BIAŁORUSKIE OSIĄGNIĘCIA (CZ. I)

    11–13 października ubiegłego roku odbyła się na Białorusi międzynarodowa konferencja naukowa pt. "Współczesne sadownictwo: stan obecny i perspektywy rozwoju", w której wzięli udział pracownicy instytutów naukowych, akademii rolniczych, ogrodów botanicznych z Polski, Litwy, Łotwy, Estonii, Ukrainy, Rosji i Białorusi. Zorganizowana została z okazji 80-lecia powstania w Samochwałowiczach Instytutu Sadownictwa Akademii Nauk Białorusi.

    O produkcji na Białorusi


    Stan obecny i perspektywy rozwoju białoruskiego sadownictwa przedstawił na konferencji* dyrektor instytutu w Samochwałowiczach Wiaczesław Andrejewicz Samus. Zbiory owoców i jagód na Białorusi 2004 roku wyniosły 357 600 ton (w 2003 r. — 240 500 ton). Eksport owoców wzrósł do 19 000 ton, w porównaniu z 9000 t w 2003 roku. Do przetwórstwa przeznaczono 141 300 ton owoców, w tym 29 000 ton na koncentraty, a 113 300 ton do produkcji wina. W 2004 roku sady zajmowały powierzchnię 100 000 ha(jedną piątą klasyfikowano jako intensywne), z czego prywatne miały w sumie 56 100 ha. Do 2010 roku przewiduje się zwiększenie powierzchni upraw intensywnych do 32 200 ha kosztem ekstensywnych sadów, które mają być wykarczowane.


    Na Białorusi produkcją materiału szkółkars­kiego drzew owocowych i krzewów jagodowych zajmuje się 190 podmiotów. W 2004 roku wyprodukowano 654 000 szt. drzewek owocowych, 409 000 szt. krzewów oraz 5,1 mln szt. sadzonek truskawek. W 2005 roku planowano wyprodukowanie 750 000 szt. drzewek owocowych, 1,5 mln szt. krzewów owocowych oraz 2 mln szt. sadzonek truskawek. W strukturze produkcji sadowniczej 80% plonów stanowią jabłka, dlatego do 2010 roku planuje się rozszerzenie asortymentu uprawianych gatunków o rośliny jagodowe, w tym o mniej znane, jak: borówka brusznica, żurawina, borówka wysoka, róże jadalne. Słabym ogniwem białoruskiego sadownictwa jest przechowalnictwo. W latach 1997–2003 nie oddano do użytku ani jednego nowego obiektu, natomiast z istniejących 80 przechowalni jedynie 58 obiektów ma chłodnie, mogące pomieścić łącznie 40 000 ton owoców.


    W latach 2004–2010 przewiduje się zwiększenie powierzchni upraw, poprawę jakości owoców, nasycenie rynku wewnętrznego owocami i produktami przetworzonymi oraz zmniejszenie importu i zwiększenie eksportu.


    Ogólnie o działalności instytutu


    Początki instytutu sięgają 1925 roku, kiedy w gos­podarstwie Łoszyca, pod Mińskiem, został otwarty białoruski oddział Wszechzwiązkowego Instytutu Botaniki i Nowych Kultur jako pierwszy w Re­publice Białorusi specjalistyczny naukowo-badawczy zakład sadowniczy. W 1992 roku wszedł w skład Akademii Nauk Rolniczych Republiki Białorusi podległej Ministerstwu Rolnictwa i Sadownictwa Republiki Białorusi. W 1994 roku instytut został przyjęty do Międzynarodowego Towarzys­twa Ogrodniczego (ISHS), a od 2002 roku nosi nazwę Instytutu Sadownictwa Akademii Nauk Białorusi. Obecnie pełni rolę centrum naukowo-badawczego, naukowo-metodycznego i koordynacyjnego w dziedzinie sadownictwa na Białorusi.


    Działalność instytutu — zarówno naukowa, jak i wdrożeniowa — obejmuje kilka podstawowych zagadnień:



    • Selekcję i wprowadzanie do uprawy nowych gatunków sadowniczych, roślin jagodowych, orzechów, winorośli i ich podkładek.

    • Utworzenie banku genów gatunków sadowniczych, roślin jagodowych, orzechów, winorośli, w celu praktycznego wykorzystania w selekcji oraz w międzynarodowych wymianach materiału hodowlanego.

