MELONY I INNE WARZYWA DYNIOWATE

    11 sierpnia br. Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW w Warszawie na swoich polach doświadczalnych w Wolicy już po raz 11. zorganizowała Dzień Melona. Ten rok był wyjątkowo korzystny dla uprawy tych roślin — ciepły lipiec sprawił, że owoce melonów szybko dorastały i dojrzewały.

    Prace hodowlane w SGGW, mające na celu pozyskanie nowych odmian melona zapoczątkowano w 1992 roku. Do tej pory zarejestrowane zostało 5 odmian — Malaga F1 (fot. 1), Melba, Oliwin, Seledyn F1 i Emir F1 — nadal prowadzone są prace hodowlane. Najnowszą, jeszcze niezarejestrowaną, propozycją jest melon WPR 703 (Model) może być polecany do uprawy w tunelach foliowych. Tworzy małe owoce (600–700 g) — takie, jakich poszukują właściciele restauracji. Owoce tej odmiany mają jasnozieloną skórkę (fot. 2) oraz zielony, bardzo słodki i aromatyczny miąższ. Nową odmianą kawona (arbuza) zgłoszoną do badań rejestracyjnych jest WPR 398 (Złoto Wolicy F1). Jego owoce są średniej wielkości, mają żółto zabarwioną skórkę (fot. 3) i jasnoróżowy, bardzo słodki miąższ. Odmiana ta może być uprawiana w polu, bez osłaniania. W testach COBORU znajdują się również dwie odmiany dyni olbrzymiej WPR 2204 (Justyna) i WPR 2304 (Otylia) wyhodowane w Wolicy.



    Fot. 1. Melon Malaga F1



    Fot. 2. Owoce melona odmiany Model



    Fot. 3. Nowa odmiana kawona — Złoto Wolicy F1



    W KGHiBR prowadzone są także inne badania. Wiele z nich, jak chociażby ocena możliwości uzyskania haploi­dów i podwójnych haploidów roślin ogórka, mających duże znaczenie w pracach hodowlanych, prowadzone jest w nowoczesnym obiekcie szklarniowym. Rośliny mają w nim zapewnione optymalne warunki wzrostu i całkowitą izolację od warunków zewnętrznych.


    Uprawa melonów, choć tak mało popularna w naszym kraju, może być prowadzona bez osłaniania. W tym roku na polach doświadczalnych w Wolicy rozsada melonów sadzona była 10 czerwca (wysiewane były 10 maja) w zagęszczeniu 4 rośliny na metr kwadratowy. Przeprowadzenie w czasie uprawy zabiegu zabezpieczającego rośliny przed mączniakiem rzekomym pozwala przedłużyć ich żywotność. Pierwsze owoce zebrane zostały w tym roku 1. sierpnia. Z jednej rośliny wspomnianych odmian można uzyskać około 2 kg owoców.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułMALINIAKI W KRAŚNIKU
    Następny artykułXXII WYSTAWA OGRODNICTWA W KRAKOWIE (30.09 – 2.10)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.