NAWADNIANIE UPRAW WARZYW I SADÓW

Polska należy do krajów o małych zasobach wodnych. Szacuje się, że na jednego mieszkańca przypada rocznie około 1600 m3 wody, podczas gdy w innych krajach europejskich średnio 4560 m3. Daje nam to 23. miejsce w Europie. W bilansie wodnym głównym źródłem przychodu są opady atmosferyczne (97%).

6 GODZIN W IGOŁOMI

6 grudnia rekordowy pod względem długości trwania blok wykładów zapewniła ogrodnikom z Igołomi firma SVS. Współorganizatorem tego spotkania była firma Bayer Crop Science. Cechy...

SEKATOR TYCZKOWY NIESŁUSZNIE ZAPOMNIANY

W październikowym felietonie pisałem o trudnościach, jakie wiążą się z wysoko prowadzonymi drzewami w naszych sadach. Wskazywałem również na możliwości ich przezwyciężania dzięki użyciu...

PODKŁADKI DLA GRUSZY (cz. I). POCHODZĄCE OD GRUSZY

Drzewka gruszy są w ostatnich latach jednymi z chętniej kupowanych produktów w szkółkach. Związane jest to z popytem na owoce grusz, za które uzyskuje się także korzystne ceny. Jako podkładek dla grusz używa się roślin z rodzaju grusza (Pyrus sp.) lub pigwy (Cydonia oblonga Mill.).

SYTUACJA W OGRODNICTWIE

Rozmowa z Wojciechem Olejniczakiem, ministrem rolnictwa i rozwoju wsi

LEŚNICY I OGRODNICY O MIKORYZIE

"Dlaczego mikoryza jest szansą sukcesu dla roślin ogrodniczych i leśnych?" zastanawiali się naukowcy oraz szkółkarze na konferencji zorganizowanej 21 stycznia w Warszawie przez Instytut...

HACCP (CZ. I) – DEFINICJA SYSTEMU I PRZEPISY PRAWNE

W gospodarce rynkowej jest miejsce dla małych i dużych producentów żywności. Sukces odniosą jednak ci, którzy sprostają wymaganiom odbiorców, stawiając na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne towarów. Obok ceny, właśnie jakość jest bowiem najistotniejszym elementem, którym można konkurować. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności staje się obecnie wartością nadrzędną. Aby mieć pewność, że przedsiębiorstwo nad nim panuje, konieczne staje się włączenie firmy w system HACCP, czyli Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis Critical Control Point).

OKIEM DORADCY

Przedwiośnie to czas produkcji rozsad warzyw. Seler jako gatunek o długim okresie wegetacji jest uprawiany wyłącznie z rozsady produkowanej pod osłonami. Bardzo ważnym czynnikiem...

INNOWACJE, INSPIRACJE (CZ. II) – KWIATY CIĘTE

W poprzednim odcinku (HO 12/2003) przedstawiłam ogólne spostrzeżenia dotyczące ubiegłorocznych targów Horti Fair, które odbywają się w Amsterdamie, oraz omówiłam niektóre tendencje w światowym kwiaciarstwie, unaocznione podczas tej imprezy.

ROZMNAŻANIE ODMIAN JADALNYCH SUCHODRZEWU

Na półkuli północnej występuje około 250 gatunków należących do rodzaju Lonicera. Większość z nich to rośliny ozdobne o ładnym ulistnieniu i atrakcyjnych, często pachnących kwiatach (patrz "Szkółkarstwo" 5/2001 — red.). Tylko kilka gatunków daje jadalne owoce. Jednym z nich jest suchodrzew błękitny, zwany też sinym (Lonicera caerulea). Początkowo jednorodny gatunek Lonicera caerulea występował w umiarkowanym klimacie Europy, Azji, Ameryki Północnej. Jednak częste zmiany klimatu (zlodowacenia) spowodowały powstanie wielu form traktowanych niekiedy jako odrębne gatunki. Są to: suchodrzew jadalny (L. eldulis Turcz.), suchodrzew chiński (L. tangutica Maxim.), suchodrzew ałtajski (L. altaica Pall) oraz suchodrzew kamczacki (L. kamtschatica Pojark.). Nie wszystkie dają smaczne owoce nadające się do bezpośredniego spożycia, z powodu gorzkiego smaku. Większość owocowych odmian uprawnych pochodzi od suchodrzewu kamczackiego.