    • Opracowanie i doskonalenie technologii produkcji, ochrony roślin i przetwórstwa owoców.

    • Diagnostykę wirusowych i wirusopodobnych patogenów oraz utworzenie kolekcji roślin (fot. 1) wolnych od wirusów.

    • Opracowanie i doskonalenie technologii produkcji zdrowego sadowniczego materiału nasadzeniowego.

    • Selekcyjne ulepszanie jakości hodowlanych i produkcyjnych pszczół.

    • Opracowanie państwowych standardów dla materiału nasadzeniowego, surowca owocowego i produktów przetworzonych.

    • Opracowanie naukowych i ekonomicznych prognoz dla rozwoju sadownictwa i pszczelarstwa na Białorusi.

    • Projektowanie i zakładanie sadów oraz jagodników.

    • Prace patentowo-licencyjne, upowszechnianie wyników badań, reklama oraz działalność wydawnicza.


    Fot. 1. Kolekcja odmian czarnej porzeczki oceniana
    pod względem obecności wirusów


    W skład instytutu wchodzi 8 oddziałów: hodowli roślin, szkółkarstwa (fot. 2), technologii owoców, owoców jagodowych, biotechnologii, przechowywania i przetwórstwa owoców, obrotu i marketingu, informacji naukowej i wymiany międzynarodowej oraz dwa laboratoria (biochemii i agrochemii oraz pszczelnictwa), a także grupa zajmująca się roślinami pochodzącymi z cieplejszych rejonów klimatycznych. Instytut wydaje czasopismo naukowe pt. „Sadownictwo”, posiada również muzeum historii sadownictwa Białorusi.



    Fot. 2. Matecznik podkładek jabłoni w Instytucie Sadownictwa na Białorusi


    Prace hodowlane


    W latach 1930–2005 w instytucie powstało 180 odmian gatunków sadowniczych, w tym: 37 jabłoni, 15 grusz, 10 wiśni, 18 czereśni, 11 śliwy, 4 moreli, 24 porzeczki czarnej, 5 porzeczki czerwonej, 15 agrestu, 14 truskawek, 3 maliny, 4 winorośli, 1 rokitnika, 2 aronii czarnoowocowej, 4 orzecha włoskiego, a także podkładki generatywne dla gruszy (1), śliwy (2), czereśni (1). Osiągnięcia w hodowli są możliwe dzięki temu, że białoruski instytut ma unikatową, jedną z większych w Europie Środkowej kolekcję gatunków i odmian roślin sadowniczych. Składa się ona z 80 gatunków roślin, obejmuje 3350 odmian i obiecujących mieszańców (tabela).


    Liczba odmian i mieszańców poszczególnych gatunków w kolekcji białoruskiego instytutu w Samochwałowiczach


    Z bogatej kolekcji odmian pochodzących z hodowli instytutu warto wyróżnić te najciekawsze, którymi mogą się zainteresować nasi szkółkarze i sadownicy.


    Grusza


    ’Duchmianaja’ — odmiana późnoletnia, średnio odporna na mróz oraz na parcha gruszy i choroby bakteryjne, jej drzewa mają średnią siłę wzros­tu, korony są średnio zagęszczone, stożkowate, wchodzi w owocowanie w 4. roku po posadzeniu. Owoce o masie 120–140 g z ceglastoczerwonym rumieńcem mają miąższ biały, soczysty, masłowy, o przyjemnym kwaskowo-słodkim smaku. Przydatne do spożycia w sierpniu i na początku września. Plon do 20 t/ha.


    ’Zabawa’ — jesienna odmiana średnio odporna na parcha gruszy i choroby bakteryjne oraz na mróz. Owoce mają średnią masę 120–140 g, skórkę żółtozieloną, pokrytą brunatnoczerwonym rumieńcem, gładką, suchą, lekko ordzawioną, miąższ biały, soczysty, o słodko-winnym smaku. Przydatne do spożycia w okresie wrzesień–październik. Plon owoców — do 20 t/ha.


    W kolejnych częściach artykułu zostaną przedstawione interesujące odmiany jabłoni, śliwy, wiśni, ałyczy, aroni czarnoowocowej, kolorowych porzeczek, orzecha włoskiego i rokitnika (red.).

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułEUROPEJSKIE PERSPEKTYWY DLA POLSKICH POMIDORÓW
    Następny artykułW TROSCE O PRZEJRZYSTOŚĆ RYNKU

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.