POLSKIE POMIDORY W ZJEDNOCZONEJ EUROPIE

Anna Wize: De Ruiter Seeds organizuje w tym roku już po raz trzeci konferencję poświęconą zagadnieniom marketingowym. Jaki jest cel tego rodzaju spotkań? Tomasz Pyzik:...

JAK AMERYKANIE FORMUJĄ CZEREŚNIE (CZ. I) – POZNAĆ DRZEWO

Chciałbym zapoznać Czytelników z zaleceniami dotyczącymi formowania czereśni, opracowanymi dla amerykańskich farmerów przez dr. Lynn Longa z Oregon State University. W kolejnych artykułach zostaną opisane trzy metody prowadzenia drzew, polecane obecnie w amerykańskich sadach towarowych: Steep Leader, Spanish Bush i Vogel Central Leader. Uwzględniają one zarówno amerykańskie tradycje w tym zakresie, jak również najnowsze światowe trendy. Wiele z tych informacji można wykorzystać w polskich sadach, dlatego warto się z nimi zapoznać. Zanim przedstawię dokładnie systemy prowadzenia drzew czereśni, przybliżę podstawowe wiadomości o reakcji drzew czereśni na określone zabiegi. Zrozumienie tych zjawisk jest bardzo pomocne przy wyborze systemu formowania koron.

OKIEM DORADCY

Zbliża się koniec sezonu paprykowego i jest to dobry moment, aby przyjrzeć się błędom, jakie popełniano podczas produkcji, i chorobom występującym w bieżącym roku....

O POMIDORACH, AUDYTACH I MARKETINGU

— o takich, między innymi, tematach rozmawialiśmy z przedstawicielami Tesco. Jak powiedział Janusz Selwa — kierownik do spraw zakupu warzyw, owoców i kwiatów — do ich sieci należy obecnie 35 hipermarketów, w planach jest otwarcie kolejnych. W ciągu tygodnia w ich sklepach sprzedaje się średnio około 200 ton pomidorów. Według Mirosława Maziarki (fot. 1) — kierownika do spraw technologii produktu — coraz większą uwagę zwraca się na jakość oferowanych produktów, dlatego w tym roku Tesco rozpoczęło przeprowadzanie tak zwanych audytów możliwości dostawców owoców i warzyw — co w praktyce oznacza wdrażanie systemu kontroli ich jakości w ciągu całego procesu produkcji.

OKIEM DORADCY

Jeśli podczas sezonu wegetacyjnego nie zadbaliśmy o dostateczne zaopatrzenie owoców w wapń, można jeszcze na 7–10 dni przed zbiorami owoców wykonać opryskiwanie tym pierwiastkiem....

SANDOMIERZ & GLINKI DWA „DNI” W JEDNYM

10 sierpnia dwa równoległe Dni Otwarte dla producentów pomidorów przy palikach zorganizowała Syngenta Seeds. W okolicach Sandomierza tradycyjnie już spotkanie to miało miejsce w gospodarstwie Stanisława Olszewskiego w Błoniu i zorganizowano je wspólnie z firmą Syngenta Crop Protection oraz Hydro Poland. Ogrodników z Glinek na Dzień Pomidora Syngenta Seeds zaprosiła wspólnie z otwockim oddziałem WODR-u z Warszawy. Prezentacje odmian do uprawy przy palikach przygotowały tam także firmy SVS oraz PHRO Krzeszowice.

WYSTAWA Z KLASĄ

W ostatni wakacyjny weekend (29–31.08.2003 r.) w warszawskim centrum targowym EXPO XXI zorganizowano międzynarodową wystawę szkółkarską "Zieleń to Życie". Jedenasta edycja tej imprezy, jak poprzednie, przyciągnęła wielu profesjonalistów związanych z branżą szkółkarską oraz tłumy amatorów — miłośników roślin ogrodowych. Chociaż tematyka imprezy nie jest bezpośrednio związana z produkcją warzyw, owoców czy kwiatów, warto — przyglądając się tej wystawie i jej historii — zastanowić się dlaczego w okresie, gdy większość ogólnopolskich targów ogrodniczych podupada (na przykład Polagra Farm czy Horti Expo), te rozkwitają — powiększają powierzchnię, grono wystawców oraz stają się coraz bardziej międzynarodowe.

OCHRONA PRZED GRADEM

Ostatnio znacznie nasiliło się występowanie burz gradowych, dlatego coraz częściej słyszy się wśród sadowników o konieczności zainstalowania w sadach systemów chroniących drzewa i owoce przed gradem. O takich zabezpieczeniach mówiono podczas 42. Ogólnopolskiej Konferencji Sadowniczej w Skierniewicach (27–28 sierpnia). Podczas jej trwania można było odwiedzić pierwszy w Polsce sad z siatkami przeciwgradowymi.

BEGONIE – TRZON „RABATÓWKI” (CZ. II)

W pierwszej części artykułu (HO 9/2003) Autorka przedstawiła najważniejsze grupy odmian begonii stale kwitnącej oraz bulwiastej (redakcja).

HANDLOWA I ZDROWOTNA JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI W POLSKICH PRZEPISACH (CZ. I)

Najczęściej określa się, że coś jest dobrej lub złej jakości, nie precyzując tego pojęcia. Jest ono względne i nie zawsze jednoznaczne — konsument na podstawie własnych odczuć kupuje określone produkty. Jakość, zwłaszcza żywności, musi być jednak precyzowana w polskim prawie, gdyż problem ten dotyczy zdrowia i życia nabywców oraz ich bezpieczeństwa ekonomicznego (np. prawa do reklamacji czy rękojmi). Te kwestie regulowane są ustawami, rozporządzeniami oraz normami. Dla producentów owoców i warzyw istotne są: Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11.05.2001 r. (Dz. U. z 22.06.2001 r.) oraz Ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych z 21.12.2000 r. (Dz. U. nr 5 z 2001 r. poz. 44).