IV Konferencja Naukowa ProCam

8 stycznia odbyła się w Sandomierzu Konferencja Naukowa zorganizowana przez firmę ProCam Polska. Poruszano na niej wiele tematów agrotechnicznych, jednak najwięcej uwagi poświęcono nawożeniu drzew owocowych, głównie wapniem. Omówiono także nowe tendencje w produkcji owoców.
Tomasz Olszewski (fot. 1) z ProCam Polska Oddział w Sandomierzu omówił założenia działania firmy ProCam Polska jako przyjaznej producentom i otwartej na pomoc w rozwiązywaniu ich problemów produkcyjnych. Wymieniając hasła: ludzie to nie procesy; wiedza nie informacje; rozwiązania nie nakłady – omówił sposoby współpracy doradców firmy z producentami, aby owoce przez nich produkowane miały wysoką jakość, a ich praca przynosiła satysfakcję. Omówił też rozwiązania ułatwiające producentom podejmowanie działań agrotechnicznych i ochrony.


Tomasz Olszewski (ProCam)
 
Artur Srokosz (fot. 2) a firmy BASF omówił nowy fungicyd do ochrony jabłoni i gruszy przed parchem jabłoni (Venturia inaequalis) Faban 500 SC. Zawiera on dwie substancje aktywne: ditianon i pirymetanil. W wyniku specyficznego procesu syntezy połączone one zostały w strukturę kokryształu, co sprawiło, że wykazują większą skuteczność w zwalczaniu parcha, niż w przypadku stosowania obydwu produktów oddzielnie lub w postaci mieszaniny zbiornikowej. Dawka środka dla jabłoni i gruszy wynosi 1,2 l/ha, natomiast zalecane jest użycie go do zabiegów zapobiegawczych od początku wegetacji w ciągu całego sezonu wegetacyjnego w odstępach co 8 dni, nie częściej niż 4 razy w sezonie. Karencja dla jabłek i gruszek wynosi – 56 dni.


Artur Srokosz (BASF)
 
Jacek Lewko (fot. 3) z BASF przedstawił korzyści ze stosowania regulatorów wzrostu. Regalis® Plus 10 WG podobnie jak Regalis® 10 WG zawiera proheksadion wapnia 100 g/kg (10%) i jest przeznaczony do ograniczenia wyrastania silnych pędów oraz jako środek zapobiegawczy w przypadku zarazy ogniowej. Jego innowacyjność polega na dodaniu substancji regulujących pH roztworu (innych niż kwas cytrynowy, które ułatwiają wchłanianie wapnia) i twardość wody (kondycjoner). Stosując go nie ma zatem konieczności dodawania kwasu cytrynowego lub innego związku celem zakwaszenia wody do zabiegu, tak jak to było praktykowane podczas zabiegów Regalisem® 10 WG. 
Substancja zakwaszająca przyspiesza pobieranie proheksadionu ze związku proheksadion wapnia przez rośliny, dzięki czemu działa efektywniej. Oprócz ograniczania wzrostu pędów, proheksadion wpływa także na poprawę zakładania pąków kwiatowych na następny sezon oraz stymuluje naturalną odporność roślin na porażenie przez patogeny (zaraza ogniowa) i zasiedlenie przez szkodniki.


Jacek Lewko (BASF)
 
Dr hab. Jan Błaszczyk (fot. 4) z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wyjaśnił zasady nawożenia drzew owocowych przypominając, że doglebowe jest nawożeniem zasadniczym a dolistne może być tylko uzupełniającym, choć może ono mieć charakter profilaktyczny lub interwencyjny. Zabiegi dolistne o charakterze profilaktycznym mają za zadanie zapobiec niedoborom składników pokarmowych, aby nie wystąpiły zaburzenia fizjologiczne. Natomiast zabiegi interwencyjne mają na celu uzupełnienie stwierdzonych braków makro- lub mikroelementów. Taki charakter ma nawożenie dolistne także wówczas, kiedy korzenie nie mogą pobrać składników pokarmowych z gleby, gdy są zalane, panuje susza, zostały częściowo uszkodzone w czasie bezśnieżnej zimy lub przez gryzonie.
 

Jan Błaszczyk (UR Kraków)

Nawożenie wapniem zaczyna się od zapewniania w glebie odpowiedniego poziomu tego składnika jeszcze przed założeniem sadu. Co roku w sezonie wegetacyjnym można nawozić drzewa doglebowo tym składnikiem. Aby jednak owoce, głównie jabłka miały wysoką jakość i jędrność oraz dobrze się przechowywały i nie ulegały chorobom przechowalniczym muszą być profilaktycznie dokarmiane wapniem w kilku zabiegach.

