CHOROBY KORY DRZEW OWOCOWYCH (CZ. I)

Choroby kory i drewna stanowią coraz większe zagrożenie w intensywnej produkcji sadowniczej. Często, wkrótce po posadzeniu, obserwujemy obumieranie i zamieranie wielu drzew. Straty są jeszcze większe, gdy po porażeniu 4–5-letnich drzew sukcesywnie wyniszczane są poszczególne partie ich koron, aż do całkowitego obumarcia. W uprawie drzew ziarnkowych choroby kory kojarzą się producentom ze zgorzelą kory, rakiem drzew owocowych lub zgnilizną pierścieniową podstawy pnia. U drzew pestkowych dostrzegany jest tylko rak bakteryjny. Patogenów atakujących korę i drewno drzew owocowych jest jednak znacznie więcej. W początkowym okresie rozwoju procesu chorobowego objawy u wszystkich są bardzo podobne. Jeszcze nie tak dawno niewielu producentów zaliczało brunatną zgniliznę owoców drzew ziarnkowych do chorób kory, gdyż najwyraźniejsze jej objawy występują na owocach. Podobnie wygląda postrzeganie objawów brunatnej zgnilizny owoców drzew pestkowych — dostrzegamy tylko obumieranie kwiatów i zgniliznę owoców. W ostatnich kilkunastu latach pojawiło się wiele grzybów atakujących korę drzew owocowych i stanowiących coraz większe zagrożenie dla sadów i szkółek drzew owocowych. Sadownicy powinni pamiętać również o tym, że im więcej chorób kory w sadzie, tym silniejsze porażenie owoców oraz większe straty w czasie ich przechowywania.

CHOROBY WARZYW W 2003 ROKU (CZ. II)

Warzywa kapustne Ten rok nie sprzyjał uprawie warzyw kapustnych. Jednym z głównych zagrożeń chorobowych w tym roku była kiła kapusty. Sprawcą choroby jest grzyb odglebowy Plasmodiophora...

PRODUKTY REGIONALNE W UE

Ze względu na różnorodność kulturową w Unii Europejskiej istnieje mnós-two produktów spożywczych, często podobnych do siebie. Niektóre z nich zyskują renomę na rynkach poszczególnych krajów, ale — gdy stają się popularne za granicą — w handlu często pojawiają się ich podróbki. Taka konkurencja zmniejsza zyski uczciwych producentów oraz wprowadza w błąd konsumentów. W 1992 r. Unia Europejska stworzyła więc trzy systemy promowania i ochrony produktów żywnościowych. Jednym z nich objęty ma zostać, między innymi, polski oscypek. Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, aby w podobny sposób chronić i równocześnie promować, chociażby nasze truskawki, wiśnie, śliwki czy sok jabłkowy. Takiego zadania mogą się podjąć tylko grupy producenckie, które na razie zmagają się jednak z innymi problemami.

AGRO SHOW 2003

Międzynarodowa Wystawa Rolnicza AgroShow, której organizatorem jest Polska Izba Gospodarcza Maszyn i Urządzeń Rolniczych, odbywająca się 26–29 września w Bednarach koło Poznania obchodziła w tym roku pięciolecie. Według Wojciecha Woźniaka dyrektora PIGMiUR, zwiększająca się liczba wystawców potwierdza prestiż wystawy chętnie odwiedzanej przez producentów, dla których największą atrakcją są pokazy polowe pozwalające ocenić jakość pracy maszyn.

REKORDOWO DROGIE JABŁKA DLA PRZETWÓRSTWA

Pomimo wysokich zbiorów jabłek w Polsce (według — bardzo optymistycznego — szacunku przedwynikowego GUS — 2,3 mln ton, o 8% więcej niż w ubiegłym roku) ceny owoców przemysłowych były jesienią rekordowe. Wynikało to, między innymi, z dużego zapotrzebowania na koncentrat jabłkowy ze strony odbiorców (głównie w Niemczech). W większości krajów UE zbiory jabłek były bowiem niższe, skończyły się zapasy koncentratu jabłkowego z zeszłego roku, a dodatkowo — niższa podaż pomarańczy dla przetwórstwa wzmogła zapotrzebowanie na jabłka.

PROBLEMY W CZASIE PRZECHOWYWANIA PAPRYKI

Zależnie od stopnia dojrzałości, paprykę zaleca się przechowywać w temperaturze 7–8°C — w przypadku owoców zielonych, natomiast dojrzałe, wybarwione — w 5,5–7,0°C. Wilgotność względna...

OGRODNICTWO W UE I W POLSCE POMOC DLA ORGANIZACJI PRODUCENTÓW (CZ. VII)

W HO 10/2003 Autor przedstawił elementy wspólnej organizacji rynku Unii Europejskiej dotyczące świeżych owoców i warzyw. Poniżej znajdują się informacje o zasadach udzielania pomocy finansowej dla organizacji producentów (red.).

SPECJALIŚCI O CIĘCIU DRZEW

Większość sadowników dobrze opanowała prowadzenie drzew, wielu ciągle popełnia jednak drobne błędy. Postaram się przedstawić kilka ważnych informacji dotyczących cięcia, które mogą pozwolić na ograniczenie kosztów prowadzenia drzew w sadzie i zapewnienie corocznego obfitego plonowania.

INNOWACJE, INSPIRACJE (CZ. I)

Tak w skrócie charakteryzują targi Horti Fair, odbywające się na początku listopada w Amsterdamie, ich organizatorzy. Rzeczywiście — w dniach 5.–8.11.2003 r. — pokazano, jak policzyli organizatorzy, ponad 425 nowości: odmianowych, technicznych oraz dotyczących sprzedaży produktów. Od 4 lat "dwa w jednym", czyli umieszczone pod wspólnym dachem targi techniki ogrodniczej (NTV*) i wystawa roślin ozdobnych (przeniesiona z Aalsmeer), stanowią niepowtarzalną okazję globalnego spojrzenia na sytuację światowego biznesu kwiaciarskiego, tendencji w nim panujących oraz poznania rozdających karty na międzynarodowym rynku. Na powierzchni około 40 000 m2, której większa część przypadła na pokazy techniczne, swoją ofertę zaprezentowało przeszło 900 wystawców z 50 krajów. Zwiedzających było prawie 56 000.

GRUPY PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW PO INTEGRACJI POLSKI Z UE (CZ. I) – NIE...

"Nie będę narażał się na otrzymanie 70 gr/kg, sprzedając jabłka poprzez grupę, sprzedam sam po 30 groszy. Nie dam kilku procent marży swojej grupie, ale dam kilkaset procent pośrednikowi z zadowoleniem — wówczas czuję, że jestem wolny i sam decyduję, a mój sąsiad na pewno nie zarobi, bo, żeby w ogóle sprzedać jabłka, musi sprzedać je po cenie niższej niż robię to ja." Takie stwierdzenia, proste i logiczne, ale bez ekonomicznego sensu, są jednak wszechobecne w naszej rzeczywistości.