NOWE ODMIANY I POWTÓRKA ZE SZCZEPIENIA

    17 stycznia w Sandomierzu spotkanie dla producentów uprawiających pomidory pod osłonami zorganizowała firma De Ruiter Seeds.


    Ofertę odmian pomidorów polecanych do uprawy w tunelach omówiła dr Katarzyna Tykarska (fot. 1), zajmująca się w firmie doświadczeniami odmianowymi. Wśród nowych propozycji na najbliższy sezon znajduje się między innymi Trogir F1 o owocach 160–180-gramowych, twardych, wyrównanej wielkości. Jest to odmiana bardzo wczesna, o przewadze cech generatywnych, dlatego dobrze reaguje na szczepienie. W uprawie roślin nieszczepionych ważne jest zapewnienie zwiększonego nawożenia azotem tej odmiany na początku wzrostu i również w późniejszym okresie regularne nawożenie. Tybet F1 tworzy silne rośliny z krótkimi międzywęźlami. Odmiana ta jest plenna, ma 170–180-gramowe owoce, z ładnymi, szerokimi działkami kielicha. Swanson F1 o nieco większych — 180–200-gramowych owocach — krótkich międzywęźlach i dużych, ciemnozielonych liściach, dobrze zawiązuje owoce nawet w czasie upałów.



    Fot. 1. Dr Katarzyna Tykarska omówiła ofertę odmian pomidorów firmy
    De Ruiter Seeds


    Dr K. Tykarska przypomniała także znane już propozycje do uprawy w tunelach — w przypadku Isabel F1 zwracała uwagę na silnie rozbudowane ulistnienie roślin, cechę korzystną w czasie upałów. Erophily F1 o owocach 180–200-g również jest odporna na upały, ponadto charakteryzuje się częściową odpornością na zarazę ziemniaka i na korkowatość korzeni.


    W niektórych rejonach w wysokich tunelach chętnie uprawiane są także typowo szklarniowe odmiany mięsiste wielkoowocowe — np. Quest F1 jest popularny w rejonie Grudziądza w uprawach w substracie z kory. Również Azarro F1, o dobrze wypełnionych owocach, sprawdza się w takiej uprawie, także w nasadzeniach w gruncie tuneli.


    W rejonie Sandomierza nadal popularna jest uprawa pomidorów samokończących, najczęściej prowadzona w dwóch cyklach — z nowszych propozycji w tej grupie polecano między innymi odmianę Vulkanus F1 o owocach 130–150-gramowych. Rośliny tej odmiany charakteryzują się silnym wzrostem i przy intensywnym nawożeniu mogą nawet nie wykazywać tendencji do samodzielnego kończenia wzrostu. Plonuje ona na poziomie porównywalnym ze znanym już z oferty tej firmy Magnusem F1. Ciekawą, nową propozycją jest Red Flood F1 — odmiana samokończąca, o bardzo dużych, 240-gramowych owocach. Z innych propozycji adresowanych szczególnie do tych producentów, którzy prowadzą detaliczną sprzedaż warzyw, polecano odmianę typu bawole serce — DRK 7015 F1, o delikatnych owocach charakterystycznego, gruszkowatego kształtu. Rośliny te są słabo ulistnione i nie dają wprawdzie wysokiego plonu, jednak za tego typu pomidory można uzyskać wyższe ceny. Ciekawą cechą tej odmiany jest sposób dojrzewania — owoce, które zbierane są w fazie niepełnej dojrzałości, wybarwiają się na różowo, natomiast dojrzewając na roślinach — na czerwono.


    O szczepieniu pomidorów mówił Piotr Słomiany (fot. 2) doradca agrotechniczny z firmy De Ruiter Seeds. Według jego szacunków, w tym roku w Polsce pomidory szczepione uprawiane są na powierzchni około 420 ha, są to głównie uprawy w wełnie mineralnej. Również w rejonie Sandomierza, w którym w wielu gospodarstwach gleba w tunelach jest zainfekowana przez grzyb Pyrenochaeta lycopersici — sprawcę korkowatości korzeni — wzrasta zainteresowanie tą metodą uprawy. W ubiegłym sezonie, jak powiedział P. Słomiany, uprawiano w wełnie mineralnej i w glebie około 10 tys. szczepionych roślin Platusa F1, w bieżącym spodziewać się można, że w sandomierskich tunelach będzie ich rosło 20–30 tysięcy sztuk. Tym producentom z rejonu Sandomierza, którzy zdecydują się na szczepienie na podkładce Maxifort F1, pracownicy firmy deklarowali pomoc w tym trudnym zabiegu. W zależności od wprawy, w ciągu dnia pracy jedna osoba może zaszczepić od 500 nawet do 3 tysięcy roślin pomidora. W sandomierskich gospodarstwach wysiewy podkładki przypadły pod koniec stycznia, a szczepienie planowano na 17–21 lutego.



    Fot. 2. O szczegółach dotyczących szczepienia pomidorów mówił
    doradca agrotechniczny Piotr Słomiany


    Aby stworzyć korzystne warunki do zrastania się podkładki z odmianą, konieczne jest zbudowanie w mnożarce prowizorycznego małego tunelu, najlepiej z podgrzewanym podłożem. Do tego celu najlepiej, według P. Słomianego, wykorzystać kable grzewcze — takie same, jakie służą do ogrzewania podłogowego w mieszkaniach. Przysypuje się je około 10 cm warstwą piasku i przykrywa folią. Na tak przygotowanym podgrzewanym podkładzie układa się nasączone wodą kostki rozsadowe, które mają w tym przypadku jedynie stanowić źródło wilgoci. W tunelu ustawionym na takim podłożu można zapewnić odpowiednią do zrastania się szczepionych roślin wilgotność (95%) i temperaturę (24–26°C), dla której kontrolowania konieczne jest jeszcze zainstalowanie czujnika połączonego z termostatem sterującym pracą kabli grzewczych (tak przygotowany tunel można wykorzystywać również do kiełkowania nasion).


    Szczepienie najłatwiej jest wykonać, gdy siewki podkładki umieszczone są w paluszkach wełny mineralnej w styropianowych tackach (w tzw. kiem-plugach). Na metrze kwadratowym mieści się wówczas 480 siewek. Po szczepieniu rośliny powinny pozostawać w zamkniętym tunelu zwykle 3–4 dni, później należy stopniowo coraz mocniej wietrzyć tunel, a po upływie 10 dni od zabiegu siewki można pikować.


    W tunelu o wymiarach 30 m x 7 m zaleca się w przypadku odmian wysoko rosnących sadzenie nie więcej niż 350 szczepionych roślin dwupędowych, a samokończących — 530 sztuk rozsady jednopędowej. W czasie dalszej uprawy pomidorów szczepionych doradca zalecał też ostrożne nawożenie, zwłaszcza na początku wzrostu. Należy wtedy unikać podawania azotu w formie amonowej, gdyż mogłoby to powodować zbyt intensywny wzrost wegetatywny roślin. Z dotychczasowych obserwacji wynika, że — dzięki silnemu systemowi korzeniowemu roślin szczepionych — owoce z nich są z reguły lepiej odżywione niż tych samych odmian rosnących na własnych korzeniach i, dzięki temu, lepiej wypełnione oraz trwalsze.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułW POŁUDNIOWYM TYROLU (CZ. II)
    Następny artykułSterowana uprawa truskawek. Rodzaj sadzonki a plonowanie

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.