DRZEWO ROKU 2003: OLSZA CZĘŚĆ II – GATUNKI I ODMIANY ZAGRANICZNE

W polskich ogrodach botanicznych i arboretach zgromadzono 45 zagranicznych gatunków i odmian olszy. Odporność tych roślin na mróz jest różna i podczas zim surowych lub z kilkoma okresami ociepleń ulegają uszkodzeniom bądź całkowicie przemarzają. Opisane poniżej olsze przedstawiam według kolejności występowania ich w uprawie w naszym kraju. Oprócz nich w Polsce można znaleźć także pojedyncze okazy, na przykład olszy cienkolistnej (A. Tenuifolia), szorstkiej (A. Hirsuta) czy sitkajskiej (A. Sinuata) oraz kilkanastu innych, egzotycznych taksonów.

PO ZIMIE W SZKÓŁKACH SADOWNICZYCH

W Polsce przemarznięcia lub podmarznięcia w szkółkach roślin sadowniczych obserwuje się prawie każdej zimy, ale mają one najczęściej charakter lokalny. Po rozmowie ze szkółkarzami z różnych regionów naszego kraju można sądzić, iż tegoroczne uszkodzenia, zwłaszcza w kwaterach drzew pestkowych, są najsilniejsze od kilku lat. Skala strat mrozowych nie jest jeszcze dokładnie poznana, poniżej przedstawiam informacje uzyskane od szkółkarzy z kilku rejonów kraju. W tych regionach nie było okrywy śnieżnej, lub była zbyt cienka, aby dostatecznie ochronić rośliny przed mrozem.

SZKÓŁKARSKA PREZENTACJA W JORKU

Jork jest małym miasteczkiem w północnych Niemczech, w którym mieści się okręgowa stacja doświadczalna i doradcza dla największego w Niemczech okręgu sadowniczego Altes Land. Rejon ten znany jest z produkcji jabłek, gruszek, czereśni, śliwek, truskawek i malin. Co roku w Jorku organizowane są Północnoniemieckie Dni Sadownictwa, a w ich ramach wystawa sadownicza. Ostatnia, 55. jej edycja, która odbyła się 12–13 lutego br. zgromadziła 159 wystawców.

ARONIA

Zainteresowanie ekologiczną produkcją owoców wzrasta. W światowym sadownictwie, także w Polsce, hodowcy jak nigdy dotąd zwracają uwagę na cechy gatunków i odmian roślin sadowniczych ułatwiające produkcję zdrowych owoców. Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa), którą zainteresowałem się ponad trzydzieści lat temu, dzięki swoim małym wymaganiom, odporności na choroby i szkodniki okazała się jedną z takich cennych dzisiaj roślin uprawnych. Jej owoce są łatwe w produkcji, bogate w związki biologicznie czynne: pektyny, flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne, liczne witaminy — w tym E, B2, B6, B9, PP występujące w bardzo małych ilościach w innych owocach oraz karoten (prowitamina A). Zawierają także molibden, miedź, bor, mangan, jod i kobalt. Nie kumulują szkodliwych metali ciężkich — nawet aronie rosnące w pobliżu ruchliwych tras komunikacyjnych zawierają mniej pozostałości niż dopuszczają normy polskie i państw Unii Europejskiej. Ponieważ nie zachodzi potrzeba chemicznej ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, owoce aronii nie zawierają nawet śladowych ilości środków ochrony roślin. Sok z aronii spożywany systematycznie obniża ciśnienie krwi i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Od kilku lat Zakłady Polfa w Łowiczu produkują preparat przeciwko miażdżycy o nazwie "Geriasol", którego jednym ze składników jest aronia.

INTEGROWANA PRODUKCJA WARZYW

Głównym celem integrowanej produkcji warzyw (IPW) jest opłacalna produkcja pełnowartościowych warzyw bez szkody dla środowiska. Certyfikat poświadczający jej prowadzenie i pozwalający uzyskane w ten...

WSZYSTKO DLA JABŁEK

Trzecia edycja targów INTERPOMA (7-9 listopada 2002) w Bolzano - stolicy włoskiego Południowego Tyrolu - była dla tamtejszych sadowników wydarzeniem szczególnym. Po raz pierwszy w historii zbiory jabłek w tej prowincji przekroczyły bowiem magiczną granicę miliona ton. Produkcja jabłek w Południowym Tyrolu odpowiada więc jednej siódmej zbiorów w całej Unii Europejskiej, jednej trzeciej ilości jabłek z sadów niemieckich i ponad połowie - z włoskich oraz przekracza łączną produkcję Belgii i Holandii. Południowy Tyrol to także wizytówka nowoczesnego i wydajnego sadownictwa. Coraz częściej właśnie tutaj, a nie w Holandii pojawiają się w praktyce nowe odmiany, technologie, a przede wszystkim nowoczesne metody marketingu jabłek. W tym roku powodu do narzekań nie mieli także włoscy producenci - za jabłka dostarczane z sadu do spółdzielni otrzymywali średnio 0,65 euro/kg.

MONITORING SZKODNIKÓW ROŚLIN W SZKLARNIACH

Niezależnie od przyjętej koncepcji ochrony upraw, decyzja o momencie wykonania zabiegu ochronnego jest w dużym stopniu uzależniona od wczesnego wykrycia i prawidłowego zidentyfikowania szkodnika. W integrowanej ochronie roślin to stałe śledzenie stanu roślin, pojawiania się i rozwoju populacji szkodników — monitoring — ma podstawowe znaczenie. Przeprowadzony prawidłowo pozwala na zwalczenie agrofagów, zanim spowodują one znaczące uszkodzenia. oraz ocenę zmian zachodzących po zastosowaniu środków ograniczających ich występowanie.

POMIDORY DROBNOOWOCOWE

Popularność pomidorów na krajowym rynku nie słabnie. Coraz więcej osób zaczyna postrzegać je jako warzywa o właściwościach antyrakowych. Pomidory zawierają bowiem antyutleniacze, b-karoten, likopen, glutation, kwercetynę. Producenci pomidorów reklamują swoje produkty podkreślając ich znaczenie w profilaktyce zawałów serca i chorób nowotworowych.

ROZSADY – KUPIĆ CZY WYPRODUKOWAĆ?

Każdy ogrodnik samodzielnie decyduje o sposobie produkcji. W gospodarstwach o średnim poziomie wyposażenia technicznego, nienastawionych na specjalistyczną produkcję rozsad, trudno dzisiaj spełnić wszystkie zalecenia warunkujące otrzymanie najwyższej jakości rozsady przy ekonomicznie uzasadnionych kosztach.

PRZEDSIEWNE USZLACHETNIANIE NASION

Wykorzystaniu potencjału genetycznego, który tkwi w nasionach wybranych przez ogrodnika do uprawy odmian, sprzyja sposób ich przygotowania przed wprowadzeniem do sprzedaży. Najczęstsze techniki uszlachetniania nasion to zaprawianie, inkrustowanie, otoczkowanie, zabiegi podnoszące zdolność i energię kiełkowania.