Przechowywanie owoców z dobrym wynikiem

O jakości owoców przeznaczanych do sprzedaży decyduje kilka parametrów, m.in. przebieg pogody w sezonie wegetacyjnym, moment zbioru i warunki przechowywania. Te ostatnie, w zależności od zaawansowania technologii, pozwalają na sprzedaż jabłek przez cały rok.

Pozaunijny handel owocami i warzywami

Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące handlu zagranicznego owocami i warzywami pomiędzy Unią Europejską, a państwami pozaunijnymi – krajami trzecimi. Jak wynika z ostatnich dostępnych danych, w roku 2014 import owoców i warzyw do UE z państw trzecich wyniósł 13,1 mln ton, z czego około 87% stanowił i port owoców, a 13% warzyw.

Trzmiele zamiast oprysków

Kanadyjska firma wykorzystała trzmiele do selektywnego przenoszenia naturalnych pestycydów na rośliny zagrożone przez szkodniki - informuje "New Scientist".

Nowe zagrożenia w szpinaku

W Polsce na plantacjach szpinaku powszechnymi chorobami pochodzenia grzybowego są szara pleśń oraz mączniak rzekomy. W minionym roku stwierdzono trzy choroby, które do tej pory nie stanowiły dużego zagrożenia na plantacjach, ale w sprzyjających warunkach mogą powodować duże straty plonu tego gatunku.

Sokolnictwo

Sokolnictwo to wciąż w Polsce elitarna pasja. Zajmuje się tym około 200 osób, sokoły służą nie tylko do polowań, ale są też elementem festynów historycznych lub są używane do płoszenia innych ptaków - wskazuje dyr. Białostockiego Muzeum Wsi dr Artur Gaweł.

Zimowanie murarki ogrodowej

Latem zakończył się okres aktywności murarki ogrodowej, a pod koniec lata wewnątrz kokonów znajdują się już dorosłe postaci pszczół, które jako imago oczekują wiosny następnego roku. W celu uzyskania maksymalnego przyrostu populacji murarek w następnych latach, konieczne jest rozłupywanie trzcinowych gniazd, wydobywanie kokonów i przenoszenie do zimowli tylko tych, które są dobrze rozwinięte.

Przyszłość w ochronie – doniesienia z platformy warzywniczej

Specjalny budżet, kilka lokalizacji w Europie, kilkudziesięciu zaangażowanych pracowników, specjalistów ds. badań i rozwoju – oto efekt działalności firmy Bayer CropScience (BCS) w ramach ułatwienia i przyspieszenia transferu wiedzy do praktyki. Zorganizowane przez ten koncern Warzywnicze Stacje Badawcze są dostępne dla doradców nie tylko z Europy. Polscy doradcy, skupieni w strukturze Forum Doradców Warzywniczych przy BCS, mieli we wrześniu okazję do zwiedzenia dwóch z takich platform – jedną z nich była polska (17.09.), a drugą belgijska (30.09.), znajdująca się Roosdaal.

Przedwczesne więdnięcie gerbery

Ścięte kwiatostany gerbery (Gerbera jamesonii) często szybko tracą jakość u klienta finalnego z powodu przedwczesnego więdnięcia i wyginania się szypuł. Naukowcy poszukują prostego sposobu, w jaki można by je traktować bezpośrednio po zbiorze, aby zapobiec tym zjawiskom.

Problemy z malinami i kapustą

Niedzielne (20 września) spotkanie ogrodników z rejonu świętokrzyskiego, w ramach Nadwiślańskiego Święta Upraw Ogrodniczych, Pawłowice 2015, poświecono w dużej mierze merytorycznym zagadnieniom związanym ze zdrowotnością kapusty oraz maliny w mijającym sezonie.

Kompleksowy program ochrony dostosowany do sytuacji na plantacji

Firma Bayer CropScience (BCS) zmienia swe oblicze – z koncernu oferującego rolnikom konwencjonalne chemiczne środki ochrony roślin, na partnera w produkcji proponującego w programach ochrony pełne metodyki (z preparatami selektywnymi oraz z biologicznymi) dostosowane do bieżącej sytuacji fitosanitarnej na plantacji. Jak dobierać spośród puli fungicydów, zoocydów i herbicydów, aby uzyskać pożądaną skuteczność ochrony w całym systemie produkcji informowano podczas dorocznego Forum Doradców Warzywniczych, które odbyło się 17 września w Bedlnie.