NA RYNKACH – KWIATY CIĘTE I ZIELEŃ CIĘTA

W drugim tygodniu sierpnia na rynku panowała stagnacja. Brak popytu oraz duża nadprodukcja wielu gatunków spowodowały sporo strat. Wielu producentów niszczyło niesprzedany towar, a...

AGROTURYSTYKA: PROMOCJA

Najlepszą reklamą dla gospodarstwa agroturystycznego jest zadowolony gość. Oblicza się, że o własnym zadowoleniu informuje on 4–8 osób ze swego otoczenia, co w efekcie daje kolejnych chętnych do skorzystania z wypoczynku w chwalonym gospodarstwie. Najpierw trzeba jednak zdobyć pierwszych gości, a także dotrzeć do tych, którzy o naszej działalności nic jeszcze nie wiedzą, mają natomiast ochotę na wypoczynek na wsi.

FORMOWANIE ROŚLIN OGÓRKA W ZALEŻNOŚCI OD WARUNKÓW ŚWIETLNYCH

Wielkość wytworzonej masy zielonej ogórków jest w dużej mierze cechą odmianową. Odmiany długoowocowe (np. 'Sabrina' F1, 'Korinda' F1, 'Ventura' F1) zwykle charakteryzują się silniejszym wzrostem części wegetatywnych niż krótkoowocowe (np. 'Milenium' F1, 'Deltastar' F1, 'Halley' F1</sub).

AGROTURYSTYKA: POD ZNAKIEM SŁONECZKA

Wynajmowanie pokoi gościnnych w domach na terenach wiejskich jest w krajach europejskich objęte odniennymi przepisami niż inne usługi hotelarskie. W państwach tych, podobnie jak w Polsce, nie ma także obowiązku kategoryzacji kwater. Rosnące wymagania turystów i konieczność sprostania konkurencji sprawia jednak, że większość gospodarstw agroturystycznych poddaje się dobrowolnej kategoryzacji, mimo związanych z tym kosztów. Operacja ta niesie bowiem wymierne korzyści. Przyznanie gospodarstwu odpowiedniej kategorii umożliwia uzyskanie wyższych cen.

CHOROBY CZOSNKU I ICH ZWALCZANIE

Czosnek rozmnażany jest wegetatywnie, co sprzyja łatwemu przenoszeniu chorób, które ujawniają się w okresie wegetacji i podczas przechowywania główek. W literaturze spotykamy opisy wielu chorób czosnku, jednak w warunkach Polski tylko niektóre z nich powodują duże straty gospodarcze.

AGROTURYSTYKA: PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY

W przypadku wydawania posiłków domowych dla goś-ci przebywających w obiektach agroturystycznych nie ma wyraźnie sprecyzowanych przepisów, jednak właś-ciciel kwatery dla bezpieczeństwa zarówno własnego, jak i goszczonych osób powinien czuć się zobowiązany do przestrzegania podstawowych zasad higieny.

WARZYWA PRZECIWDZIAŁAJĄCE CHOROBOM CYWILIZACYJNYM

Znaczna część chorób, określanych jako cywilizacyjne, jest wynikiem niewłaściwej diety. Warzywa odgrywają dużą rolę w ich zapobieganiu, gdyż dostarczają ważnych składników, których nawet niewielkie ilości wspomagają system obronny organizmu. Wiele procesów metabolicznych, a zwłaszcza przemiany tłuszczów, powoduje powstawanie produktów ubocznych, na przykład niebezpiecznych utleniaczy — wolnych rodników. Związki te sprzyjają procesom starzenia oraz mogą powodować uszkodzenia błon komórkowych oraz ważnych białek, a także struktury DNA (kodu genetycznego), co może prowadzić do powstawania nowotworów. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach wspomagają funkcjonowanie systemu obronnego naszego organizmu, zapobiegając szkodliwemu działaniu wolnych rodników i innych silnych utleniaczy. Do najważniejszych substancji usuwających wolne rodniki zaliczamy właśnie występujące w warzywach karotenoidy, flawonoidy oraz glukozynolany.

JAKIE DRZEWKA JABŁONI WARTO SADZIĆ

Ceny jabłek w ostatnich latach są niskie. Równocześnie rosną wymagania rynku. Konsumenci krajowi oczekują jabłek dobrej jakości i atrakcyjnych odmian. Musimy także myśleć (i to bardzo poważnie) o konsumentach w Unii Europejskiej. Wszystko to sprawia, że niezależnie od sytuacji kryzysowej w sadownictwie restrukturyzacja nasadzeń jest nie tylko potrzebna, ale wręcz konieczna. Ważne jest także racjonalne wydatkowanie coraz skromniejszych środków, jakimi dysponują gospodarstwa.

JAKOŚĆ KAPUSTY KISZONEJ. CZYNNIKI TECHNOLOGICZNE (CZ. II)

O jakości kapusty, jako surowca do kwaszenia, napisałam w poprzednim artykule. Obecnie chciałabym omówić pozostałe czynniki wpływające na jakość gotowego produktu.

WSPIERAĆ GOSPODARSTWA RODZINNE

Taką zasadą kierowali się parlamentarzyści tworząc nową ustawę o kształtowaniu ustroju rolnego, która obowiązuje od 16 lipca bieżącego roku. Ten akt prawny ma sprzyjać poprawie struktury obszarowej gospodarstw rolnych oraz przeciwdziałać nadmiernej koncentracji nieruchomości rolnych w rękach jednego właściciela. Dotychczas obrót ziemią w Polsce był praktycznie (pod względem prawnym) nieograniczony. Teraz prawo ma sprzyjać gospodarstwom rodzinnym.