 
Krzysztof Gasparski (fot. 5) z firmy ProCam rozwinął temat nawożenia jabłoni przypominając, że analiza gleby (co 2 lata) jest podstawą wyznaczania dawek poszczególnych składników dostarczanych doglebowo. Zwrócił także uwagą na sposób ich podawania, co według niego, rzutuje na efektywność nawożenia. Często sadownicy rozsypują nawozy w sadzie pod drzewami punktowo. Nie jest to zły sposób w przypadku drzew młodych 1-3 letnich, ponieważ mają one jeszcze słabo rozbudowany system korzeniowy, a w glebie nie są jeszcze zaburzone ilości poszczególnych składników, pod warunkiem, że dobrze była przygotowana przed założeniem sadu. W sadach starszych niż 4-letnie zalecał rozsypywanie nawozów na całej ich powierzchni.


Krzysztof Gasparski (ProCam)
 
Wojciech Wieczorek (fot. 6) z CB Pharma omówił Siltac EC i Biopolin. Pierwszy z nich to środek będący specyficzną mieszaniną różnych związków silikonowych, głównie polimerycznych, które po rozcieńczeniu wodą i wykonaniu oprysku szybko i dokładnie rozmywają się na powierzchni rośliny i na żerujących szkodnikach. W wyniku ich łączenia się i odparowania wody, powstaje swoista struktura − polimerowa sieć przestrzenna silnie absorbująca się na ciele agrofagów. Powstała struktura unieruchamia je w sposób mechaniczny, prowadząc do ich śmierci. Ten mechanizmem działania klasyfikuje Siltac EC do preparatów o fizycznych sposobie zwalczania szkodników. Nie ma karencji, pozostałości i odporności. Biopolin to mieszanina substancji pochodzenia naturalnego o silnych właściwościach wabienia pszczół. Jest on zatem przeznaczony do przywabiania pszczół celem poprawy zapylenia kwiatów roślin uprawnych. Firma ICB Pharma jest także producentem pułapki do wykrywania i sygnalizacji lotu Drosophila suzukii – Drosinal®.


Wojciech Wieczorek (CB Pharma)
 
Adam Fura (fot. 7) z ŚODR Oddział w Sandomierzu „Centrum Ogrodnicze” omówił nowe kierunki w produkcji owoców, które wynikają z wymogów odbiorców oczekujących wysokiej jakości owoców, niewielkiej liczby pozostałości substancji aktywnych ś.o.r. o niskim ich poziomie. Dodatkowo trend panujący na świecie sprawia, że coraz więcej substancji aktywnych jest wycofywanych z użycia z uwagi na niekorzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka lub środowisko. Wprowadzane są natomiast środki mikrobiologiczne, zawierające bakterie lub grzyby będące naturalnymi wrogami patogenów chorobotwórczych roślin.


Adam Fura (ŚODR O. Centrum Ogrodnicze Sandomierz)
 
Jacek Ceglarski (fot. 8) z firmy Azelis omówił właściwości nawozu Pro Horti mrówCa, który zawiera mrówczan wapnia (260 g CaO/l, Mn, Zn oraz aminokwasy), substancję naturalnie występującą w roślinach, która ma zdolność szybkiego i łatwego przemieszczania się do owoców. Stosowany pozakorzeniowo poprawia zdrowotność roślin, jędrność owoców oraz zdolności przechowalnicze. Wykazuje dodatkowe właściwości dezynfekcyjne. Mangan aktywuje enzymy redukcji azotanów i pozytywnie wpływa między innymi na zasadniczą barwę jabłek i gruszek. Cynk bierze udział w przemianach białkowych. Aminokwasy natomiast poprawiają wchłanianie wapnia (działają jako adiuwant), odżywiają i stymulują oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia ewentualnej fitotoksyczności. Zaletą stosowania Pro Horti mrówCa jest oprócz efektywnego dokarmienia owoców wapniem także poprawa ich wybarwienia.


Jacek Ceglarski (Azelis)

Tekst i zdjęcia: Anita Łukawska

Related Posts

None found

Poprzedni artykułEkolodzy i internauci szukają polskiego Drzewa Roku
Następny artykułNa Zalewie Wiślanym ruszyły trzcinowe żniwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.