyczajów gąsienic owocówki, dla których zdrowia i przeżycia ważnym elementem diety są dzikie drożdże. Wiele ich gatunków rozwija się nie tylko na powierzchni jabłek, lecz także na ściankach tuneli drążonych przez larwy. Drożdże wzbogacają dietę gąsienic w mikroskładniki oraz zabezpieczają tunele przed rozwojem grzybów pleśniowych.

Entomolog Alan Knight (po prawej) oraz technik Ben Zeigler oglądają kolonie drożdży wyizolowane ze śladów gąsienicy owocówki jabłkóweczki na pożywce
 
Naukowcy oceniają także inne naturalne adiuwanty, które mogą zwiększyć skuteczność działania roztworu wirusa CpGV. Wśród nich znajdują się np. octan heksylu (o zapachu gruszek), ekstrakt z CSL (produkt otrzymywany podczas procesu fermentacji kukurydzy) oraz dzikie gatunki drożdży, np. Metschnikowia pulcherrima i Cryptococcus tephrensis.

Wojciech Górka (na podstawie ARS USDA Magazine 3/2015)
Fot. Tom Unruh, mat. prasowe ARS USDA

Artykuł pochodzi z numeru 5/2015 “Hasła Ogrodniczego”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię