FUNGICYDY PRZECIWKO CHOROBOM PRZECHOWALNICZYM

W produkcji sadowniczej duże znaczenie ma jakość owoców. Liczy się zarówno ta zewnętrzna (wielkość, wybarwienie, brak uszkodzeń i objawów chorobowych), jak i wewnętrzna (smak, jędrność, soczystość). Ważne jest, aby owoce miały dobrą jakość nie tylko w momencie zbioru, ale także po zakończonym przechowaniu, kiedy trafią do konsumenta. Utrzymaniu tych parametrów służą nie tylko specjalne technologie przechowywania, ale także odpowiednie zabezpieczenie owoców przed chorobami.

JAKOŚĆ KAPUSTY KWASZONEJ – CZYNNIKI AGROTECHNICZNE (CZ. I)

Kapusta głowiasta biała króluje w polskim jadłospisie nie tylko ze względu na wysokie plony, łatwość uprawy, przechowywania i przetwarzania, ale przede wszystkim ze względu na jej wysoką wartość odżywczą i dobry smak. Po okresie krytyki wysokiego spożycia kapusty jako warzywa pospolitego i raczej niezbyt wartościowego w ostatnim czasie coraz częściej podkreśla się walory zdrowotne tego warzywa. Kapusta zawiera znaczne ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także składniki mineralne — szczególnie dużo potasu i wapnia. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na funkcje przewodu pokarmowego. Liczne badania wykazały obecność w kapuście wartościowych związków, w tym sulforafanów, mających działanie przeciwnowotworowe. Kwaszona zawiera prawie wszystkie składniki kapusty słodkiej, a kwaśne środowisko wpływa korzystnie na zachowanie witaminy C.

NOWE POLSKIE ODMIANY JABŁONI ODPORNE NA PARCHA

Najskuteczniejszą metodą walki z parchem jabłoni, na którego zwalczanie nakłady mogą stanowić ponad 70% całkowitych kosztów poniesionych na zwalczanie chorób, jest sadzenie odmian odpornych na parcha jabłoni. W hodowli tej grupy jabłoni dużą wagę przywiązuje się również do walorów smakowych jabłek oraz możliwości ich przechowywania. Poniżej omówione zostały wybrane odmiany polskiej hodowli zawierające gen odporności na parcha jabłoni lub charakteryzujące się mniejszą podatnością na tę chorobę w warunkach polowych.

TROPISZOWSKI TRAF

W sobotę 14 czerwca w gospodarstwie Alicji i Józefa Wilków (fot. 1) w Tropiszowie Dzień Kalafiora zorganizowała firma Syngenta Seeds. Gospodarze spotkania zajmują się nie tylko uprawą warzyw, ale także prowadzą Spółdzielnię Producencką "Traf", była to więc również okazja do porozmawiania o ich doświadczeniach związanych z działalnością grupy i handlem kalafiorami. Około 70–80% sprzedawanego przez nich towaru jest eksportowane, głównie do hurtowni w Czechach.

MOIM ZDANIEM: POD ROZWAGĘ PRODUCENTOM I WŁADZOM

Jesteśmy w Unii Europejskiej — zostało nam zaledwie 10 miesięcy, aby rozwiązać wiele naszych ważnych problemów oraz dokładnie poznać przepisy obowiązujące w tej wspólnocie. Dotyczy to także produkcji oraz dystrybucji owoców i warzyw.

CZY MAMY NOWY PROBLEM W OCHRONIE MARCHWI?

W ostatnich latach wzrasta u nas powierzchnia uprawy marchwi. Z uwagi na swoje wysokie walory użytkowe warzywo to coraz częściej wykorzystywane jest do produkcji...

KOSZTY PRACY W PRODUKCJI JABŁEK

W poprzednim artykule (czyt. HO 6/2003) zaprezentowałem nakłady pracy związane z produkcją i dystrybucją jabłek. Poniższe wyniki dotyczą tych samych obiektów — 70 specjalistycznych gospodarstw sadowniczych z najważniejszych rejonów w Polsce (w województwach mazowieckim, lubelskim, świętokrzyskim i łódzkim). Przy zbiorach jabłek zatrudniano tam od 623 do 714 pracowników sezonowych, przy cięciu drzew — około 250, przy sortowaniu i pakowaniu owoców — 178–205, a przy przerzedzaniu zawiązków — 200–215. W 31 gospodarstwach zatrudnionych było także 56 stałych pracowników. Łączna powierzchnia owocujących sadów jabłoniowych w analizowanych gospodarstwach wyniosła 622,8 ha, natomiast zbiory jabłek — 22 650,8 ton.

„KOKOS” W UPRAWIE GERBERY

Pod koniec lat 80. ubiegłego wieku zaczęto interesować się wykorzystaniem odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego do przygotowania podłoży dla roślin ozdobnych. Do szeroko do tej pory używanego torfu wysokiego dodawano łusek ryżowych czy kakaowych, ale największą karierę zrobiły odpady kokosowe.

MAŁA HISZPANIA – O ODMIANACH I AGROTECHNICE (CZ.II)

W pierwszej części relacji z "Drzwi Otwartych w Gospodarstwie SADPOL" (HO 7/2003) przedstawiłem informacje dotyczące organizacji pracy i przygotowania owoców jagodowych do sprzedaży. W tej przybliżę najważniejsze informacje związane z uprawą (red.).

PODŁOŻE KOKOSOWE CZY TORFOWE?

Krystyna i Piotr Bryzek (fot. 1) z Bielan koło Oświęcimia uprawiają gerberę w gotowych podłożach przeznaczonych dla tej rośliny, oferowanych przez specjalistyczne firmy, które dostarczają substratów ogrodniczych. Połowę plantacji zajmują rośliny w podłożu kokosowym Ceres (opisywanym w artykule na str. 70), po które sięgnęli parę lat temu, zachęceni — między innymi — ceną produktu (fot. 2). Druga połowa gerber jest sadzona do substratu torfowego Fruhstorfer Erde z dodatkiem plew ryżowych, które stanowią 40% mieszanki i rozluźniają ją (fot. 3). Ogrodnicy ci zrezygnowali całkowicie z przygotowywania podłoży we własnym zakresie, co robili w przeszłości mieszając w gospodarstwie torf z granulami styropianu (do 40% tego dodatku), kredą i nawozami. Uważają, że szkoda marnować czas na takie czynności. Ponadto, sprowadzając gotowe substraty — w workach plastikowych, z których sypie się podłoże wprost do pojemników — łatwiej zadbać o czystość i właściwe warunki fitosanitarne na plantacji.